ciasto Rybno-ryżowe

Szybki, prosty, sycący, pyszny, dla całej rodziny! Ciasto z rybą i ryżem to pyszne połączenie bardzo cienkiego ciasta i obfitego nadzienia z ryb, ryżu i soczystej cebuli. Nadaje się na śniadanie lub kolację, a także na obfitą przekąskę. Ciasto można podawać w dni postu, kiedy dozwolone są ryby.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 5 g
tłuszcze 18 % 7 g
węglowodany 70 % 28 g
193 kcal
IG: 4 / 22 / 74

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto z rybą i ryżem? Przygotuj jedzenie. Weź rafinowany olej do ciasta, bez zapachu. Do nadzienia użyłem przetworów z różowego łososia, ale możesz zrobić takie ciasto ze świeżą rybą. Weź ryż okrągły, lepiej zwiąże nadzienie, w przeciwieństwie do kruchego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj ciasto. Jak zrobić ciasto? Przesiej mąkę do dużej miski, wlej do niej wodę, sól i dodaj kilka łyżek oleju słonecznikowego. Zagnieść miękkie, jednorodne ciasto, które nie przykleja się do rąk. Przygotuj się na to, że mąka może potrzebować więcej lub mniej niż ilość podana w przepisie. Spójrz na konsystencję ciasta. Umieść go w torbie na 20 minut podczas wypełniania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jak zrobić nadzienie? Ugotuj ryż (zwykle robię to w kuchence mikrofalowej:myję ryż, napełniam wodą w stosunku 2: 1 i ustawiam na 10 minut na 80W mocy. Ryż do nadzienia jest gotowy, pozostaje tylko go schłodzić). Odcedź nadzienie z konserw rybnych, zetrzyj samą rybę widelcem. Jeśli używasz świeżej ryby, pokrój ją na filety, które następnie pokrój w kostkę i dopraw niewielką ilością wody.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Oczyść cebulę. Pokrój go w małą kostkę. Cebula nada nadzieniu słodkawą świeżość i soczystość.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj rybę z ryżem i cebulą. Dodaj trochę zmielonego pieprzu. Posmakuj nadzienia, w razie potrzeby dopraw solą. Możesz także umieścić swoje ulubione przyprawy i przyprawy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nasmaruj formę olejem. Mam ceramikę o średnicy 24 cm. ciasto podzielić na dwie nierówne części. Zwiń większość w cienką okrągłą warstwę o średnicy większej niż forma. Rozłóż go rękami na dnie, wychodząc na boki. Rozłóż nadzienie na cieście.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozwałkuj mniejszą część ciasta na cienką warstwę i przykryj nadzienie, ściśnij krawędzie, aby uzyskać większą wytrzymałość, możesz przymocować szew "warkoczem". Wykonaj kilka nakłuć widelcem i dziurę w środku, aby para mogła uciec.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na pół godziny. Gdy się zarumieni, wyjmij go i posmaruj powierzchnię olejem. Ostudzić ciasto w formie, a następnie ułożyć na desce lub talerzu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój ciasto na porcje i podawaj. Lepiej ciepło. Radzę podgrzać schłodzone ciasto w kuchence mikrofalowej. Smacznego!

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

aby uniknąć błędów podczas pracy z mąką, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Okrągły ryż - 330   kcal/100g

Podobne przepisy