skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec bułkę z dżemem? Przygotuj wskazane składniki. Do nadzienia wybrałem dżem jabłkowy. Polecam zabranie domowego dżemu. Zdarza się, że sklep z wysoką temperaturą staje się płynny i może wyciekać z rolki. Chociaż zawsze można to naprawić,mieszając z mąką lub skrobią i doprowadzając do wrzenia.
Krok 2:
Na początek wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Wybierz zaufanego producenta, aby łatwo usunąć rolkę z papieru. Rozłóż gruby dżem na papierze cienką warstwą. Ważne! Liczba obrotów rolki będzie zależeć od powierzchni blachy do pieczenia i rozłożonego dżemu: im większy obszar, tym więcej obrotów będzie miała rolka i tym cieńsza będzie warstwa ciasta i dżemu. Zostaw papier z dżemem na blasze do pieczenia i zrób ciasto.
Krok 3:
Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Podziel jajka na białka i żółtka, umieszczając je w różnych naczyniach. Przesiej mąkę pszenną przez drobne sito, mieszając ją z proszkiem do pieczenia.
Krok 4:
Ubij żółtka, dodaj cukier i kontynuuj ubijanie przez 1-2 minuty. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kontynuuj ubijanie przez kolejne 3 minuty.
Krok 5:
Ubij białka w puszystą białą pianę.
Krok 6:
Delikatnie szpatułką powoli wprowadzaj ubite białka do naczynia z żółtkami, cukrem i mąką.
Krok 7:
Na blachę do pieczenia z papierem z dżemem wlej przygotowane ciasto, aby całkowicie zakryło dżem.
Krok 8:
Umieść blachę do pieczenia w nagrzanym piekarniku na 15-20 minut. Dokładny czas pieczenia zależy od funkcji piekarnika.
Krok 9:
Wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika. Ostrożnie odwróć ciasto na czysty ręcznik dżemem do góry. Zdejmij papier. Za pomocą tego samego ręcznika zwiń ciasto w rolkę.
Krok 10:
Schłodzić gotową bułkę, w razie potrzeby posypać cukrem pudrem. Po całkowitym ostygnięciu pokrój rolkę na porcje.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Dżem morelowy - 242 kcal/100g
- Powidło - 250 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal / 100g