ciasto warstwowe ze szpinakiem i serem

soczyste ciasto warstwowe ze szpinakiem to bardzo zdrowe danie! Takie danie można zabrać ze sobą na piknik, na wycieczkę, jest pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno wraz z herbatą lub różnymi sosami.
prikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 8 g
tłuszcze 42 % 18 g
węglowodany 40 % 17 g
261 kcal
IG: 6 / 94 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne produkty. Zdemontuj pęczki szpinaku, odetnij łodygi z liści, dokładnie spłucz każdy z nich. Użyj co najmniej 2 wiązek, ponieważ podczas obróbki cieplnej takie warzywa znacznie tracą masę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyte liście szpinaku pokrój w niezbyt szerokie wstążki i włóż kawałki do salaterki, miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozmrozić ciasto francuskie, rozłożyć na powierzchni roboczej i wyciąć okrąg o średnicy 4-6 cm większy niż naczynie do pieczenia. Umieść okrąg ciasta w formie, wchodząc na boki i tworząc małą obwódkę do nadzienia. W razie potrzeby górną część obrzeża można przyciąć kręconym nożem do pizzy lub docisnąć widelcem. Formy nie można smarować, ponieważ ciasto zawiera już duży procent tłuszczu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W osobnej głębokiej salaterce lub misce ubij jaja kurze solą i mielonym czarnym pieprzem, dodaj śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu, drobno posiekany wędzony ser. Zamiast wędzonego sera można użyć serów topionych & quot; przyjaźń & quot;, jeśli są wstępnie zamrożone na 20 minut w zamrażarce, a następnie zetrzeć na grubej tarce. Dokładnie wymieszaj zawartość salaterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj szpinak do masy jajecznej i jeszcze raz wymieszaj. W tym kroku możesz dodać trochę przypraw do kurczaka, inne przyprawy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej nadzienie na środek formy na ciasto francuskie. Rozgrzej piekarnik do 200 C i umieść w nim formę z obrabianym przedmiotem. Piec około 25 minut na złoty kolor. Jeśli ciasto pęcznieje podczas pieczenia naczynia, przebij je nożem lub drewnianym szpikulcem, uwalniając powietrze.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy ciasto zostanie odpowiednio upieczone, posiekaj twardy ser i posyp nim powierzchnię naczynia. Piec jeszcze 2-3 minuty, aż ser się stopi. Wyjmij i ostudź do temperatury pokojowej. Dopiero wtedy wyjmij samo ciasto z formy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój na porcje i podawaj z filiżanką aromatycznej herbaty lub sosem czosnkowym, klasycznym gęstym jogurtem.

ciasto warstwowe ze szpinakiem i serem według przepisu ze zdjęciem okaże się różowe, soczyste i bardzo smaczne. Nawet początkujący kucharz z łatwością go ugotuje, jeśli wcześniej kupi ciasto francuskie( drożdżowe lub bez drożdży). Najważniejsze jest, aby rozmrozić ciasto przed pieczeniem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Ser wędzony - 270   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy