Batonik zbożowy musli

nieskomplikowane batony energetyczne. Batonik zbożowy można zabrać ze sobą jako najzdrowszą przekąskę, jest to również dobry pomysł na zdrowe śniadanie. Batony na bazie zbóż, orzechów, nasion i suszonych owoców z łatwością zastąpią masę słodyczy i ciast, zaspokoją potrzebę słodyczy. Batony te są przygotowywane z dodatkiem przecieru owocowego i gotowe przechowuj je w lodówce.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 20 % 9 g
węglowodany 67 % 30 g
203 kcal
IG: 13 / 87 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić pyszne batony zbożowe, potrzebujesz płatków owsianych. Możesz wziąć dowolne, szybkie gotowanie lub nie, nie ma większego znaczenia. Wlej płatki owsiane do dużej, wygodnej miski.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Banany należy obrać, zmiażdżyć miąższ tłuczkiem do ziemniaków lub po prostu widelcem do tłuczonych ziemniaków. Nie jest konieczne, aby był idealnie jednorodny, pozwól mu natknąć się na małe kawałki. W sumie dostałem 300 g puree bananowego. Delikatnie dodaj go do płatków owsianych w misce. Mieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz seria pysznych wypełniaczy: orzechy, nasiona, suszone owoce. Możesz wziąć minimalny określony zestaw nasion, rodzynek i orzechów włoskich, ale możesz nie ograniczać się i zastępować niektóre z tych składników innymi orzechami, innymi suszonymi owocami, możesz dodać trochę sezamu, nasion lnu, otrębów ... Wymieszaj powstałą masę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jabłka należy umyć, pokroić na ćwiartki, odciąć skórkę i usunąć rdzeń. Zetrzyj samą miazgę na grubej tarce. Dodaj do całkowitej masy. Delikatnie wymieszaj. Nie zapomnij o magii przypraw i przypraw. Jest to opcjonalne, ale nadal smak gotowego dania będzie lśnił nowymi kolorami. W takich batonach zbożowych można włożyć trochę startej gałki muszkatołowej, mielonego imbiru, wanilii, cynamonu, odrobiny kardamonu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotową masę ułożyć na blasze wyłożonej dobrej jakości papierem do pieczenia (aby masa się nie kleiła), wygładzić i lekko zagęścić masę płatków owsianych. Bardzo wygodnie jest to zrobić czystymi rękami. Grubość warstwy wynosi około 7 mm. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, piecz przyszłe batony przez około 30 minut. Jeszcze gorące pokrój je w paski o pożądanym rozmiarze. Ostudzić.

pożywne batony owsiane.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615   kcal/100g
  • Nasiona słonecznika - 560   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g

Podobne przepisy