ciasteczka bez jajek i mleka
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj podstawowe produkty do robienia ciastek bez jajek i mleka.
Krok 2:
Połącz przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i skrobię.
Krok 3:
Wlej olej roślinny.
Krok 4:
Mieszaj ciasto, aż będzie gładkie.
Krok 5:
Wlej wodę w małych porcjach, ciasto będzie przyklejone do rąk, ale odkurz czyste ręce mąką, a ciasto stanie się bardziej posłuszne.
Krok 6:
Rozwałkuj na posypanej mąką powierzchni w warstwę o grubości około 5 mm. pokrój losowo. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem.
Krok 7:
Piec w 180 stopniach na złoty kolor.
pyszne domowe ciasteczka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g