skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gulasz wołowy w powolnej kuchence z sosem? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź dowolne chude mięso, bez kości. Możesz zastąpić koncentrat pomidorowy pokrojonymi pomidorami we własnym soku lub keczupem pomidorowym. Oprócz tych składników możesz dodać cebulę. Nie dodaję cebuli do gulaszu, chodzę po jednej marchewce.
Krok 2:
Wołowinę umyć, osuszyć i pokroić w średnie kostki o wielkości około 3 cm. Każda miąższ do gulaszu jest odpowiednia, najważniejsze jest to, że nie ma dużych sztywnych żył i chrząstek. Może to być golonka, mięso z uda, szyi, polędwicy itp.
Krok 3:
Obierz marchewki i pokrój w kółka lub półkola w zależności od średnicy. Nie radzę pocierać marchewki na tarce - po długim duszeniu może się bardzo zagotować.
Krok 4:
Drobno posiekaj czosnek nożem. Jeśli chcesz dodać cebulę, musisz ją pokroić w drobną kostkę.
Krok 5:
Wlej olej roślinny do miski multicookera i włóż wołowinę. Wymieszaj, aby całe mięso było pokryte olejem.
Krok 6:
Ustaw tryb "smażenia" i czas na 15 minut.
Krok 7:
Mieszając od czasu do czasu, smaż mięso na złoty kolor. Cała nadmiar wilgoci powinien odparować. W zależności od marki i modelu multicookera czas smażenia może wymagać mniej więcej. Dlatego skup się na swojej powolnej kuchence.
Krok 8:
Dodaj marchewkę i czosnek. Smaż, mieszając, wszystko razem jeszcze przez 1-2 minuty. Jeśli zamierzasz dodać cebulę, dodaj ją na tym etapie wraz z marchewką i czosnkiem.
Krok 9:
Dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj wszystko razem przez kolejne 1-2 minuty.
Krok 10:
Wlej 600 ml wody. Jeśli chcesz, aby sos był większy, wlej 150 ml więcej wody.
Krok 11:
Dusić przez 1 godzinę w trybie "Duszenia". Ponownie skup się na powolnej kuchence. Intensywność ogrzewania w tym trybie może być różna dla różnych producentów. Mam to domyślnie 90 ° C, więc ustawiam 95 ° C.
Krok 12:
W pozostałej szklance wody rozcieńczyć mąkę, rozbijając wszystkie grudki. Radzę najpierw rozcieńczyć mąkę w kilku łyżkach wody, aby uniknąć grudek, a następnie wlać pozostałą wodę.
Krok 13:
Ciągle mieszając, wlej mieszankę mąki do wołowiny. SOS natychmiast zacznie gęstnieć.
Krok 14:
Gulasz sól, pieprz do smaku i wymieszaj.
Krok 15:
Dusić wszystko razem, aż mięso będzie miękkie przez kolejne 20-30 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 16:
Gotowy gulasz z sosem można podawać z dowolnym dodatkiem. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g