pierniki czekoladowe domowe

Przygotuj pierniki i upewnij się, że będą smaczniejsze niż kupione! Żadne wypieki sklepowe nie mogą się równać z domowymi. Dotyczy to nie tylko ciast i ciast, ale także małych rodzajów wypieków. Tak więc przy odrobinie wysiłku możesz łatwo uzyskać miękkie kruche pierniki o bogatym smaku i aromacie czekolady.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 8 g
tłuszcze 23 % 18 g
węglowodany 67 % 52 g
403 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz wszystkie niezbędne składniki do piernika. Do tego przepisu używa się gorzkiej czekolady o zawartości kakao ponad 70%. Jeśli używasz czekolady z mniejszym procentem kakao i słodszej, zmniejsz ilość cukru o 30-40 g.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połam czekoladę na kawałki. W rondelku z grubym dnem włóż połamaną czekoladę i masło na kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podgrzej masę na małym ogniu, aż czekolada i masło całkowicie się rozpuszczą. Schłodzić mieszaninę do temperatury pokojowej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połącz jajka z cukrem i ubij mikserem na puszystą, przewiewną pianę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej schłodzoną mieszankę czekolady do ubitych jajek i ponownie wymieszaj mikserem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przesiej mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i solą bezpośrednio do ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto na początku przyklei się do dłoni, ale w miarę wyrabiania będzie coraz mniej lepkie i bardziej elastyczne. W rezultacie z ciasta można uformować równą kulkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż powstałą kulkę ciasta do torby lub zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 20 minut. Dłuższe trzymanie ciasta w zamrażarce nie jest konieczne, ponieważ zamarznie zbyt mocno i stanie się zbyt ciasne. Musimy tylko schłodzić ciasto, aby zachowało plastyczność, ale nie rozłożyło się podczas pieczenia i nie straciło kształtu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podziel schłodzone ciasto na 12-14 identycznych kawałków i uformuj z nich półokrągłe pierniki. W procesie pieczenia, dzięki proszkowi do pieczenia, pierniki zwiększą rozmiar i zaokrąglą się, uzyskując pożądany kształt.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej cukier puder do płaskiej miski i zwiń w niej uformowane pierniki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połóż pierniki na blasze wyłożonej pergaminem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz pierniki przez około 10 minut. Dokładny czas pieczenia zależy od funkcji piekarnika. Ważne jest, aby nie wysuszyć piernika, a także nie dopuścić do przypalenia od dołu. Ciasto szybko gotuje się, więc nie zostawiaj piekarnika na długi czas. Warto prześwietlić pierniki i albo wyschną, albo się przypalą.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przenieś gotowe pierniki na talerz i ostudź. Jeśli chcesz, możesz ponownie posypać je cukrem pudrem, ponieważ część proszku topi się podczas pieczenia. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal / 100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy