herbatniki w domu

Świetne domowe ciasteczka Galette! Pogrążymy się? Ciasteczka uzyskuje się ze słodkawym waniliowym smakiem. Jeśli chcesz, aby był słony, powinieneś całkowicie wyeliminować cukier, dodać trochę więcej soli i eksperymentować, jeśli chcesz, dodając nasiona, sezam lub nasiona lnu do ciasta.
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 8 g
tłuszcze 20 % 14 g
węglowodany 69 % 49 g
346 kcal
IG: 16 / 4 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki. Użyj mąki najwyższej jakości, mleko można zastąpić zwykłą wodą. Cukru waniliowego nie można w ogóle dodawać, ilość zwykłego cukru można zmniejszyć, aby ciasteczka były mniej słodkie. Jeśli chcesz ugotować zdrowszą wersję tego ciasta, powinieneś dodać 50 gramów mąki pszennej i 50 gramów mąki pełnoziarnistej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce ubij jajko kurze kategorii C1, dodaj zwykły cukier, cukier waniliowy i sól, wlej rafinowany olej roślinny i mleko. Za pomocą miksera dokładnie ubij wszystkie składniki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę pszenną, skrobię kukurydzianą i proszek do pieczenia do osobnego pojemnika przez sito. Poprzez przesiewanie suche składniki zostaną wypełnione tlenem, co sprawi, że ciasto będzie bardziej delikatne i miękkie, a także usunie niepotrzebne zanieczyszczenia, które mogą znajdować się w tych produktach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesianą mieszankę mąki w częściach zacznij wprowadzać do mieszanki jajeczno-mlecznej. Zagnieść ciasto. Po ugniataniu powinien stać się plastyczny i nie przyklejać się do rąk. W zależności od jakości i mielenia mąki może być potrzebne trochę mniej lub trochę więcej mąki niż wskazano w przepisie. W razie potrzeby wlej trochę więcej mąki do ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Weź połowę ciasta i cienko zwiń je w warstwę, po posypaniu powierzchni roboczej mąką. Za pomocą foremki Wytnij ciasteczka i pamiętaj, aby w przypadkowej kolejności nakłuć ciasteczka. Możesz użyć widelca, patyczka do sushi lub słomki do napojów. Jeśli nie ma foremek, ciasto można po prostu pokroić nożem w kwadraty lub za pomocą kubka wyciąć okrągłe ciasteczka. Wykonaj tę samą procedurę z resztą ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia, ostrożnie przełóż szpatułką na przygotowaną blachę do pieczenia. Umieść blachę do pieczenia z ciasteczkami w piekarniku nagrzanym do 180 ° C i piecz przez 7-10 minut. Czas trwania i temperatura pieczenia mogą się różnić w zależności od temperatury i konstrukcji piekarnika. Uważaj, galety powinny mieć jasny odcień, nie powinieneś piec do jasnego złotego odcienia.

aby ułatwić pracę z ciastem, można je ułożyć na pergaminie, przykryć kolejnym arkuszem pergaminu i zwinąć w warstwę. Następnie zdejmij górny arkusz pergaminu, Wytnij ciasteczka, usuń nadmiar ciasta i nakłuj galetki. Przenieś arkusz z ciasteczkami na blachę do pieczenia i włóż do piekarnika.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy