skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić szkolne kotlety? Przygotuj jedzenie. Lepiej jest wziąć mięso mielone z mieszanki wołowiny i wieprzowiny, wtedy kotlety będą bardziej soczyste. Weź wczorajszy chleb, który jest już trochę czarny.
Krok 2:
W misce wlej mleko do połamanego na kawałki białego chleba. Gdy chleb pęcznieje i wchłania mleko, zetrzyj go rękami, łyżką lub blenderem na gładką masę. Połącz mieszankę chleba z mięsem mielonym, wymieszaj. Obierz i posiekaj cebulę w dowolny dogodny sposób-nożem, tarką, siekaczem. Dodaj cebulę do mielonego mięsa, dodaj sól i czarny pieprz. Dokładnie wymieszaj mięso mielone, aby dobrze wymieszać przyprawy.
Krok 3:
Jajka nie są dodawane do szkolnych kotletów, masa chlebowa rozcieńczona w mleku dobrze skleja mięso mielone, a kotlety nie kruszą się podczas obróbki cieplnej. Uformuj w ręce zanurzone w zimnej wodzie placki o odpowiedniej wielkości, podłużne lub okrągłe. Wlej mąkę do panierki na osobny talerz, zwiń w niej kotlety ze wszystkich stron.
Krok 4:
Ułóż placki na natłuszczonej blasze do pieczenia i piecz je w piekarniku przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Muszą się zarumienić. Kotlety stają się bujne i przewiewne, a dzięki tej metodzie przetwarzania — smaczne i zdrowe, co jest ważne dla dzieci. Smacznego!
w szkolnej stołówce takie kotlety są podawane uczniom z owsianką i puree ziemniaczanym, ale są szczególnie smaczne i oczywiście lubią dzieci, z chlebem i świeżymi warzywami.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sól jodowana - 0 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g