gulasz wołowy w powolnej kuchence z sosem

bardzo smaczne, bardzo proste, ze zwykłych potraw! Gulasz wołowy w powolnej kuchence z sosem to uniwersalne drugie danie na każdą przystawkę. Miękki gulasz w sosie jest szczególnie soczysty. Przy stole nie pozostanie obojętny!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 59 % 10 g
tłuszcze 29 % 5 g
węglowodany 12 % 2 g
94 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gulasz wołowy w powolnej kuchence z sosem? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź dowolne chude mięso, bez kości. Możesz zastąpić koncentrat pomidorowy pokrojonymi pomidorami we własnym soku lub keczupem pomidorowym. Oprócz tych składników możesz dodać cebulę. Nie dodaję cebuli do gulaszu, chodzę po jednej marchewce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wołowinę umyć, osuszyć i pokroić w średnie kostki o wielkości około 3 cm. Każda miąższ do gulaszu jest odpowiednia, najważniejsze jest to, że nie ma dużych sztywnych żył i chrząstek. Może to być golonka, mięso z uda, szyi, polędwicy itp.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz marchewki i pokrój w kółka lub półkola w zależności od średnicy. Nie radzę pocierać marchewki na tarce - po długim duszeniu może się bardzo zagotować.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj czosnek nożem. Jeśli chcesz dodać cebulę, musisz ją pokroić w drobną kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej olej roślinny do miski multicookera i włóż wołowinę. Wymieszaj, aby całe mięso było pokryte olejem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ustaw tryb "smażenia" i czas na 15 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Mieszając od czasu do czasu, smaż mięso na złoty kolor. Cała nadmiar wilgoci powinien odparować. W zależności od marki i modelu multicookera czas smażenia może wymagać mniej więcej. Dlatego skup się na swojej powolnej kuchence.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj marchewkę i czosnek. Smaż, mieszając, wszystko razem jeszcze przez 1-2 minuty. Jeśli zamierzasz dodać cebulę, dodaj ją na tym etapie wraz z marchewką i czosnkiem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj wszystko razem przez kolejne 1-2 minuty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej 600 ml wody. Jeśli chcesz, aby sos był większy, wlej 150 ml więcej wody.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dusić przez 1 godzinę w trybie "Duszenia". Ponownie skup się na powolnej kuchence. Intensywność ogrzewania w tym trybie może być różna dla różnych producentów. Mam to domyślnie 90 ° C, więc ustawiam 95 ° C.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W pozostałej szklance wody rozcieńczyć mąkę, rozbijając wszystkie grudki. Radzę najpierw rozcieńczyć mąkę w kilku łyżkach wody, aby uniknąć grudek, a następnie wlać pozostałą wodę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ciągle mieszając, wlej mieszankę mąki do wołowiny. SOS natychmiast zacznie gęstnieć.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gulasz sól, pieprz do smaku i wymieszaj.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dusić wszystko razem, aż mięso będzie miękkie przez kolejne 20-30 minut, od czasu do czasu mieszając.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Gotowy gulasz z sosem można podawać z dowolnym dodatkiem. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy