kotlety jak w szkolnej stołówce

bujne, przepyszne, na drugie, na obiad, dla całej rodziny! Szkolne kotlety, jak w stołówce ZSRR, które wielu pamięta z nostalgią, są łatwe i proste do przygotowania w domu. Okażą się delikatne i przewiewne, z chrupiącą skórką na wierzchu. Sekret polega na tym, że do mięsa mielonego dodaje się dużo chleba, dzięki czemu kotlety są tak miękkie.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 8 g
tłuszcze 41 % 16 g
węglowodany 38 % 15 g
241 kcal
IG: 13 / 73 / 13

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić szkolne kotlety? Przygotuj jedzenie. Lepiej jest wziąć mięso mielone z mieszanki wołowiny i wieprzowiny, wtedy kotlety będą bardziej soczyste. Weź wczorajszy chleb, który jest już trochę czarny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce wlej mleko do połamanego na kawałki białego chleba. Gdy chleb pęcznieje i wchłania mleko, zetrzyj go rękami, łyżką lub blenderem na gładką masę. Połącz mieszankę chleba z mięsem mielonym, wymieszaj. Obierz i posiekaj cebulę w dowolny dogodny sposób-nożem, tarką, siekaczem. Dodaj cebulę do mielonego mięsa, dodaj sól i czarny pieprz. Dokładnie wymieszaj mięso mielone, aby dobrze wymieszać przyprawy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jajka nie są dodawane do szkolnych kotletów, masa chlebowa rozcieńczona w mleku dobrze skleja mięso mielone, a kotlety nie kruszą się podczas obróbki cieplnej. Uformuj w ręce zanurzone w zimnej wodzie placki o odpowiedniej wielkości, podłużne lub okrągłe. Wlej mąkę do panierki na osobny talerz, zwiń w niej kotlety ze wszystkich stron.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ułóż placki na natłuszczonej blasze do pieczenia i piecz je w piekarniku przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Muszą się zarumienić. Kotlety stają się bujne i przewiewne, a dzięki tej metodzie przetwarzania — smaczne i zdrowe, co jest ważne dla dzieci. Smacznego!

w szkolnej stołówce takie kotlety są podawane uczniom z owsianką i puree ziemniaczanym, ale są szczególnie smaczne i oczywiście lubią dzieci, z chlebem i świeżymi warzywami. 

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sól jodowana - 0   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g

Podobne przepisy