skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto drożdżowe na tortille? Odmierz potrzebne produkty. Używaj bezzapachowego oleju roślinnego. Weź ilość cukru do smaku w zależności od tego, jakie tortille chcesz uzyskać(słodkie lub niesłodzone).
Krok 2:
Aby wyrobić ciasto, weź przestronną miskę, biorąc pod uwagę, że ciasto zwiększy swoją objętość. Przesiej do niej mąkę, aby wzbogacić mąkę w tlen. Dzięki temu ciasto będzie łatwe do wyrośnięcia, a wypieki będą bujne i przewiewne. Ponieważ mąka ma różne właściwości, może być potrzebna mniej więcej. Aby ciasto nie było strome,odłóż na bok 30-40 gr. mąki oddzielnie. W razie potrzeby dodamy go podczas wyrabiania ciasta.
Krok 3:
Do mąki dodaj suche składniki: sól, cukier i drożdże. Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 4:
Zrób zagłębienie w mące, wlej wodę i olej roślinny.
Krok 5:
Wymieszaj wszystko najpierw łyżką.
Krok 6:
Następnie dodaj w małych porcjach odstawioną przesianą mąkę, jednocześnie mieszając ciasto rękami i kontrolując jego konsystencję. Nie wlewaj mąki, aby ciasto nie było ciasne i ciężkie.
Krok 7:
Ciasto powinno być miękkie, giętkie, prawie nie przylegające do dłoni. Przykryj ciasto ręcznikiem lub folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Krok 8:
Czas wzrostu ciasta będzie zależał od temperatury powietrza i aktywności drożdży. U mnie wzrosła w około godzinę. Ciasto zwiększyło objętość 2-2, 5 razy. Możesz zacząć go kroić i formować ciasta.
Krok 9:
Tortille można upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni. Wybrałam pierwszą opcję. Tortille okazały się bujne i miękkie. Miłego pieczenia!
suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych. Świeże drożdże przed dodaniem do ciasta należy rozcieńczyć w wodzie.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g