ciasteczka bez jajek i mleka

pyszne domowe ciasteczka na post! Ciasteczka bez jajek i mleka będą istotne nie tylko w postne dni, ponieważ łatwo się gotuje, a produkty do tego pieczenia potrzebują najprostszych. Pamiętaj, aby umieścić proszek do pieczenia, ponieważ ciasto jest dość gęste. Do takich ciasteczek można dodać wanilię, cynamon, mak, skórkę cytrusową.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 18 % 13 g
węglowodany 75 % 55 g
346 kcal
IG: 18 / 0 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj podstawowe produkty do robienia ciastek bez jajek i mleka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i skrobię.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej olej roślinny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mieszaj ciasto, aż będzie gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej wodę w małych porcjach, ciasto będzie przyklejone do rąk, ale odkurz czyste ręce mąką, a ciasto stanie się bardziej posłuszne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozwałkuj na posypanej mąką powierzchni w warstwę o grubości około 5 mm. pokrój losowo. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Piec w 180 stopniach na złoty kolor.

pyszne domowe ciasteczka.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy