bułeczki bez jajek i mleka na drożdżach

z najprostszych produktów, niedrogie, łatwe i szybkie! Bułki bez jajek i mleka na drożdżach gotuje się tylko na wodzie i oleju roślinnym. Mimo to są niesamowicie przewiewne, miękkie i puszyste. Nie spodziewałem się, że chude wypieki mogą być tak smaczne!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 18 % 10 g
węglowodany 70 % 40 g
276 kcal
IG: 3 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bułeczki bez jajek i mleka na drożdżach? Przygotuj i odmierz żywność. Cukier do nadzienia biorę trzcinowy, nadaje wypiekom karmelowy smak. Możesz po prostu upiec bułki, bez nadzienia, formując je do woli, ale wtedy radzę zwiększyć ilość cukru w cieście.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jak zrobić ciasto? Weź dużą miskę, wlej do niej wodę podgrzaną do temperatury około 40 stopni. Powinien być przyjemnie ciepły, ale nie gorący, w przeciwnym razie drożdże umrą. Wrzuć drożdże i trochę cukru do wody, nie wszystkie. Mieszaj i odstaw na pięć minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po upływie czasu rozpocznie się aktywacja, drożdże ożywają, a cała masa pęcznieje. Jeśli tak się nie stanie, będziesz musiał wziąć inne drożdże — te zginęły i nie będą działać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sól, pozostały cukier, wlej masło. Dobrze wymieszaj mieszaninę trzepaczką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Stopniowo zacznij dodawać przesianą mąkę, mieszając masę najpierw trzepaczką, a następnie ręką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy masa będzie wystarczająco gęsta, połóż ją na posypanym mąką stole i zacznij ugniatać, dodając mąkę w razie potrzeby. Przygotuj się na to, że inna ilość mąki może odejść, a nie ta, którą podano w przepisie. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto powinno być gładkie i nie lepkie. Zwiń go w kulkę, włóż z powrotem do miski, przykryj ręcznikiem i odłóż na godzinę w ciepłe miejsce. Zimą kładę obok baterii, latem w niedziałającym piekarniku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po godzinie ciasto będzie dobrze rosło i bulgotało. Połóż go ponownie na stole i lekko ugniataj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj ciasto miską bezpośrednio na stole i odstaw na kolejne pięć minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie rozwałkuj ciasto na prostokątną warstwę o grubości około 5 mm.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Nasmaruj warstwę olejem, wygodniej jest to zrobić za pomocą pędzla do gotowania.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wymieszaj cukier i cynamon. Posyp ciasto równomiernie tą mieszanką.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Złóż warstwę wzdłuż dłuższego boku do środka po obu stronach.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ponownie posmaruj górę olejem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Złóż obrabiany przedmiot na pół, olejem do wewnątrz.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wytnij obrabiany przedmiot na identyczne kawałki o szerokości 5 cm.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Uformuj bułki. Weź obrabiany przedmiot i mocno dociśnij środek tylną stroną noża, nie przecinając ciasta.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Złóż go na pół wzdłuż paska, jednocześnie rozciągając na boki.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Zakręć ciasto, przesuwając końce w różnych kierunkach.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Zwiń powstały uprząż w okrąg, tworząc bułkę. Możesz zrobić bułki na inne sposoby, po prostu w postaci loków lub standardowych bułek, to nie jest ważne.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Ułóż bułki na blasze wyłożonej pergaminem w odstępie czasu, ponieważ będą się powiększać podczas pieczenia. Pozwól im odpocząć przez pięć minut, podczas gdy piekarnik się nagrzewa. Posmaruj bułeczki ubitym jajkiem na wierzchu, dzięki czemu staną się rumiane.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Piecz bułki w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około pół godziny na złoty kolor. Gotowe bułki lekko ostudzić i podawać. Są smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy