skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić pyszne batony zbożowe, potrzebujesz płatków owsianych. Możesz wziąć dowolne, szybkie gotowanie lub nie, nie ma większego znaczenia. Wlej płatki owsiane do dużej, wygodnej miski.
Krok 2:
Banany należy obrać, zmiażdżyć miąższ tłuczkiem do ziemniaków lub po prostu widelcem do tłuczonych ziemniaków. Nie jest konieczne, aby był idealnie jednorodny, pozwól mu natknąć się na małe kawałki. W sumie dostałem 300 g puree bananowego. Delikatnie dodaj go do płatków owsianych w misce. Mieszać.
Krok 3:
Teraz seria pysznych wypełniaczy: orzechy, nasiona, suszone owoce. Możesz wziąć minimalny określony zestaw nasion, rodzynek i orzechów włoskich, ale możesz nie ograniczać się i zastępować niektóre z tych składników innymi orzechami, innymi suszonymi owocami, możesz dodać trochę sezamu, nasion lnu, otrębów ... Wymieszaj powstałą masę.
Krok 4:
Jabłka należy umyć, pokroić na ćwiartki, odciąć skórkę i usunąć rdzeń. Zetrzyj samą miazgę na grubej tarce. Dodaj do całkowitej masy. Delikatnie wymieszaj. Nie zapomnij o magii przypraw i przypraw. Jest to opcjonalne, ale nadal smak gotowego dania będzie lśnił nowymi kolorami. W takich batonach zbożowych można włożyć trochę startej gałki muszkatołowej, mielonego imbiru, wanilii, cynamonu, odrobiny kardamonu.
Krok 5:
Gotową masę ułożyć na blasze wyłożonej dobrej jakości papierem do pieczenia (aby masa się nie kleiła), wygładzić i lekko zagęścić masę płatków owsianych. Bardzo wygodnie jest to zrobić czystymi rękami. Grubość warstwy wynosi około 7 mm. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, piecz przyszłe batony przez około 30 minut. Jeszcze gorące pokrój je w paski o pożądanym rozmiarze. Ostudzić.
pożywne batony owsiane.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615 kcal/100g
- Nasiona słonecznika - 560 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g