skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić soczysty kebab z kurczaka? Dziś proponuję zrobić kebab w słoiku w piekarniku - od dawna sprawdzony przepis na pyszny kebab z kurczaka. Weź kurczaka, pomidory i paprykę, przyprawy i sól, trochę oleju słonecznikowego.
Krok 2:
Bardziej soczysty będzie kebab z ud, więc lepiej je wziąć. Odetnij część polędwicy z nóg, weź skórę lub nie-zdecyduj sam, jeśli jej nie używasz, odetnij ją, jeśli nie powoduje to niechęci, to ze skórą Kebab okazuje się jeszcze bardziej soczysty i smażony. Złożyć przycięte mięso do miski i marynować w mieszance przypraw i soli.
Krok 3:
Dodaj ćwiartki posiekanego dojrzałego pomidora do marynaty. Dobrze zagnieść kurczaka rękami, wcierając sok pomidorowy i przyprawy w mięso.
Krok 4:
Dodaj sól, w tym przypadku sól czosnkową.
Krok 5:
Wszystko dobrze wymieszaj. Pozwól kurczakowi trochę marynować w marynacie, możesz to zrobić w ogóle przez noc.
Krok 6:
Weź drewniane szaszłyki, zwiń kawałki mięsa i przebij szaszłykami, aby jak najwięcej mięsa leżało wzdłuż szaszłyków i nie zwisało poszczególnych kawałków. Między kawałkami kurczaka nawlecz kwadraty słodkiej papryki i pomidora, co dodatkowo doda soczystości szaszłykom.
Krok 7:
Umieść szaszłyki luźno w słoiku.
Krok 8:
Oderwij nadmiar wystających krawędzi i przykryj szyjkę folią. Włóż słoik do zimnego piekarnika i włącz go na 200-180 stopni, ustawiając minutnik na 1,5-2 godziny.
Krok 9:
Wyjmij gotowy kebab w słoiku z piekarnika, ostrożnie zdejmij folię i wyjmij szaszłyki z pachnącym i rumianym kurczakiem.
Krok 10:
Soczysty szaszłyk z kurczaka gotowany w słoiku w piekarniku jest gotowy!
soczysty kebab z kurczaka ugotujemy dziś w słoiku w piekarniku. Jest to jeden z najprostszych i najbardziej sprawdzonych przepisów - kurczak okazuje się jasny, soczysty, apetyczny. Taki szaszłyk okazuje się szczególnie smaczny i oryginalny, gdy naszpiesz jasne kawałki czerwonej papryki i pomidorów na szaszłyki zmieszane z kurczakiem. Ten prosty dodatek wpływa zarówno na smak, jak i soczystość mięsa z kurczaka.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób rozmrażania kurczaka, przeczytaj artykuł o prawidłowym rozmrażaniu żywności .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g