skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowanie składników na ciasto. Jeśli do pieczenia nie używa się gotowego nadzienia makowego sprzedawanego w sklepie, ale zwykłego maku, należy go spłukać wodą, a następnie zalać wrzącą wodą, aby gotował się na parze i stał się miękki i delikatny. Spuść wodę, wysusz nadzienie makowe. Nie wyjmujemy wcześniej jajek z lodówki, muszą być dobrze schłodzone, aby dobrze się ubić. Aby zrobić biszkopt, nie trzeba oddzielać żółtek od białek w jajach.
Krok 2:
Ubij jajka z cukrem blenderem na gęstą, mocną pianę.
Krok 3:
Wlej przygotowany mak.
Krok 4:
Następnie dodaj przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia do miski blendera lub miski z mieszanką jajeczną. Proszek do pieczenia można zastąpić łyżeczką sody oczyszczonej octem. Delikatnie łyżką, aby nie osiadła, wymieszaj ciasto. Powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
Krok 5:
Formę, w której upiekmy biszkopt, smarujemy masłem, ale tylko dno, boki formy nie muszą być smarowane, zapobiega to wzrostowi biszkoptu. Lub możesz użyć pergaminu do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części i pieczemy dwa ciasta. Piec biszkopt w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 20 minut każdego ciasta. Gotowość sprawdzamy drewnianą wykałaczką.
Krok 6:
Wyjmij formę z upieczonym herbatnikiem i bez wyjmowania go z formy Odwróć formę do góry nogami na stole, pozwól herbatnikowi ostygnąć. Dzięki tej metodzie biszkopt nie osiądzie.
Krok 7:
Wyjmij schłodzony biszkopt, Wytnij okrąg o wymaganym rozmiarze na talerzu lub po prostu odetnij nierówne krawędzie. Nie potrzebujemy przycinania ciasta. Chociaż opcjonalnie możesz zrobić posypkę do ciasta z okruchów ze skrawków. Przygotuj krem. Ubij śmietanę z cukrem i szczyptą waniliny. Krem jest wystarczająco wilgotny, więc biszkopt nie wymaga dodatkowej impregnacji.
Krok 8:
Nasmaruj pierwsze ciasto obficie śmietaną, przykryj drugim, a także posmaruj śmietaną wierzch i boki ciasta. Posyp ciasto makiem na wierzchu. Pozostaw ciasto na kilka godzin w lodówce do namoczenia, najlepiej pozostaw ciasto na noc w lodówce.
Krok 9:
Podawaj ciasto Makowe ze śmietaną do herbaty lub kawy. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g