skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić furtki? Przygotuj żywność do gotowania furtek. Kefir może potrzebować trochę więcej, spojrzysz na stan testu. Zamiast kefiru możesz wziąć jogurt, jogurt bez dodatków, śmietanę. Rozcieńczyć śmietanę mlekiem do stanu płynnego.
Krok 2:
Umyj i obierz ziemniaki. Pokrój go na duże kawałki, zalej zimną wodą. Weź wodę dobrej jakości, butelkowaną lub filtrowaną. Smak przecieru w dużej mierze zależy od jego smaku. Ugotuj ziemniaki, zajmie to około 20 minut. Pięć minut przed gotowaniem dodaj sól. Spuść wodę.
Krok 3:
Dodaj masło do gorących ziemniaków, lekko zetrzyj. Wlej gorące mleko. Zimne mleko może zmienić kolor na szary. Lepiej go wcześniej zagotować. Wlej mleko na części, ugniatając ziemniaki. Przecier nie powinien stać się gęsty, ale taki, aby łatwo go rozmazać. Następnie całkowicie ostudź puree.
Krok 4:
Gdy puree całkowicie ostygnie, zrób ciasto. Mąka żytnia, w przeciwieństwie do mąki pszennej, praktycznie nie ma glutenu, ciasto z niej nie musi długo leżeć. Wręcz przeciwnie, ciasto z mąki żytniej szybko wysycha. Dlatego należy to zrobić bezpośrednio przed gotowaniem. Wlej mąkę do miski, dodaj sól, wymieszaj. Wlać kefir, zagnieść ciasto. Łatwo to zrobić od razu ręką, ciasto dość szybko zbierze się w grudkę, nie trzeba go długo ugniatać.
Krok 5:
Rozwałkuj kiełbasę z ciasta, pokrój ją na kawałki wielkości orzecha włoskiego. Włóż kawałki do miski, przykryj serwetką, aby ciasto nie wyschło.
Krok 6:
Wlej trochę mąki żytniej na deskę. Weź jeden kawałek ciasta, rozgnieć go rękami w tortilli. Rozwałkuj go wałkiem do ciasta w okrąg o średnicy około 10-12 cm ciasto rozwałkuje się bardzo łatwo, nie pęka, podczas gdy okazuje się bardzo cienkie.
Krok 7:
Umieść okrągły półfabrykat na talerzu. Rozwałkuj wszystkie kawałki ciasta w ten sam sposób. Przykryj talerz kubków serwetką, aby nie wyschły.
Krok 8:
Uformuj paszteciki. Weź puste ciasto, połóż na nim około dwóch łyżek puree. Rozprowadź równomiernie na całej powierzchni, pozostawiając około 1 cm ciasta na brzegach.
Krok 9:
Ściśnij ciasto narożnikami dookoła, pozostawiając nadzienie w środku. Uformuj w ten sposób wszystkie placki.
Krok 10:
Połóż papier do pieczenia na blasze do pieczenia. Połóż na nim furtki. Mam 9 sztuk. Do każdego pasztecika włożyć dwie łyżeczki kwaśnej śmietany. Rozłóż go na ziemniakach. Rozgrzej piekarnik do temperatury 240°c, tryb góra-dół.
Krok 11:
Piecz furtki przez około 20 minut. Powinny być zrumienione z góry.
Krok 12:
Podczas pieczenia furtek rozpuść kawałek masła.
Krok 13:
Pędzelkiem do gotowania posmaruj ciasto przy gorących bramkach roztopionym masłem.
furtki są pyszne, gdy są gorące i ciepłe! Zimne stają się trochę twarde. Jedzą je tradycyjnie z mlekiem, ale jako dodatek do pierwszego dania będą dobre.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g