mannik na wodzie z jajkami

prosty, niedrogi, bardzo smaczny! Na rodzinne przyjęcie herbaciane. Manna na wodzie z jajkami uzupełniła moją kolekcję wypieków z kaszy manny. Ciasto okazało się kruche i obfite. Doskonale nadaje się do skondensowanego mleka, ulubionego dżemu, sosu czekoladowego lub dżemu. Fantazjuj i traktuj swoich krewnych!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 19 % 11 g
węglowodany 73 % 43 g
292 kcal
IG: 0 / 35 / 65

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić mannę na wodzie z jajkami? Przygotuj niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz semolinę i cukier. Zalej mieszaninę gorącą wodą, wymieszaj i pozostaw na 30 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę, wymieszaj 2/3 z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Jeśli używasz waniliny zamiast cukru waniliowego, będziesz go potrzebować dosłownie na czubku noża (koniecznie przeczytaj instrukcje na opakowaniu ze wskazaniem dawki).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj jajka do spuchniętej i lekko schłodzonej kaszy manny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej olej roślinny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mieszaj trzepaczką, aż będzie gładka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj mąkę do mieszanki jajeczno-Manny w częściach. Najpierw dodaj 2/3 mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym w kilku dawkach. Mieszaj, aż będzie gładka. A na koniec dodaj przesianą jedną trzecią mąki. Po co dodawać mąkę w częściach? Mąka jest inna i może wymagać więcej lub mniej, więc dostosuj jej ilość do konsystencji - ciasto powinno być jak niezbyt płynna śmietana.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlać ciasto do natłuszczonego i posypanego kaszą manną naczynia do pieczenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania). piec około 30 minut w temperaturze 180°C. czas i temperatura są podane w przybliżeniu, skup się na piekarniku. Schłodzić gotową mannę, wyjąć z formy i pokroić na kawałki.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ważne!  Rozmiar formy powinien odpowiadać liczbie składników. Jeśli nie masz kształtu o średnicy odpowiedniej do przepisu lub chcesz upiec ciasto lub ciasto o większym lub mniejszym rozmiarze, wykonaj prawidłowe obliczenia i nie popełnij błędu, artykuł o tym pomoże, jak wybrać kształt o pożądanej średnicy .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal / 100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy