skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do robienia ciast. Mąkę należy przesiać. Orzechy-posiekaj i obierz ze skorupy lub możesz kupić już obrane i zaoszczędzić czas. Następnie orzechy należy smażyć na gorącej patelni bez oleju, aż będą lekko rumiane, ale nie daj się ponieść emocjom: jeśli prześwietlisz orzechy, ciasta nabiorą nieprzyjemnego zapachu i smaku spalonego.
Krok 2:
Zaczynamy przygotowywać ciasta od stopienia, mieszając, masła w rondlu na małym ogniu. Odstawiamy do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
Krok 3:
Prażone orzechy przechodzą przez maszynkę do mięsa lub siekają w blenderze. W głębokiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, dodaj zmielone orzechy, wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 4:
W innym pojemniku lekko ubij jajka mikserem, dodaj cukier, ubij dalej, aż powstanie gęsta piana.
Krok 5:
Dodaj śmietanę do mieszanki jajecznej, wymieszaj.
Krok 6:
Następnie wlej schłodzone stopione masło, wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 7:
Do mieszanki jajecznej wlewamy części suchej mieszanki orzechowo-mącznej, za każdym razem dokładnie mieszając, aby nie było grudek. Ciasto na ciasta okazuje się dość grube.
Krok 8:
Przykryj naczynie do pieczenia pergaminem, posmaruj masłem. Łyżką stołową rozprowadzamy 3-4 łyżki ciasta na papierze i wyrównujemy.
Krok 9:
Pieczemy ciasta w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut na złoty kolor. W sumie powinno być 5-6 ciast. Niech ciasta ostygną do temperatury pokojowej, a następnie ostrożnie usuń z nich (na gorąco ciasta pękają) pergamin.
Krok 10:
Podczas pieczenia ciast przygotowujemy krem z przygotowanych produktów: ubij gotowane mleko skondensowane zmiękczonym masłem. Dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj, aż będzie gładka. Wkładamy do lodówki, aby krem nabrał gęstszej konsystencji, tj. stał się grubszy.
Krok 11:
Na półmisku układamy na sobie schłodzone ciasta, pokrywając je lekko schłodzoną śmietaną.
Krok 12:
Boki i wierzch ciasta smarujemy kremem. Udekoruj wierzch ciasta według własnego uznania.
Krok 13:
Możesz posypać go okruchami ciasta, pokruszonymi goframi lub czekoladą. Wszelkie orzechy lub nasiona, wiórki kokosowe. Ciasto należy pozostawić na godzinę w ciepłym miejscu, aby ciasta nasiąkły kremem. Ciasto będzie jeszcze smaczniejsze, jeśli zostanie schłodzone. Jeśli masz czas, pozostaw go w lodówce na 8-10 godzin. Teraz zadzwoń do rodziny lub gości na herbatę z bardzo smacznym ciastem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g