skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wszystkie produkty należy wcześniej wyjąć z lodówki, potrzebujemy ich w temperaturze pokojowej, ciepłej. Mleko może być używane świeże, ale ciasto okaże się znacznie bardziej przewiewne i puszyste, jeśli mleko zostanie wstępnie skwaszone. Aby to zrobić, wlej mleko do szklanki, włóż do niej kromkę ciemnego chleba i pozostaw na noc na stole w kuchni. Rano mleko zamieni się w zsiadłe mleko.
Krok 2:
Robienie szybkiego ciasta. Aby to zrobić, rozpuść cukier, drożdże w szklance z ciepłym mlekiem, dodaj łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj. Pozostaw ciasto na 15 minut w pobliżu baterii.
Krok 3:
W osobnej filiżance ubij jajko (część jajka można pozostawić do smarowania ciasta).
Krok 4:
W dużej misce wlej gotowe ciasto, bezwonny olej roślinny, ubite jajko, wymieszaj masę.
Krok 5:
Dodaj przesianą mąkę, sól. Mąkę należy przesiać, nasycić tlenem, dzięki tej prostej sztuczce ciasto dobrze wyrośnie i okaże się bardziej przewiewne.
Krok 6:
Zagnieść ciasto, nie powinno być lepkie i elastyczne. Pozostaw na pół godziny w ciepłym miejscu w misce pod ręcznikiem.
Krok 7:
Przygotuj powierzchnię roboczą. Lekko posyp mąką. Wyjmij ciasto z miski, podziel je na dwie części.
Krok 8:
Rozwałkuj jedną w cienką prostokątną warstwę o grubości około 0,5 cm.
Krok 9:
Smarujemy go dżemem, który nie jest zbyt płynny.
Krok 10:
Pokrój warstwę na cztery podłużne paski.
Krok 11:
Ułóż paski ciasta z dżemem jeden na drugim, tak aby górny dżem leżał w dół.
Krok 12:
Wytnij powstałą "piramidę" z dżemem na poprzeczne kawałki o szerokości około 5 centymetrów.
Krok 13:
Rozłóż te kawałki w wysmarowanej tłuszczem formie bokiem. Pozwól obrabianemu przedmiotowi lekko wzrosnąć, podgrzewając piekarnik do 180 stopni. Posmaruj nasze ciasto żółtkiem i włóż do piekarnika do pieczenia na około 25-30 minut, aż się zrumieni.
Krok 14:
Wyjmujemy ciasto. Pozwól mu trochę ostygnąć w formie, wyjmij, posyp cukrem pudrem.
Krok 15:
Podawaj z herbatą, kawą, kakao lub mlekiem. Jest smaczny zarówno na ciepło, jak i na zimno, nie starzeje się przez długi czas. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Dżem morelowy - 249 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g