Brownie z wiśniami czekoladowe

magiczny, czekoladowy deser na herbatę! Brownie to deser kuchni amerykańskiej. Jest to wilgotny, czekoladowy biszkopt o bogatym smaku czekolady. Jagody wiśni dodane do przepisu przyjemnie harmonizują smak z kwaskowatością. Okazuje się bardzo smaczny.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 32 % 25 g
węglowodany 60 % 46 g
392 kcal
IG: 23 / 0 / 77

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić brownie, włóż masło do małej chochli i podpal. Rozpuść masło i dodaj do niego czekoladę, połamaną na kawałki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W gorącym maśle czekolada stopi się. Wymieszaj całą masę, aby czekolada całkowicie się stopiła i zmieszała z masłem w jednolitą konsystencję. Następnie odstaw masę do ostygnięcia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnej misce połącz jajka z cukrem i trochę je ubij.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj mąkę z sodą do jajek. Wymieszaj trzepaczką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj czekoladę do mieszanki mąki. Mieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto czekoladowe.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj naczynie do pieczenia (18-20 cm) papierem do ciasta i wlej do niego powstałe ciasto. Wygładź go szpatułką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż jagody wiśni na wszystkich powierzchniach ciasta. Używam zamrożonego. Włóż brownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 do 45 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Schłodzić gotowe brownie w formie. Nie bój się, że blat pęknie. Tak powinno być. Jeśli pokroisz go natychmiast po upieczeniu, na gorąco, może zacząć się rozprzestrzeniać.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Schłodzone brownie pokrój na kawałki i poczęstuj się. Jeśli brownie jest odpowiednio ugotowane, jego środek będzie wilgotny. Trochę nie mogłem znieść i zacząłem kroić go jeszcze ciepłym... bardzo smaczny zapach z niego pochodzi. Miłego picia herbaty!

taka pyszna czekoladowa uczta świetnie sprawdzi się przy filiżance herbaty lub kawy. Możesz go uzupełnić gałką lodów.
dość prosty w przygotowaniu, wywołuje wiele emocji smakowych u tych, którzy go próbują. Jego bogaty czekoladowy smak nie może pomóc, ale zachwyci miłośników czekolady.
Brownie wyróżnia się wilgotnym rdzeniem biszkoptu. Co więcej, jeśli prześwietlisz go w piekarniku, otrzymasz po prostu biszkopt czekoladowy.
aby uzyskać bogaty czekoladowy smak, polecam gotowanie brownie na gorzkiej czekoladzie. Nie oszczędzaj na jego jakości. W końcu ostateczny smak potrawy zależy od smaku samej czekolady.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy