mini babeczki w foremkach

bujne, przewiewne, miękkie, najsmaczniejsze! Mini babeczki w foremkach to przepis na bardzo proste i szybkie w przygotowaniu babeczki, które można podawać zarówno na wieczorną herbatę, jak i na świąteczny stół, dekorując je kremową czapką. Te babeczki można przypisać niedrogim i niedrogim potrawom.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 22 % 13 g
węglowodany 66 % 38 g
300 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić mini babeczki w foremkach? Przygotuj jedzenie. Aby babeczki były bardziej przewiewne, wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Wyjmij jajka z wyprzedzeniem lub, jeśli nie masz na to czasu, trzymaj je w ciepłej wodzie. Mleko i masło nadal będą się nagrzewać, więc nie ma potrzeby ich wyjmowania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej mleko do rondla i podgrzej, aż będzie zauważalnie ciepłe, ale nie gotuj. Zdejmij patelnię z ognia i włóż do niej olej. Od ciepła masło natychmiast zacznie się topić, pomóż mu łyżką. Pozostaw mieszaninę mleka i masła do ostygnięcia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wbij jajka do głębokiej miski i zacznij ubijać przy niskich obrotach miksera. Gdy masa się spieni, zwiększ prędkość i zacznij dodawać porcje cukru. Dostosuj jego ilość do swoich upodobań. Po cukrze dodaj wanilinę i sól. Sól w słodkich wypiekach działa jak wzmacniacz smaku, nie bój się jej dodawać. Zamiast waniliny możesz dodać cukier waniliowy lub wanilię. Ubij jajka na puszystą, jasną masę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia — wtedy rozprowadzi się równomiernie, a ciasto wyrośnie w ten sam sposób.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Porcjami przesiej mąkę do masy jajecznej, dobrze zagniatając po każdym dodaniu. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby była nasycona tlenem — wtedy pieczenie będzie wspanialsze.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto po dodaniu całej mąki będzie gęste i jednorodne. Nawiasem mówiąc, nie jest konieczne używanie miksera, wystarczy ręczna trzepaczka lub łopatka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Weź schłodzoną mieszankę mleczno-maślaną i dodaj do niej kilka łyżek gęstego ciasta. Dobrze wymieszaj trzepaczką. Następnie dodaj jeszcze kilka łyżek i ponownie wymieszaj. I jeszcze dwie łyżki. Cały ten proces jest potrzebny, aby łatwiej było połączyć płynną mieszankę mleka i masła z gęstym ciastem. Wlej masę z patelni do miski i wszystko dokładnie wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe ciasto okaże się jednorodne, bez grudek, płynne i dość płynne.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Weź odpowiednie foremki do pieczenia. Może to być Silikon, Metal (nasmaruj je olejem), papier, taki jak mój. Nadal istnieją papierowe kapsułki, które nie zachowują kształtu, są wkładane do form z komórkami. Wlać ciasto, wypełniając kokilki 2/3. Mam 14 sztuk, wysokość foremek 4cm.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piecz babeczki w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 20-30 minut. Muszą się złocić i wstać. Sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem — wyjdzie suchy ze środka. Następnie wyjmij babeczki i ostudź.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Możesz podawać babeczki po prostu posypane cukrem pudrem lub ozdobione kremową czapką na wierzchu. Wtedy babeczki zamieniają się w fantazyjne babeczki. Smacznego!

bardzo udany przepis na babeczki. Miękkie, puszyste, smaczne.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy