skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić mannę na wodzie z jajkami? Przygotuj niezbędne produkty.
Krok 2:
Połącz semolinę i cukier. Zalej mieszaninę gorącą wodą, wymieszaj i pozostaw na 30 minut.
Krok 3:
Przesiej mąkę, wymieszaj 2/3 z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Jeśli używasz waniliny zamiast cukru waniliowego, będziesz go potrzebować dosłownie na czubku noża (koniecznie przeczytaj instrukcje na opakowaniu ze wskazaniem dawki).
Krok 4:
Dodaj jajka do spuchniętej i lekko schłodzonej kaszy manny.
Krok 5:
Wlej olej roślinny.
Krok 6:
Mieszaj trzepaczką, aż będzie gładka.
Krok 7:
Dodaj mąkę do mieszanki jajeczno-Manny w częściach. Najpierw dodaj 2/3 mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym w kilku dawkach. Mieszaj, aż będzie gładka. A na koniec dodaj przesianą jedną trzecią mąki. Po co dodawać mąkę w częściach? Mąka jest inna i może wymagać więcej lub mniej, więc dostosuj jej ilość do konsystencji - ciasto powinno być jak niezbyt płynna śmietana.
Krok 8:
Wlać ciasto do natłuszczonego i posypanego kaszą manną naczynia do pieczenia.
Krok 9:
Aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania). piec około 30 minut w temperaturze 180°C. czas i temperatura są podane w przybliżeniu, skup się na piekarniku. Schłodzić gotową mannę, wyjąć z formy i pokroić na kawałki.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ważne! Rozmiar formy powinien odpowiadać liczbie składników. Jeśli nie masz kształtu o średnicy odpowiedniej do przepisu lub chcesz upiec ciasto lub ciasto o większym lub mniejszym rozmiarze, wykonaj prawidłowe obliczenia i nie popełnij błędu, artykuł o tym pomoże, jak wybrać kształt o pożądanej średnicy .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal / 100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g