bułeczki na wodzie z makiem

łatwy do przygotowania przepis sprawi, że będziesz mistrzem pieczenia. Uważam te bułeczki za uniwersalne, ponieważ można je stosować w pikantnej wersji, na przykład jako bazę do hamburgerów lub nadziewane sałatkami. I możesz wyciąć i wypełnić dżemem. Chociaż same w sobie są bardzo smaczne.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 19 % 10 g
węglowodany 65 % 34 g
255 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wbij jajka do głębokiej miski, wlej do nich cukier i sól i wlej ciepłą wodę. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej tam mąkę. Na mąkę wsyp suche drożdże (szybko działające). Delikatnie wymieszaj drożdże z mąką, nie dotykając płynu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagniataj ciasto. Okazuje się lepki. Dodaj olej roślinny i wymieszaj go z ciastem, po czym staje się znacznie mniej lepki. Formujemy go w bryłę, przykrywamy serwetką i umieszczamy na godzinę w ciepłym miejscu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym czasie ciasto dobrze wyrośnie i zwiększy swoją objętość.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ugniatamy ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie podziel go na 12 równych części. Z każdego kawałka zwijamy Kolobok.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż bułki na natłuszczonej blasze do pieczenia i pozostaw do odpoczynku na 20-30 minut. Zbliżone bułeczki smarujemy ubitym jajkiem, część z nich posypujemy sezamem, a część makiem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni i piecz bułki przez 25-30 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe bułki posyp wodą i przykryj serwetką. To wszystko, nasze słodkie wypieki są gotowe do spożycia! Smacznej herbaty!

w tym przepisie z opowiedziałem Ci, jak upiec bułeczki na wodzie z makiem, dzięki czemu możesz teraz z radością przygotować je dla siebie i swoich bliskich. Kiedy robię wiele takich bułek, przechowuję je w torbie, a następnie wyjmuję i używam do różnych przepisów, jeśli po prostu są już pełne. Nie można ich całkowicie pokroić na dwie części i włożyć do nich szynkę, pomidor i ser, a następnie podgrzać w kuchence mikrofalowej - otrzymasz gorące kanapki. Możesz również użyć liści sałaty i kotleta jako nadzienia, ale nie podgrzewaj, ale jedz na zimno. Ogólnie rzecz biorąc, istnieje wiele opcji, a każda z nich jest zwycięska na swój sposób. Czasami moi domowcy moczą te bułeczki w skondensowanym mleku lub napełniają je dżemem. Gotujemy na różne sposoby, w zależności od tego, kto chce w tej chwili. W każdym rodzaju bułki są dobre, ponieważ mają neutralny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy