skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić uszy z ciasta francuskiego z cukrem? Przygotuj jedzenie. Weź dowolne ciasto francuskie (odpowiednie są zarówno drożdże, jak i drożdże, domowe lub zakupione, kupione w sklepie). Możesz użyć cukru zwykłego, białego lub trzcinowego, który nada ciastom karmelowy smak.
Krok 2:
Rozmrozić ciasto francuskie. Aby zrobić to tak delikatnie, jak to możliwe, przenieś go wcześniej z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Rozwiń rozmrożone ciasto i zwiń w cienką warstwę na stole, lekko posypaną mąką.
Krok 3:
Posyp ciasto granulowanym cukrem. Tutaj do smaku możesz użyć dostępnych składników, takich jak: Dodaj do cukru pudru mielony cynamon lub cukier waniliowy. Posyp rozwałkowaną warstwę posiekanymi orzechami. Możesz zrobić słone & quot; uszy & quot; i zamiast cukru dodać trochę soli, a na wierzchu ułożyć posiekane oliwki. Posypany cukier lekko wciśnij do ciasta, ponownie przechodząc przez ciasto wałkiem do ciasta.
Krok 4:
Teraz rozpocznij formowanie. Z szerokiej krawędzi zwinąć ciasto rolką, sięgając tylko do środka zrolowanej i posypanej cukrem warstwy.
Krok 5:
Teraz w ten sam sposób zwiń rolkę i drugą część ciasta, która pozostała wolna. Powinieneś dostać kawałek ciasta zwinięty z obu końców do środka.
Krok 6:
Pociąć powstały & quot; pakiet & quot; na kawałki o szerokości 1,5 lub 2 cm i ułożyć je na blasze wyłożonej pergaminem. Pozostaw wolną przestrzeń między półfabrykatami, ponieważ & quot; uszy & quot; w procesie pieczenia znacznie wzrosną. Włóż przygotowane ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz, biorąc pod uwagę specyfikę piekarnika, przez około 20 minut.
Krok 7:
Gotowe zrumienione & quot; uszy & quot; wyjmij z blachy do pieczenia i ostudź. W razie potrzeby cukier & quot; uszy & quot; można posypać cukrem pudrem. Podawaj do stołu. Smacznego!
gdy górna warstwa ciasta jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
Wybierz przepis na domowe ciasto francuskie można znaleźć tutaj.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto francuskie drożdżowe - 362 kcal/100g