soczysty kebab z kurczaka

szaszłyki z kurczaka-soczyste, jasne, apetyczne! Przygotuj szaszłyki z kurczaka w słoiku-soczyste i apetyczne, o jasnym smaku. Możesz podawać takie kebaby z dowolnymi ziołami, pikantnymi i pikantnymi sosami.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 14 g
tłuszcze 48 % 14 g
węglowodany 3 % 1 g
189 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić soczysty kebab z kurczaka? Dziś proponuję zrobić kebab w słoiku w piekarniku - od dawna sprawdzony przepis na pyszny kebab z kurczaka. Weź kurczaka, pomidory i paprykę, przyprawy i sól, trochę oleju słonecznikowego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bardziej soczysty będzie kebab z ud, więc lepiej je wziąć. Odetnij część polędwicy z nóg, weź skórę lub nie-zdecyduj sam, jeśli jej nie używasz, odetnij ją, jeśli nie powoduje to niechęci, to ze skórą Kebab okazuje się jeszcze bardziej soczysty i smażony. Złożyć przycięte mięso do miski i marynować w mieszance przypraw i soli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj ćwiartki posiekanego dojrzałego pomidora do marynaty. Dobrze zagnieść kurczaka rękami, wcierając sok pomidorowy i przyprawy w mięso.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sól, w tym przypadku sól czosnkową.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wszystko dobrze wymieszaj. Pozwól kurczakowi trochę marynować w marynacie, możesz to zrobić w ogóle przez noc.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Weź drewniane szaszłyki, zwiń kawałki mięsa i przebij szaszłykami, aby jak najwięcej mięsa leżało wzdłuż szaszłyków i nie zwisało poszczególnych kawałków. Między kawałkami kurczaka nawlecz kwadraty słodkiej papryki i pomidora, co dodatkowo doda soczystości szaszłykom.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść szaszłyki luźno w słoiku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Oderwij nadmiar wystających krawędzi i przykryj szyjkę folią. Włóż słoik do zimnego piekarnika i włącz go na 200-180 stopni, ustawiając minutnik na 1,5-2 godziny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij gotowy kebab w słoiku z piekarnika, ostrożnie zdejmij folię i wyjmij szaszłyki z pachnącym i rumianym kurczakiem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Soczysty szaszłyk z kurczaka gotowany w słoiku w piekarniku jest gotowy!

soczysty kebab z kurczaka ugotujemy dziś w słoiku w piekarniku. Jest to jeden z najprostszych i najbardziej sprawdzonych przepisów - kurczak okazuje się jasny, soczysty, apetyczny. Taki szaszłyk okazuje się szczególnie smaczny i oryginalny, gdy naszpiesz jasne kawałki czerwonej papryki i pomidorów na szaszłyki zmieszane z kurczakiem. Ten prosty dodatek wpływa zarówno na smak, jak i soczystość mięsa z kurczaka.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób rozmrażania kurczaka, przeczytaj  artykuł o prawidłowym rozmrażaniu żywności .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy