słodkie ciasto galaretkowe na kefirze z jagodami

Łatwe do zrobienia ciasto słodko-kwaśne. Ciasta przygotowane na bazie kefiru uzyskuje się bez większych kłopotów. Konieczne jest tylko prawidłowe przestrzeganie wskazanych proporcji. A jagody na ciasto można wybrać absolutnie dowolne, to kwestia gustu.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 5 % 3 g
węglowodany 84 % 47 g
238 kcal
IG: 2 / 2 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umyj jaja kurze i wbij do miski. Dodaj cukier i lekko dopraw ciasto. Ma to na celu poprawę smaku przyszłego ciasta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj kefir do miski. Im jest grubszy, tym smaczniejsze będzie ciasto. Ale jednoprocentowy kefir jest również bardzo dobry.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mikserem przez pięć do siedmiu minut na średniej prędkości ubij wszystkie składniki w jednorodną masę nasyconą pęcherzykami powietrza.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sodę i cukier waniliowy. Nie ma sensu gasić sody dodatkowo octem lub kwasem cytrynowym, ponieważ zostanie doskonale ugaszony kefirem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj mąkę pszenną przesianą przez sito dwa razy do przyszłego ciasta. Dzięki temu ciasto będzie bardziej przewiewne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto ponownie wymieszać mikserem przez cztery minuty. Prędkość jest średnia. W rezultacie masa jest bardzo przewiewna, pęcherzyki powietrza bezpośrednio aktywnie wychodzą na powierzchnię.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej ciasto do formy, której dno jest wstępnie nasmarowane olejem słonecznikowym.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż lekko rozmrożone jagody na wierzchu w chaotyczny sposób (jeśli są świeże, to całkiem dobrze). Piec ciasto w temperaturze stu osiemdziesięciu stopni przez czterdzieści minut. Sprawdź gotowość ciasta, nakłuwając go w środku drewnianą wykałaczką. Jeśli jest całkowicie suchy (bez resztek ciasta), ciasto jest gotowe. Plus, oczywiście, powinien ładnie się zarumienić.

wybierając truskawki, wiśnie i żurawinę na ciasto, starałem się zachować równowagę smaków: słodkiego i kwaśnego. I udało mi się! A truskawki nadały ciastu niezwykle atrakcyjny smak lata.
moje domowe, ledwo słysząc apetyczne aromaty dochodzące z kuchni, od czasu do czasu zaglądały i wyjaśniały, kiedy nasz placek jagodowy będzie gotowy.
ogólnie rzecz biorąc, jagody mogą być absolutnie dowolne. Ale warto wziąć pod uwagę to. Jeśli wybierzesz tylko kwaśne lub niezbyt słodkie jagody, takie jak żurawina, borówka brusznica i agrest, warto zwiększyć ilość cukru w cieście o co najmniej dwie łyżki stołowe.
miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy