kwas chlebowy suchy
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
suchy kwas chlebowy najłatwiej kupić w sklepie. Jest jednak bardzo prosty w przygotowaniu w domu. Aby to zrobić, weź chleb żytni (ponieważ chleb Borodino ma słód, lepiej go wziąć).
1. Chleb drobno pokroić w kostkę i osuszyć w piekarniku. Uważaj, aby chleb się nie przypalił.
2. Pieczony chleb interpretować w dowolny sposób.
3. Teraz dodaj Słód żytni, mąkę żytnią, kalcynowany jęczmień.
to stanie się podstawą kwasu chlebowego. Można go urozmaicić według własnego gustu: dodać ryż, kaszę gryczaną, a także kalcynowane, przyprawy i zioła.
możesz z niego ugotować prawdziwy kwas chlebowy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Chleb żytni formowany - 217 kcal/100g
- Czarny chleb - 217 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g
- Słód - 361 kcal/100g
- Jęczmień - 288 kcal/100g