skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Odmierz wszystkie niezbędne składniki do piernika. Do tego przepisu używa się gorzkiej czekolady o zawartości kakao ponad 70%. Jeśli używasz czekolady z mniejszym procentem kakao i słodszej, zmniejsz ilość cukru o 30-40 g.
Krok 2:
Połam czekoladę na kawałki. W rondelku z grubym dnem włóż połamaną czekoladę i masło na kawałki.
Krok 3:
Podgrzej masę na małym ogniu, aż czekolada i masło całkowicie się rozpuszczą. Schłodzić mieszaninę do temperatury pokojowej.
Krok 4:
Połącz jajka z cukrem i ubij mikserem na puszystą, przewiewną pianę.
Krok 5:
Wlej schłodzoną mieszankę czekolady do ubitych jajek i ponownie wymieszaj mikserem.
Krok 6:
Przesiej mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i solą bezpośrednio do ciasta.
Krok 7:
Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto na początku przyklei się do dłoni, ale w miarę wyrabiania będzie coraz mniej lepkie i bardziej elastyczne. W rezultacie z ciasta można uformować równą kulkę.
Krok 8:
Włóż powstałą kulkę ciasta do torby lub zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 20 minut. Dłuższe trzymanie ciasta w zamrażarce nie jest konieczne, ponieważ zamarznie zbyt mocno i stanie się zbyt ciasne. Musimy tylko schłodzić ciasto, aby zachowało plastyczność, ale nie rozłożyło się podczas pieczenia i nie straciło kształtu.
Krok 9:
Podziel schłodzone ciasto na 12-14 identycznych kawałków i uformuj z nich półokrągłe pierniki. W procesie pieczenia, dzięki proszkowi do pieczenia, pierniki zwiększą rozmiar i zaokrąglą się, uzyskując pożądany kształt.
Krok 10:
Wlej cukier puder do płaskiej miski i zwiń w niej uformowane pierniki.
Krok 11:
Połóż pierniki na blasze wyłożonej pergaminem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz pierniki przez około 10 minut. Dokładny czas pieczenia zależy od funkcji piekarnika. Ważne jest, aby nie wysuszyć piernika, a także nie dopuścić do przypalenia od dołu. Ciasto szybko gotuje się, więc nie zostawiaj piekarnika na długi czas. Warto prześwietlić pierniki i albo wyschną, albo się przypalą.
Krok 12:
Przenieś gotowe pierniki na talerz i ostudź. Jeśli chcesz, możesz ponownie posypać je cukrem pudrem, ponieważ część proszku topi się podczas pieczenia. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal / 100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g