skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Umyj jaja kurze i wbij do miski. Dodaj cukier i lekko dopraw ciasto. Ma to na celu poprawę smaku przyszłego ciasta.
Krok 2:
Dodaj kefir do miski. Im jest grubszy, tym smaczniejsze będzie ciasto. Ale jednoprocentowy kefir jest również bardzo dobry.
Krok 3:
Mikserem przez pięć do siedmiu minut na średniej prędkości ubij wszystkie składniki w jednorodną masę nasyconą pęcherzykami powietrza.
Krok 4:
Dodaj sodę i cukier waniliowy. Nie ma sensu gasić sody dodatkowo octem lub kwasem cytrynowym, ponieważ zostanie doskonale ugaszony kefirem.
Krok 5:
Dodaj mąkę pszenną przesianą przez sito dwa razy do przyszłego ciasta. Dzięki temu ciasto będzie bardziej przewiewne.
Krok 6:
Ciasto ponownie wymieszać mikserem przez cztery minuty. Prędkość jest średnia. W rezultacie masa jest bardzo przewiewna, pęcherzyki powietrza bezpośrednio aktywnie wychodzą na powierzchnię.
Krok 7:
Wlej ciasto do formy, której dno jest wstępnie nasmarowane olejem słonecznikowym.
Krok 8:
Rozłóż lekko rozmrożone jagody na wierzchu w chaotyczny sposób (jeśli są świeże, to całkiem dobrze). Piec ciasto w temperaturze stu osiemdziesięciu stopni przez czterdzieści minut. Sprawdź gotowość ciasta, nakłuwając go w środku drewnianą wykałaczką. Jeśli jest całkowicie suchy (bez resztek ciasta), ciasto jest gotowe. Plus, oczywiście, powinien ładnie się zarumienić.
wybierając truskawki, wiśnie i żurawinę na ciasto, starałem się zachować równowagę smaków: słodkiego i kwaśnego. I udało mi się! A truskawki nadały ciastu niezwykle atrakcyjny smak lata.
moje domowe, ledwo słysząc apetyczne aromaty dochodzące z kuchni, od czasu do czasu zaglądały i wyjaśniały, kiedy nasz placek jagodowy będzie gotowy.
ogólnie rzecz biorąc, jagody mogą być absolutnie dowolne. Ale warto wziąć pod uwagę to. Jeśli wybierzesz tylko kwaśne lub niezbyt słodkie jagody, takie jak żurawina, borówka brusznica i agrest, warto zwiększyć ilość cukru w cieście o co najmniej dwie łyżki stołowe.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g