ciasto drożdżowe na tortille

najbardziej budżetowy przepis na najbardziej bujne tortille! Ciasto drożdżowe na ciasta przygotowuje się bez jajek i mleka w najprostszy sposób. Dostosowując ilość cukru, możesz podać je zamiast chleba do dowolnego dania lub upiec słodkie wypieki na herbatę. I możesz to zrobić zarówno w piekarniku, jak i na patelni!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 21 % 12 g
węglowodany 66 % 37 g
279 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto drożdżowe na tortille? Odmierz potrzebne produkty. Używaj bezzapachowego oleju roślinnego. Weź ilość cukru do smaku w zależności od tego, jakie tortille chcesz uzyskać(słodkie lub niesłodzone).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby wyrobić ciasto, weź przestronną miskę, biorąc pod uwagę, że ciasto zwiększy swoją objętość. Przesiej do niej mąkę, aby wzbogacić mąkę w tlen. Dzięki temu ciasto będzie łatwe do wyrośnięcia, a wypieki będą bujne i przewiewne. Ponieważ mąka ma różne właściwości, może być potrzebna mniej więcej. Aby ciasto nie było strome,odłóż na bok 30-40 gr. mąki oddzielnie. W razie potrzeby dodamy go podczas wyrabiania ciasta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do mąki dodaj suche składniki: sól, cukier i drożdże. Wszystko dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zrób zagłębienie w mące, wlej wodę i olej roślinny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj wszystko najpierw łyżką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj w małych porcjach odstawioną przesianą mąkę, jednocześnie mieszając ciasto rękami i kontrolując jego konsystencję. Nie wlewaj mąki, aby ciasto nie było ciasne i ciężkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto powinno być miękkie, giętkie, prawie nie przylegające do dłoni. Przykryj ciasto ręcznikiem lub folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Czas wzrostu ciasta będzie zależał od temperatury powietrza i aktywności drożdży. U mnie wzrosła w około godzinę. Ciasto zwiększyło objętość 2-2, 5 razy. Możesz zacząć go kroić i formować ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Tortille można upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni. Wybrałam pierwszą opcję. Tortille okazały się bujne i miękkie. Miłego pieczenia!

suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych. Świeże drożdże przed dodaniem do ciasta należy rozcieńczyć w wodzie.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy