ciasto galaretkowe z mięsem na kefirze

bardzo proste, szybkie, satysfakcjonujące, niedrogie, na obiad lub przekąskę. Galaretowate ciasto z mięsem na kefirze okazuje się piękne, bujne. Wygodnie jest zabrać go ze sobą w podróż, do pracy, dać dziecku szkołę. Uwielbiam to ciasto! Ciasto można przyjąć jako podstawę, a nadzienia można dowolnie zmieniać: z ryb, twarogu, kapusty, szpinaku itp.
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 8 g
tłuszcze 39 % 14 g
węglowodany 39 % 14 g
209 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec ciasto z galaretką z mięsem? Zacznij od przygotowania nadzienia. Przygotuj składniki zgodnie z listą. Do mięsa mielonego użyłam wieprzowiny i wołowiny, ale możesz wziąć jedną wieprzowinę, wołowinę lub filet z kurczaka, pierś z indyka. Przekręć mięso z wyprzedzeniem przez maszynę do mięsa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę obrać, opłukać zimną wodą i drobno posiekać. Na patelni rozgrzej rafinowany olej roślinny. Posiekaną cebulę, mieszając od czasu do czasu, smażyć około 1-2 minut do miękkości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połóż mięso mielone na cebuli. Smażyć na średnim ogniu, ugniatając mięso mielone widelcem lub drewnianą szpatułką, aby nie było grudek. Sól, pieprz, dodaj suszoną bazylię lub inne przyprawy odpowiednie do mięsa według własnego uznania. Przełóż ząbek czosnku przez prasę, aby uzyskać smak.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Smaż mięso mielone na średnim ogniu przez 4-5 minut, aż płyn wyparuje, nie smaż mocno, aby nie było suche.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas gdy nadzienie jest gotowe, szybko przygotuj ciasto. Przygotuj niezbędne składniki. Pamiętaj, aby przesadzić mąkę, aby nasycić ją tlenem, a następnie ciasto okaże się przewiewne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wbij 3 duże jaja kurze do pojemnika. Jeśli jajka są małe, weź 4 szt.dodaj sól, cukier.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Widelcem lub trzepaczką ubij jajka, aż będą gładkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej kefir do mieszanki jajecznej i jeszcze raz ubij trzepaczką, aż będzie gładka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W osobnym pojemniku wymieszaj przesianą mąkę i sodę. Dobrze wymieszaj łyżką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połącz suche i płynne składniki, wlewając mieszankę jajeczno-kefirową do mąki. Dokładnie wymieszaj, aż cała mąka zostanie wchłonięta. Ciasto jest gotowe! Do tego czasu nadzienie jest gotowe. Przygotowanie zajęło około 10 minut!

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ceramiczną, metalową lub żaroodporną formę szklaną, taką jak moja, należy nasmarować olejem roślinnym lub masłem. Jeśli masz silikonową formę, nie musisz jej smarować, ponieważ nic się w niej nie pali. Wlej połowę ciasta do formy, spłaszcz łyżką. Rozłóż smażone mięso mielone na wierzchu. Posyp posiekanym koperkiem lub innymi ziołami.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Napełnij drugą połową ciasta. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-45 minut. Czas pieczenia zależy od funkcji piekarnika. Sprawdź gotowość drewnianą wykałaczką lub szpikulcem. Przebij nim ciasto. Wykałaczka powinna wyjść sucha bez przyklejonego ciasta.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika. W razie potrzeby posmaruj jego powierzchnię kawałkiem masła, aby było błyszczące. Niech wypieki trochę ostygną, a następnie pokrój na porcje i posmakuj!

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podawaj ciasto na ciepło z puszkami lub świeżymi warzywami, sosami. Smacznego!

kefir do pieczenia można użyć już zalegającego, ciasto będzie jeszcze lepsze.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy