Rolada biszkoptowa z powidłami

Prosty, szybki, niesamowicie pyszny! Bułka biszkoptowa z dżemem to doskonałe rozwiązanie dla nieoczekiwanych gości lub świątecznego stołu. Przygotowuje się bardzo szybko, wymaga niewielu składników i specjalnych umiejętności. Rezultatem jest eleganckie wypieki, które zawsze ozdobią stół na herbatę. Nadzienie można zmieniać według własnego gustu.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 10 % 5 g
węglowodany 75 % 39 g
236 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec bułkę z dżemem? Przygotuj wskazane składniki. Do nadzienia wybrałem dżem jabłkowy. Polecam zabranie domowego dżemu. Zdarza się, że sklep z wysoką temperaturą staje się płynny i może wyciekać z rolki. Chociaż zawsze można to naprawić,mieszając z mąką lub skrobią i doprowadzając do wrzenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na początek wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Wybierz zaufanego producenta, aby łatwo usunąć rolkę z papieru. Rozłóż gruby dżem na papierze cienką warstwą. Ważne! Liczba obrotów rolki będzie zależeć od powierzchni blachy do pieczenia i rozłożonego dżemu: im większy obszar, tym więcej obrotów będzie miała rolka i tym cieńsza będzie warstwa ciasta i dżemu. Zostaw papier z dżemem na blasze do pieczenia i zrób ciasto.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Podziel jajka na białka i żółtka, umieszczając je w różnych naczyniach. Przesiej mąkę pszenną przez drobne sito, mieszając ją z proszkiem do pieczenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij żółtka, dodaj cukier i kontynuuj ubijanie przez 1-2 minuty. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kontynuuj ubijanie przez kolejne 3 minuty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij białka w puszystą białą pianę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Delikatnie szpatułką powoli wprowadzaj ubite białka do naczynia z żółtkami, cukrem i mąką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na blachę do pieczenia z papierem z dżemem wlej przygotowane ciasto, aby całkowicie zakryło dżem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść blachę do pieczenia w nagrzanym piekarniku na 15-20 minut. Dokładny czas pieczenia zależy od funkcji piekarnika.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika. Ostrożnie odwróć ciasto na czysty ręcznik dżemem do góry. Zdejmij papier. Za pomocą tego samego ręcznika zwiń ciasto w rolkę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Schłodzić gotową bułkę, w razie potrzeby posypać cukrem pudrem. Po całkowitym ostygnięciu pokrój rolkę na porcje.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 242   kcal/100g
  • Powidło - 250   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal / 100g

Podobne przepisy