skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bezę na patyku? Przygotuj takie produkty. Oddziel białka od żółtek. To około 3 jajka. Możesz wziąć pół cukru i cukru pudru.
Krok 2:
Umieść białka w filiżance miksera. Wzięłam z lodówki. Dodaj kilka kropli soku z cytryny do białek naraz. Ubijaj białka ze średnią prędkością, aż osiągną lekkie szczyty, aż będą tak puszyste. To jest obowiązkowe. Białka są w ten sposób wzbogacane w tlen.
Krok 3:
Następnie włącz mikser na pełną moc i ubij, dodając cukier puder po 1 godzinie.łyżka. W odstępie 10 sekund.
Krok 4:
Gdy proszek się skończy,ubijaj przez kolejne 5 minut.Beza jest gotowa, wygląda błyszcząco, a cukier puder powinien się rozpuścić.
Krok 5:
Podziel naszą masę na 3 części.
Krok 6:
Dodaj kilka kropli barwnika spożywczego. Mam Hel. Więc powinniśmy mieć różową część, turkusową i żółtą. Lub, według własnego uznania, inne kolory.
Krok 7:
Dysza mam zamkniętą gwiazdę.
Krok 8:
Weź torbę do gotowania i nakładaj po kolei. Najpierw żółty, potem turkusowy, potem różowy. Albo odwrotnie.
Krok 9:
Taka będzie nasza kolorowa torba.
Krok 10:
Weź matę silikonową lub papier do pieczenia. Przygotuj patyki. Odłóż trochę kremu, aby zabezpieczyć patyczki. I rób bezeski.
Krok 11:
Umieść małe bezeski w wolnym miejscu. Możesz następnie włożyć patyczki do bezy przed piekarnikiem.
Krok 12:
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 90 stopni na 2 godziny.Lepiej upiec je w tej temperaturze, w przeciwnym razie pękną.
Krok 13:
Na koniec otworzyłem piekarnik i zostawiłem bezę do wyschnięcia. Cóż, wszystko, bezy są gotowe! Możesz udekorować ciasto! Bezeski przechowujemy w suchym miejscu.
aby białko było dobrze ubite, jajka muszą być świeże i schłodzone (z lodówki), a naczynia do ubijania suche i czyste, bez śladów tłuszczu. Oddzielając białka od żółtek, upewnij się, że do białka nie dostanie się ani kropla żółtka. Aby uzyskać lepsze ubijanie, do białek można dodać niewielką szczyptę soli lub kilka kropli soku z cytryny (octu). Ubijaj mikserem na najniższej prędkości, zwiększając prędkość podczas ubijania.
Wybierz emaliowane, ceramiczne lub szklane naczynia do ubijania (w żadnym wypadku aluminiowe, ponieważ białka staną się szare!).
ważne jest, aby uchwycić moment, w którym nadszedł czas, aby zatrzymać proces ubijania białek. Dobrze ubite białka powinny urosnąć 4-5 razy i zachować swój kształt (tworzyć stabilne szczyty).
jeśli białka nie są wystarczająco dobrze ubite, tworzą duże pęcherzyki powietrza, które pękają podczas wyrabiania ciasta, a gotowe produkty nie są wystarczająco przewiewne. Nadmiernie ubite białka zawierają małe pęcherzyki powietrza o cienkich ściankach. Podczas pieczenia takie bąbelki również pękają, a ciasto spada.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g