skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki. Użyj mąki najwyższej jakości, mleko można zastąpić zwykłą wodą. Cukru waniliowego nie można w ogóle dodawać, ilość zwykłego cukru można zmniejszyć, aby ciasteczka były mniej słodkie. Jeśli chcesz ugotować zdrowszą wersję tego ciasta, powinieneś dodać 50 gramów mąki pszennej i 50 gramów mąki pełnoziarnistej.
Krok 2:
W misce ubij jajko kurze kategorii C1, dodaj zwykły cukier, cukier waniliowy i sól, wlej rafinowany olej roślinny i mleko. Za pomocą miksera dokładnie ubij wszystkie składniki.
Krok 3:
Przesiej mąkę pszenną, skrobię kukurydzianą i proszek do pieczenia do osobnego pojemnika przez sito. Poprzez przesiewanie suche składniki zostaną wypełnione tlenem, co sprawi, że ciasto będzie bardziej delikatne i miękkie, a także usunie niepotrzebne zanieczyszczenia, które mogą znajdować się w tych produktach.
Krok 4:
Przesianą mieszankę mąki w częściach zacznij wprowadzać do mieszanki jajeczno-mlecznej. Zagnieść ciasto. Po ugniataniu powinien stać się plastyczny i nie przyklejać się do rąk. W zależności od jakości i mielenia mąki może być potrzebne trochę mniej lub trochę więcej mąki niż wskazano w przepisie. W razie potrzeby wlej trochę więcej mąki do ciasta.
Krok 5:
Weź połowę ciasta i cienko zwiń je w warstwę, po posypaniu powierzchni roboczej mąką. Za pomocą foremki Wytnij ciasteczka i pamiętaj, aby w przypadkowej kolejności nakłuć ciasteczka. Możesz użyć widelca, patyczka do sushi lub słomki do napojów. Jeśli nie ma foremek, ciasto można po prostu pokroić nożem w kwadraty lub za pomocą kubka wyciąć okrągłe ciasteczka. Wykonaj tę samą procedurę z resztą ciasta.
Krok 6:
Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia, ostrożnie przełóż szpatułką na przygotowaną blachę do pieczenia. Umieść blachę do pieczenia z ciasteczkami w piekarniku nagrzanym do 180 ° C i piecz przez 7-10 minut. Czas trwania i temperatura pieczenia mogą się różnić w zależności od temperatury i konstrukcji piekarnika. Uważaj, galety powinny mieć jasny odcień, nie powinieneś piec do jasnego złotego odcienia.
aby ułatwić pracę z ciastem, można je ułożyć na pergaminie, przykryć kolejnym arkuszem pergaminu i zwinąć w warstwę. Następnie zdejmij górny arkusz pergaminu, Wytnij ciasteczka, usuń nadmiar ciasta i nakłuj galetki. Przenieś arkusz z ciasteczkami na blachę do pieczenia i włóż do piekarnika.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g