skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Bierzemy wszystkie niezbędne produkty do ciasta i nadzienia.
Krok 2:
Na początek bierzemy pół szklanki mleka i podgrzewamy, powinno być ledwo ciepłe, aby nasze przyszłe ciasto dobrze pasowało. Wlej dwie łyżeczki suchych drożdży do ciepłego mleka i dokładnie wymieszaj. Pocieramy, aż masa będzie jednorodna! Dodaj sól i łyżkę cukru do tej powstałej masy i ponownie wszystko dobrze wymieszaj. Pozostaw do wyrośnięcia (Aktywuj drożdże).
Krok 3:
Następnie dodaj jedno jajko i dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie. Teraz dodaj dwie szklanki mąki. Dodaj jedną szklankę, dobrze wymieszaj, a następnie dodaj kolejną szklankę mąki.
Krok 4:
Rozłóż ciasto na stole, po posypaniu mąką, aby nasze ciasto się nie przykleiło. A teraz dobrze zagniataj ciasto, aż stanie się jedną całą kulką ciasta. Zagniataj ciasto przez około 8-10 minut. Teraz dodaj do niego dwie łyżki oleju roślinnego i ponownie ugniataj przez kolejne 5 minut. Przykryj ciasto i pozostaw na 40 minut, a następnie ugniataj je ponownie i pozwól mu ponownie zbliżyć się na 40 minut.
Krok 5:
Bierzemy ciasto i dzielimy je na dwie części. Czwartą część zostawiamy na wici, a główną część układamy na patelni, której nie trzeba niczego smarować. Rozłóż tak, aby krawędzie były bokami. Rozłóż dżem jabłkowy (lub inny) na cieście. Z pozostałego kawałka ciasta wykonujemy wici i układamy je w dwóch warstwach - pierwsza warstwa wzdłuż, a druga w poprzek. Posmaruj wierzch ciasta jajkiem, po wymieszaniu.
Krok 6:
Teraz patrzymy, jak upiec ciasto drożdżowe z dżemem. Wkładamy nasz przedmiot do piekarnika już rozgrzanego do 190-200 stopni i pieczemy przez 20-30 minut, aż będzie gotowy i pojawi się na złoty kolor. Smacznego!
po co dodawać olej roślinny na końcu? - możesz zapytać, a dodasz i zobaczysz! Ciasto po ugniataniu olejem roślinnym staje się miękkie i bardzo elastyczne. Jakość ugniatania zależy od tego, jak puszyste i miękkie będzie ciasto i jak dobrze będzie pasować.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g