ciasto drożdżowe z dżemem

trudność wykonania ciasta opłaca się niesamowitym smakiem! Wynik twoich wysiłków cię zadowoli. Okazuje się bardzo bujne ciasto drożdżowe, z którego wychodzi miękkie i aromatyczne ciasto. A także bardzo piękny, rumiany i apetyczny wygląd. Od razu będziesz chciał spróbować kawałka lub nawet dwóch!
darlingAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 11 % 7 g
węglowodany 77 % 47 g
275 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Bierzemy wszystkie niezbędne produkty do ciasta i nadzienia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na początek bierzemy pół szklanki mleka i podgrzewamy, powinno być ledwo ciepłe, aby nasze przyszłe ciasto dobrze pasowało. Wlej dwie łyżeczki suchych drożdży do ciepłego mleka i dokładnie wymieszaj. Pocieramy, aż masa będzie jednorodna! Dodaj sól i łyżkę cukru do tej powstałej masy i ponownie wszystko dobrze wymieszaj. Pozostaw do wyrośnięcia (Aktywuj drożdże).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj jedno jajko i dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie. Teraz dodaj dwie szklanki mąki. Dodaj jedną szklankę, dobrze wymieszaj, a następnie dodaj kolejną szklankę mąki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż ciasto na stole, po posypaniu mąką, aby nasze ciasto się nie przykleiło. A teraz dobrze zagniataj ciasto, aż stanie się jedną całą kulką ciasta. Zagniataj ciasto przez około 8-10 minut. Teraz dodaj do niego dwie łyżki oleju roślinnego i ponownie ugniataj przez kolejne 5 minut. Przykryj ciasto i pozostaw na 40 minut, a następnie ugniataj je ponownie i pozwól mu ponownie zbliżyć się na 40 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Bierzemy ciasto i dzielimy je na dwie części. Czwartą część zostawiamy na wici, a główną część układamy na patelni, której nie trzeba niczego smarować. Rozłóż tak, aby krawędzie były bokami. Rozłóż dżem jabłkowy (lub inny) na cieście. Z pozostałego kawałka ciasta wykonujemy wici i układamy je w dwóch warstwach - pierwsza warstwa wzdłuż, a druga w poprzek. Posmaruj wierzch ciasta jajkiem, po wymieszaniu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz patrzymy, jak upiec ciasto drożdżowe z dżemem. Wkładamy nasz przedmiot do piekarnika już rozgrzanego do 190-200 stopni i pieczemy przez 20-30 minut, aż będzie gotowy i pojawi się na złoty kolor. Smacznego!

po co dodawać olej roślinny na końcu? - możesz zapytać, a dodasz i zobaczysz! Ciasto po ugniataniu olejem roślinnym staje się miękkie i bardzo elastyczne. Jakość ugniatania zależy od tego, jak puszyste i miękkie będzie ciasto i jak dobrze będzie pasować.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy