skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto z rybą i ryżem? Przygotuj jedzenie. Weź rafinowany olej do ciasta, bez zapachu. Do nadzienia użyłem przetworów z różowego łososia, ale możesz zrobić takie ciasto ze świeżą rybą. Weź ryż okrągły, lepiej zwiąże nadzienie, w przeciwieństwie do kruchego.
Krok 2:
Przygotuj ciasto. Jak zrobić ciasto? Przesiej mąkę do dużej miski, wlej do niej wodę, sól i dodaj kilka łyżek oleju słonecznikowego. Zagnieść miękkie, jednorodne ciasto, które nie przykleja się do rąk. Przygotuj się na to, że mąka może potrzebować więcej lub mniej niż ilość podana w przepisie. Spójrz na konsystencję ciasta. Umieść go w torbie na 20 minut podczas wypełniania.
Krok 3:
Jak zrobić nadzienie? Ugotuj ryż (zwykle robię to w kuchence mikrofalowej:myję ryż, napełniam wodą w stosunku 2: 1 i ustawiam na 10 minut na 80W mocy. Ryż do nadzienia jest gotowy, pozostaje tylko go schłodzić). Odcedź nadzienie z konserw rybnych, zetrzyj samą rybę widelcem. Jeśli używasz świeżej ryby, pokrój ją na filety, które następnie pokrój w kostkę i dopraw niewielką ilością wody.
Krok 4:
Oczyść cebulę. Pokrój go w małą kostkę. Cebula nada nadzieniu słodkawą świeżość i soczystość.
Krok 5:
Wymieszaj rybę z ryżem i cebulą. Dodaj trochę zmielonego pieprzu. Posmakuj nadzienia, w razie potrzeby dopraw solą. Możesz także umieścić swoje ulubione przyprawy i przyprawy.
Krok 6:
Nasmaruj formę olejem. Mam ceramikę o średnicy 24 cm. ciasto podzielić na dwie nierówne części. Zwiń większość w cienką okrągłą warstwę o średnicy większej niż forma. Rozłóż go rękami na dnie, wychodząc na boki. Rozłóż nadzienie na cieście.
Krok 7:
Rozwałkuj mniejszą część ciasta na cienką warstwę i przykryj nadzienie, ściśnij krawędzie, aby uzyskać większą wytrzymałość, możesz przymocować szew "warkoczem". Wykonaj kilka nakłuć widelcem i dziurę w środku, aby para mogła uciec.
Krok 8:
Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na pół godziny. Gdy się zarumieni, wyjmij go i posmaruj powierzchnię olejem. Ostudzić ciasto w formie, a następnie ułożyć na desce lub talerzu.
Krok 9:
Pokrój ciasto na porcje i podawaj. Lepiej ciepło. Radzę podgrzać schłodzone ciasto w kuchence mikrofalowej. Smacznego!
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
aby uniknąć błędów podczas pracy z mąką, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Okrągły ryż - 330 kcal/100g