ciasto Makowe ze śmietaną

bardzo delikatne ciasto o przyjemnym makowym smaku ze śmietaną! Świąteczne niestrojenie w domu jest łatwe do stworzenia, wystarczy upiec coś smacznego na herbatę, nawet bez powodu. Ciasto Makowe to świetna opcja na taką okazję. Przygotowuje się bardzo szybko, dosłownie w ciągu godziny z łatwością stworzysz pyszny przysmak. Takie ciasto uzyskuje się z bardzo lekkim i dobrze nasączonym biszkoptem, delikatną umiarkowanie słodką śmietaną i przyjemnym makowym smakiem. Takie ciasto zajmie godne miejsce na świątecznym stole.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 25 % 13 g
węglowodany 62 % 32 g
254 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowanie składników na ciasto. Jeśli do pieczenia nie używa się gotowego nadzienia makowego sprzedawanego w sklepie, ale zwykłego maku, należy go spłukać wodą, a następnie zalać wrzącą wodą, aby gotował się na parze i stał się miękki i delikatny. Spuść wodę, wysusz nadzienie makowe. Nie wyjmujemy wcześniej jajek z lodówki, muszą być dobrze schłodzone, aby dobrze się ubić. Aby zrobić biszkopt, nie trzeba oddzielać żółtek od białek w jajach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajka z cukrem blenderem na gęstą, mocną pianę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej przygotowany mak.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia do miski blendera lub miski z mieszanką jajeczną. Proszek do pieczenia można zastąpić łyżeczką sody oczyszczonej octem. Delikatnie łyżką, aby nie osiadła, wymieszaj ciasto. Powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Formę, w której upiekmy biszkopt, smarujemy masłem, ale tylko dno, boki formy nie muszą być smarowane, zapobiega to wzrostowi biszkoptu. Lub możesz użyć pergaminu do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części i pieczemy dwa ciasta. Piec biszkopt w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 20 minut każdego ciasta. Gotowość sprawdzamy drewnianą wykałaczką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij formę z upieczonym herbatnikiem i bez wyjmowania go z formy Odwróć formę do góry nogami na stole, pozwól herbatnikowi ostygnąć. Dzięki tej metodzie biszkopt nie osiądzie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij schłodzony biszkopt, Wytnij okrąg o wymaganym rozmiarze na talerzu lub po prostu odetnij nierówne krawędzie. Nie potrzebujemy przycinania ciasta. Chociaż opcjonalnie możesz zrobić posypkę do ciasta z okruchów ze skrawków. Przygotuj krem. Ubij śmietanę z cukrem i szczyptą waniliny. Krem jest wystarczająco wilgotny, więc biszkopt nie wymaga dodatkowej impregnacji.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nasmaruj pierwsze ciasto obficie śmietaną, przykryj drugim, a także posmaruj śmietaną wierzch i boki ciasta. Posyp ciasto makiem na wierzchu. Pozostaw ciasto na kilka godzin w lodówce do namoczenia, najlepiej pozostaw ciasto na noc w lodówce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj ciasto Makowe ze śmietaną do herbaty lub kawy. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy