Sałatka buraczana ze śliwkami i orzechami włoskimi
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Przygotuj składniki.
Krok 2:

Buraki upiec wcześniej w piekarniku w folii do miękkości, ostudzić i zetrzeć na grubej tarce. Pokrój suszone śliwki na małe kawałki. Posiekaj orzechy.
Krok 3:

Tankowanie. Połącz śmietanę i majonez.
Krok 4:

Wymieszaj.
Krok 5:

W salaterce połącz buraki, suszone śliwki i orzechy. Przełóż czosnek przez prasę.
Krok 6:

Sól, pieprz.
Krok 7:

Skrop dressingiem.
Krok 8:

Wymieszaj. Udekoruj sałatkę różyczkami buraków i mięty.
w razie potrzeby do sałatki można dodać gotowany lub pieczony filet z kurczaka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g



