Szybkie ciasto drożdżowe

pyszne ciasto drożdżowe na herbatę-szybkie i łatwe! Wielu odmawia pieczenia ciasta drożdżowego, wierząc, że przygotowanie tego ciasta zajmie dużo czasu i wysiłku. To błędne przekonanie. Możesz zrobić szybkie ciasto drożdżowe i szybko upiec ciasto, takie ciasto nie będzie gorsze od zwykłego ciasta bez drożdży pod względem szybkości gotowania. W tym przypadku ciasto z takiego ciasta okazuje się bardzo delikatne, miękkie i pachnące. I możesz użyć absolutnie dowolnego nadzienia, słonego lub słodkiego. Tym razem zatrzymajmy się na szybkim drożdżowym cieście z dżemem malinowym.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 17 % 11 g
węglowodany 72 % 46 g
307 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wszystkie produkty należy wcześniej wyjąć z lodówki, potrzebujemy ich w temperaturze pokojowej, ciepłej. Mleko może być używane świeże, ale ciasto okaże się znacznie bardziej przewiewne i puszyste, jeśli mleko zostanie wstępnie skwaszone. Aby to zrobić, wlej mleko do szklanki, włóż do niej kromkę ciemnego chleba i pozostaw na noc na stole w kuchni. Rano mleko zamieni się w zsiadłe mleko.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Robienie szybkiego ciasta. Aby to zrobić, rozpuść cukier, drożdże w szklance z ciepłym mlekiem, dodaj łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj. Pozostaw ciasto na 15 minut w pobliżu baterii.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnej filiżance ubij jajko (część jajka można pozostawić do smarowania ciasta).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W dużej misce wlej gotowe ciasto, bezwonny olej roślinny, ubite jajko, wymieszaj masę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj przesianą mąkę, sól. Mąkę należy przesiać, nasycić tlenem, dzięki tej prostej sztuczce ciasto dobrze wyrośnie i okaże się bardziej przewiewne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagnieść ciasto, nie powinno być lepkie i elastyczne. Pozostaw na pół godziny w ciepłym miejscu w misce pod ręcznikiem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj powierzchnię roboczą. Lekko posyp mąką. Wyjmij ciasto z miski, podziel je na dwie części.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozwałkuj jedną w cienką prostokątną warstwę o grubości około 0,5 cm.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smarujemy go dżemem, który nie jest zbyt płynny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój warstwę na cztery podłużne paski.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż paski ciasta z dżemem jeden na drugim, tak aby górny dżem leżał w dół.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wytnij powstałą "piramidę" z dżemem na poprzeczne kawałki o szerokości około 5 centymetrów.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż te kawałki w wysmarowanej tłuszczem formie bokiem. Pozwól obrabianemu przedmiotowi lekko wzrosnąć, podgrzewając piekarnik do 180 stopni. Posmaruj nasze ciasto żółtkiem i włóż do piekarnika do pieczenia na około 25-30 minut, aż się zrumieni.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wyjmujemy ciasto. Pozwól mu trochę ostygnąć w formie, wyjmij, posyp cukrem pudrem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Podawaj z herbatą, kawą, kakao lub mlekiem. Jest smaczny zarówno na ciepło, jak i na zimno, nie starzeje się przez długi czas. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 249   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy