babeczka bez jogurtu i mleka z rodzynkami

niesamowicie smaczne i miękkie, znane wielu z dzieciństwa! Babeczka bez kefiru i mleka z rodzynkami jest przygotowywana na bazie masła z jajkami. Jego tekstura jest gęsta, ale jednocześnie delikatna. Rodzynki doskonale uzupełniają smak tego słodkiego wypieku!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 26 % 19 g
węglowodany 65 % 47 g
377 kcal
IG: 0 / 23 / 77

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić babeczkę z rodzynkami bez kefiru i mleka? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Wcześniej wyjmij masło z lodówki i pozostaw w temperaturze pokojowej, aby stało się miękkie. Przesiej mąkę przez sito, aby nasycić ją tlenem. Dzięki Przesiewaniu gotowe wypieki są bardziej puszyste i przewiewne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rodzynki zalać wrzącą wodą przez 1-2 minuty. Następnie opłucz rodzynki i połóż je na ręczniku papierowym, aby namoczyć nadmiar wilgoci.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby zrobić ciasto, weź wygodną głęboką miskę i połącz w niej miękkie masło z cukrem. Ubij, aby masło było bardziej puszyste i nieco jaśniejsze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj jajka do miski i wymieszaj je z ciastem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Stopniowo dodawaj mąkę z sodą. Dodaj szczyptę soli i waniliny. Wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe ciasto będzie dość gęste, ale nie powinno zawierać grudek mąki. Użyj miksera. W zależności od ilości mąki kieruj się konsystencją ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie wmieszaj przygotowane rodzynki do ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do pieczenia ciasta możesz użyć formy silikonowej lub takiej jak moja Jednorazowa folia. Lekko posmaruj spód i boki formy masłem lub olejem roślinnym. Gotowe ciasto z rodzynkami przełożyć do formy i równomiernie rozprowadzić. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 45 do 60 minut. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowa babeczka nieznacznie się powiększy, stanie się apetyczna na złoty kolor,a środek nieco się rozłoży.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasto lekko ostudzić i wyjąć z formy. Zaletą jednorazowej formy jest to, że można ją po prostu wyciąć po bokach. Miłego picia herbaty!

gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika. 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy