mannik bez mleka na śmietanie
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Odmierz składniki.
Krok 2:
Ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym.
Krok 3:
Dodaj śmietanę i semolinę. Wymieszać. Pozostaw na 30 minut do spęcznienia.
Krok 4:
Mąkę przesiać proszkiem do pieczenia
Krok 5:
Dodaj mąkę do ciasta.
Krok 6:
Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 7:
W foremce do ciasta ułóż ciasto i spłaszcz. Piec mannę w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut.
Krok 8:
Schłodzić gotową mannę i wyjąć z formy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g