skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do przygotowania przepisu. Mąkę należy przesiać.
Krok 2:
Wlej wodę do naczyń o grubych ściankach: lepiej na patelni ze stali nierdzewnej lub w kotle. Tam też kroimy masło na kawałki, solimy i podgrzewamy na średnim ogniu, aż masło się rozpuści i mieszanina zacznie wrzeć.
Krok 3:
W tym momencie wlej całą mąkę na patelnię. Szybko, dokładnie wymieszaj i wyłącz. Przepis (który znalazłem w Internecie) mówi, aby gotować mieszaninę, aż zgęstnieje na małym ogniu. U mnie ta mieszanina natychmiast zgęstniała. Pozostaw do ostygnięcia do ciepłego stanu.
Krok 4:
W międzyczasie posiekaj warzywa, trzy twarde sery na tarce.
Krok 5:
Następnie dodawaj jajka do ciasta pojedynczo, po każdym dokładnie mieszając. Najpierw ciasto jest pobierane na kawałki, a następnie, po dokładnym wymieszaniu, staje się jednorodne.
Krok 6:
Wmieszaj ser i zioła do ciasta. Jeszcze raz dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.
Krok 7:
Łyżką stołową zanurzoną w wodzie (wziąłem łyżeczkę, więc bułeczki okazały się małe) oddzielamy kawałki ciasta wielkości dużej moreli.
Krok 8:
Rozłóż grudki ciasta na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia w pewnej odległości od siebie, ponieważ bułki będą rosły 1,5-2 razy podczas pieczenia. Nasmaruj papier cienką warstwą oleju roślinnego. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.. pieczemy ok. 30 min. na rumiany, jasnozłoty kolor. Nie otwieraj piekarnika przez 20-25 minut, w przeciwnym razie ciasto parzone nie będzie przewiewne, nie wzrośnie!
Krok 9:
Bułki powinny przyjść i wyschnąć. Jeśli opadną, zwiększ nieco ogień i przytrzymaj go ponownie. Jeśli zachowują swój kształt i stają się apetyczne - są gotowe – Ostrożnie usuń bułki budyniowe na półmisku, pozwól im lekko ostygnąć. Smacznego! Takie bułeczki można zabrać w podróż, na piknik, do pracy, do szkoły...
Krok 10:
Tak wyglądają bułeczki w przekroju.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal / 100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal / 100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal / 100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal / 100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal / 100g