skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotujemy wszystkie niezbędne składniki do przygotowania pizzy z kiełbasą, grzybami i serem. Możesz wziąć dowolną kiełbasę według własnego gustu. Dzisiaj zrobiłam z gotowanej i wędzonej kiełbasy, ale można dodać mięso, kurczaka, a nawet boczek. Sos pomidorowy można zastąpić zwykłym keczupem.
Krok 2:
Dodaj cukier, sól i drożdże do ciepłej wody. Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 3:
Wlej olej roślinny i wymieszaj.
Krok 4:
Przesiej mąkę przez drobne sito i dodaj do wody z drożdżami. Zagnieść miękkie, nie lepkie ciasto. Ugniataj go na stole przez co najmniej 5-7 minut, a następnie otrzymasz niezbędne ciasto. Jeszcze lepiej, użyj specjalnej mąki do przygotowania pizzy. Nasmaruj głęboką miskę olejem roślinnym i włóż do niej ciasto.
Krok 5:
Przykryj miskę czystą szmatką i umieść w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut. Ciasto powinno wzrosnąć 2,5 razy.
Krok 6:
Włącz piekarnik rozgrzać do temperatury do 180 stopni. Posyp stół odrobiną mąki i włóż ciasto. Rozwałkuj go w cienki okrąg i zrób cienką stronę. Ta ilość daje jedną dużą pizzę lub dwie średnie. Ciasto nawijamy na wałek do ciasta i przenosimy na blachę do pieczenia pokrytą papierem do pieczenia lub matą silikonową.
Krok 7:
Posmaruj ciasto sosem pomidorowym z bokami.
Krok 8:
Pieczarki dokładnie przetrzyj szmatką i pokrój w cienkie płytki. Połóż grzyby na sosie na całej powierzchni. Jeśli nie ma świeżych grzybów, możesz je zastąpić puszkami. Wystarczy spuścić płyn i osuszyć grzyby.
Krok 9:
Ugotowaną kiełbasę pokrój w paski i posyp pieczarki.
Krok 10:
Obierz wędzoną kiełbasę, a także pokrój w paski i posyp górę pizzy.
Krok 11:
Zetrzyj ser na drobnej tarce i całkowicie przykryj nim górę pizzy.
Krok 12:
Włóż blachę do pieczenia z pizzą do gorącego piekarnika i piecz przez 20 minut, aż będzie miękka.
Krok 13:
Wyjmij, pokrój specjalnym nożem rolkowym i natychmiast podawaj, gdy jest gorący.
Krok 14:
Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbasa "amatorska" - 291 kcal/100g
- Kiełbasa "Ukraińska" - 404 kcal/100g
- Kiełbasa"cukrzycowa" - 254 kcal/100g
- Kiełbasa "doktorska" - 197 kcal/100g
- Kiełbasa dietetyczna - 170 kcal/100g
- Kiełbasa "mleczna" - 252 kcal/100g
- Kiełbasa pół wędzona"Krakowska" - 466 kcal/100g
- Kiełbasa pół wędzona "moskiewska" - 406 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g