skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne produkty. Zdemontuj pęczki szpinaku, odetnij łodygi z liści, dokładnie spłucz każdy z nich. Użyj co najmniej 2 wiązek, ponieważ podczas obróbki cieplnej takie warzywa znacznie tracą masę.
Krok 2:
Umyte liście szpinaku pokrój w niezbyt szerokie wstążki i włóż kawałki do salaterki, miski.
Krok 3:
Rozmrozić ciasto francuskie, rozłożyć na powierzchni roboczej i wyciąć okrąg o średnicy 4-6 cm większy niż naczynie do pieczenia. Umieść okrąg ciasta w formie, wchodząc na boki i tworząc małą obwódkę do nadzienia. W razie potrzeby górną część obrzeża można przyciąć kręconym nożem do pizzy lub docisnąć widelcem. Formy nie można smarować, ponieważ ciasto zawiera już duży procent tłuszczu.
Krok 4:
W osobnej głębokiej salaterce lub misce ubij jaja kurze solą i mielonym czarnym pieprzem, dodaj śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu, drobno posiekany wędzony ser. Zamiast wędzonego sera można użyć serów topionych & quot; przyjaźń & quot;, jeśli są wstępnie zamrożone na 20 minut w zamrażarce, a następnie zetrzeć na grubej tarce. Dokładnie wymieszaj zawartość salaterki.
Krok 5:
Dodaj szpinak do masy jajecznej i jeszcze raz wymieszaj. W tym kroku możesz dodać trochę przypraw do kurczaka, inne przyprawy.
Krok 6:
Wlej nadzienie na środek formy na ciasto francuskie. Rozgrzej piekarnik do 200 C i umieść w nim formę z obrabianym przedmiotem. Piec około 25 minut na złoty kolor. Jeśli ciasto pęcznieje podczas pieczenia naczynia, przebij je nożem lub drewnianym szpikulcem, uwalniając powietrze.
Krok 7:
Gdy ciasto zostanie odpowiednio upieczone, posiekaj twardy ser i posyp nim powierzchnię naczynia. Piec jeszcze 2-3 minuty, aż ser się stopi. Wyjmij i ostudź do temperatury pokojowej. Dopiero wtedy wyjmij samo ciasto z formy.
Krok 8:
Pokrój na porcje i podawaj z filiżanką aromatycznej herbaty lub sosem czosnkowym, klasycznym gęstym jogurtem.
ciasto warstwowe ze szpinakiem i serem według przepisu ze zdjęciem okaże się różowe, soczyste i bardzo smaczne. Nawet początkujący kucharz z łatwością go ugotuje, jeśli wcześniej kupi ciasto francuskie( drożdżowe lub bez drożdży). Najważniejsze jest, aby rozmrozić ciasto przed pieczeniem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Ser wędzony - 270 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g