skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jeśli nadal nie wiesz, jak upiec pizzę, tym bardziej świąteczną, ten przepis jest właśnie dla ciebie! Najpierw przygotuj ciasto drożdżowe. Ubij jajka z cukrem i solą, wlej ciepłą wodę (35-40 stopni), wymieszaj. Przesiej mąkę, wlej do niej suche drożdże. Drożdże należy wymieszać z mąką, aby nie dotykały płynu. Zagniatamy ciasto, będzie lepkie. Wlej olej roślinny i ugniataj. Ciasto stanie się mniej lepkie.
Krok 2:
Z ciasta tworzymy kulkę, przykrywamy ją serwetką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, aby wyrosła. Ta ilość ciasta wystarczy na pełne trzy pizze. Cienko rozwałkuj ciasto o średnicy 2 cm większej niż forma do pizzy.
Krok 3:
Pokrój kiełbaski wzdłuż na 2 części.
Krok 4:
Rozłóż kiełbaski na krawędziach, jak pokazano na zdjęciu.
Krok 5:
Na środek pizzy nakładamy majonez i keczup.
Krok 6:
Równomiernie rozprowadź sos na cieście za pomocą silikonowej szczotki.
Krok 7:
Następnie rozłóż starty ser. Wybieramy ser dobrej jakości i dużej zawartości tłuszczu, aby po stopieniu rozciągał się apetycznie - to jest chip każdej pizzy.
Krok 8:
Ciasto zwisające z formy kroimy w paski i nakładamy je na kiełbaski.
Krok 9:
Następnie rozłóż drobno posiekaną kiełbasę.
Krok 10:
Na kiełbasę kładziemy posiekane ogórki.
Krok 11:
Teraz układamy grzyby i pomidory - należy je najpierw umyć i pokroić: grzyby na plasterki, a pomidory na plasterki.
Krok 12:
Na wierzchu całego nadzienia ponownie znajduje się warstwa sera. Boki smarujemy ubitym jajkiem.
Krok 13:
Następnie wysyłamy pizzę do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 220-250 stopni przez 12-15 minut.
Krok 14:
Gotową pizzę wyjmujemy z piekarnika, kroimy na porcje i podajemy na gorąco - w ten sposób smakuje lepiej. Smacznego!
Pizza ma miękką podstawę i soczyste nadzienie. Możesz również posypać go suchymi przyprawami. Zwykle używam przypraw "do pizzy" lub kombinacji bazylii i oregano. Możesz pić pizzę z Coca-Colą, herbatą lub dowolnym innym napojem według własnych upodobań, często jest również pijany piwem, jeśli chodzi o wakacje lub po prostu przyjazne spotkania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal / 100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal / 100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal / 100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal / 100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal / 100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbaski "mleczne" - 266 kcal/100g
- Kiełbaski "ruskie" - 243 kcal/100g
- Kiełbaski wieprzowe - 324 kcal/100g
- Parówki konserwowe - 228 kcal/100g
- Kiełbasa wędzona - 507 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 11 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal / 100g