Ciasto Wiewiórka

bardzo smaczne ciasto zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych kochających orzechy! Bardzo, bardzo smaczne, pachnące i satysfakcjonujące ciasto na uroczystość rodzinną lub na spotkanie z Gośćmi. Ciekawe ciasta orzechowe doskonale komponują się z kremem z gotowanego skondensowanego mleka z masłem i kwaśną śmietaną. Możesz użyć dowolnych orzechów: orzechów włoskich, orzechów laskowych, migdałów, brazylijskich lub innych. Wybierz te, które lubisz! Istnieje wiele opcji przepisu na ciasto proteiny. Wybrałem ten konkretny przepis, ponieważ bardzo podobało mi się to, że orzechy trafiają do ciasta. W rezultacie ciasta mają ciekawą strukturę, smak i aromat. Krem jest znany wielu. Możesz kupić skondensowane mleko już ugotowane lub ugotować je samodzielnie.
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 41 % 30 g
węglowodany 51 % 37 g
433 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do robienia ciast. Mąkę należy przesiać. Orzechy-posiekaj i obierz ze skorupy lub możesz kupić już obrane i zaoszczędzić czas. Następnie orzechy należy smażyć na gorącej patelni bez oleju, aż będą lekko rumiane, ale nie daj się ponieść emocjom: jeśli prześwietlisz orzechy, ciasta nabiorą nieprzyjemnego zapachu i smaku spalonego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zaczynamy przygotowywać ciasta od stopienia, mieszając, masła w rondlu na małym ogniu. Odstawiamy do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Prażone orzechy przechodzą przez maszynkę do mięsa lub siekają w blenderze. W głębokiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, dodaj zmielone orzechy, wszystko dokładnie wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W innym pojemniku lekko ubij jajka mikserem, dodaj cukier, ubij dalej, aż powstanie gęsta piana.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj śmietanę do mieszanki jajecznej, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie wlej schłodzone stopione masło, wszystko dokładnie wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do mieszanki jajecznej wlewamy części suchej mieszanki orzechowo-mącznej, za każdym razem dokładnie mieszając, aby nie było grudek. Ciasto na ciasta okazuje się dość grube.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj naczynie do pieczenia pergaminem, posmaruj masłem. Łyżką stołową rozprowadzamy 3-4 łyżki ciasta na papierze i wyrównujemy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pieczemy ciasta w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut na złoty kolor. W sumie powinno być 5-6 ciast. Niech ciasta ostygną do temperatury pokojowej, a następnie ostrożnie usuń z nich (na gorąco ciasta pękają) pergamin.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podczas pieczenia ciast przygotowujemy krem z przygotowanych produktów: ubij gotowane mleko skondensowane zmiękczonym masłem. Dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj, aż będzie gładka. Wkładamy do lodówki, aby krem nabrał gęstszej konsystencji, tj. stał się grubszy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na półmisku układamy na sobie schłodzone ciasta, pokrywając je lekko schłodzoną śmietaną.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Boki i wierzch ciasta smarujemy kremem. Udekoruj wierzch ciasta według własnego uznania.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Możesz posypać go okruchami ciasta, pokruszonymi goframi lub czekoladą. Wszelkie orzechy lub nasiona, wiórki kokosowe. Ciasto należy pozostawić na godzinę w ciepłym miejscu, aby ciasta nasiąkły kremem. Ciasto będzie jeszcze smaczniejsze, jeśli zostanie schłodzone. Jeśli masz czas, pozostaw go w lodówce na 8-10 godzin. Teraz zadzwoń do rodziny lub gości na herbatę z bardzo smacznym ciastem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy