mannik bez mleka na śmietanie

wspaniała uczta na wieczorną herbatę. Mannę można przygotować nie tylko na bazie mleka, ale także na bazie wody, śmietany lub kefiru. Gotowałem według różnych przepisów. Na śmietanie mannika jest najbardziej porowata i luźna w strukturze.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 13 % 8 g
węglowodany 77 % 48 g
286 kcal
IG: 2 / 44 / 54

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj śmietanę i semolinę. Wymieszać. Pozostaw na 30 minut do spęcznienia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mąkę przesiać proszkiem do pieczenia

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj mąkę do ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mieszaj, aż będzie gładka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W foremce do ciasta ułóż ciasto i spłaszcz. Piec mannę w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Schłodzić gotową mannę i wyjąć z formy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy