skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić babeczkę z rodzynkami bez kefiru i mleka? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Wcześniej wyjmij masło z lodówki i pozostaw w temperaturze pokojowej, aby stało się miękkie. Przesiej mąkę przez sito, aby nasycić ją tlenem. Dzięki Przesiewaniu gotowe wypieki są bardziej puszyste i przewiewne.
Krok 2:
Rodzynki zalać wrzącą wodą przez 1-2 minuty. Następnie opłucz rodzynki i połóż je na ręczniku papierowym, aby namoczyć nadmiar wilgoci.
Krok 3:
Aby zrobić ciasto, weź wygodną głęboką miskę i połącz w niej miękkie masło z cukrem. Ubij, aby masło było bardziej puszyste i nieco jaśniejsze.
Krok 4:
Następnie dodaj jajka do miski i wymieszaj je z ciastem.
Krok 5:
Stopniowo dodawaj mąkę z sodą. Dodaj szczyptę soli i waniliny. Wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie.
Krok 6:
Gotowe ciasto będzie dość gęste, ale nie powinno zawierać grudek mąki. Użyj miksera. W zależności od ilości mąki kieruj się konsystencją ciasta.
Krok 7:
Następnie wmieszaj przygotowane rodzynki do ciasta.
Krok 8:
Do pieczenia ciasta możesz użyć formy silikonowej lub takiej jak moja Jednorazowa folia. Lekko posmaruj spód i boki formy masłem lub olejem roślinnym. Gotowe ciasto z rodzynkami przełożyć do formy i równomiernie rozprowadzić. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 45 do 60 minut. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem.
Krok 9:
Gotowa babeczka nieznacznie się powiększy, stanie się apetyczna na złoty kolor,a środek nieco się rozłoży.
Krok 10:
Ciasto lekko ostudzić i wyjąć z formy. Zaletą jednorazowej formy jest to, że można ją po prostu wyciąć po bokach. Miłego picia herbaty!
gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g