skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wbij jajka do głębokiej miski, wlej do nich cukier i sól i wlej ciepłą wodę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 2:
Przesiej tam mąkę. Na mąkę wsyp suche drożdże (szybko działające). Delikatnie wymieszaj drożdże z mąką, nie dotykając płynu.
Krok 3:
Zagniataj ciasto. Okazuje się lepki. Dodaj olej roślinny i wymieszaj go z ciastem, po czym staje się znacznie mniej lepki. Formujemy go w bryłę, przykrywamy serwetką i umieszczamy na godzinę w ciepłym miejscu.
Krok 4:
W tym czasie ciasto dobrze wyrośnie i zwiększy swoją objętość.
Krok 5:
Ugniatamy ciasto.
Krok 6:
Następnie podziel go na 12 równych części. Z każdego kawałka zwijamy Kolobok.
Krok 7:
Rozłóż bułki na natłuszczonej blasze do pieczenia i pozostaw do odpoczynku na 20-30 minut. Zbliżone bułeczki smarujemy ubitym jajkiem, część z nich posypujemy sezamem, a część makiem.
Krok 8:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni i piecz bułki przez 25-30 minut.
Krok 9:
Gotowe bułki posyp wodą i przykryj serwetką. To wszystko, nasze słodkie wypieki są gotowe do spożycia! Smacznej herbaty!
w tym przepisie z opowiedziałem Ci, jak upiec bułeczki na wodzie z makiem, dzięki czemu możesz teraz z radością przygotować je dla siebie i swoich bliskich. Kiedy robię wiele takich bułek, przechowuję je w torbie, a następnie wyjmuję i używam do różnych przepisów, jeśli po prostu są już pełne. Nie można ich całkowicie pokroić na dwie części i włożyć do nich szynkę, pomidor i ser, a następnie podgrzać w kuchence mikrofalowej - otrzymasz gorące kanapki. Możesz również użyć liści sałaty i kotleta jako nadzienia, ale nie podgrzewaj, ale jedz na zimno. Ogólnie rzecz biorąc, istnieje wiele opcji, a każda z nich jest zwycięska na swój sposób. Czasami moi domowcy moczą te bułeczki w skondensowanym mleku lub napełniają je dżemem. Gotujemy na różne sposoby, w zależności od tego, kto chce w tej chwili. W każdym rodzaju bułki są dobre, ponieważ mają neutralny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g