uszy z ciasta francuskiego z cukrem

szybkie, proste, w pośpiechu, najsmaczniejsze! Uszy z ciasta francuskiego z cukrem to uniwersalny przepis z kategorii" ratunek & quot;. Są naprawdę bardzo szybkie, ponieważ ciasto jest już gotowe. Na herbatę, kawę lub po prostu z mlekiem — uszy zawsze przybędą do stołu.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 28 % 19 g
węglowodany 64 % 43 g
366 kcal
IG: 74 / 0 / 26

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić uszy z ciasta francuskiego z cukrem? Przygotuj jedzenie. Weź dowolne ciasto francuskie (odpowiednie są zarówno drożdże, jak i drożdże, domowe lub zakupione, kupione w sklepie). Możesz użyć cukru zwykłego, białego lub trzcinowego, który nada ciastom karmelowy smak.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozmrozić ciasto francuskie. Aby zrobić to tak delikatnie, jak to możliwe, przenieś go wcześniej z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Rozwiń rozmrożone ciasto i zwiń w cienką warstwę na stole, lekko posypaną mąką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posyp ciasto granulowanym cukrem. Tutaj do smaku możesz użyć dostępnych składników, takich jak: Dodaj do cukru pudru mielony cynamon lub cukier waniliowy. Posyp rozwałkowaną warstwę posiekanymi orzechami. Możesz zrobić słone & quot; uszy & quot; i zamiast cukru dodać trochę soli, a na wierzchu ułożyć posiekane oliwki. Posypany cukier lekko wciśnij do ciasta, ponownie przechodząc przez ciasto wałkiem do ciasta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz rozpocznij formowanie. Z szerokiej krawędzi zwinąć ciasto rolką, sięgając tylko do środka zrolowanej i posypanej cukrem warstwy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz w ten sam sposób zwiń rolkę i drugą część ciasta, która pozostała wolna. Powinieneś dostać kawałek ciasta zwinięty z obu końców do środka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pociąć powstały & quot; pakiet & quot; na kawałki o szerokości 1,5 lub 2 cm i ułożyć je na blasze wyłożonej pergaminem. Pozostaw wolną przestrzeń między półfabrykatami, ponieważ & quot; uszy & quot; w procesie pieczenia znacznie wzrosną. Włóż przygotowane ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz, biorąc pod uwagę specyfikę piekarnika, przez około 20 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe zrumienione & quot; uszy & quot; wyjmij z blachy do pieczenia i ostudź. W razie potrzeby cukier & quot; uszy & quot; można posypać cukrem pudrem. Podawaj do stołu. Smacznego!

gdy górna warstwa ciasta jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika. 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

Wybierz przepis na domowe ciasto francuskie można znaleźć tutaj.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie drożdżowe - 362   kcal/100g

Podobne przepisy