skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kiełbaski w cieście z gotowego ciasta francuskiego w piekarniku? Weź dwie warstwy z opakowania ciasta francuskiego (zwykle są cztery w paczce, Ukryj pozostałe dwie z powrotem w zamrażarce). Poczekamy, aż trochę się rozmrożą. Gotuj kiełbaski do połowy ugotowane-wystarczy 2 minuty. Pozwól im ostygnąć i wyschnąć-możesz dodatkowo osuszyć je ręcznikiem papierowym. Możesz wcześniej nie gotować kiełbasek, ale bardziej mi się podoba.
Krok 2:
Następnie przecinamy jedną warstwę na pół. Bierzemy jedną część i lekko rozwałkowujemy ją wałkiem do prostokąta-mąka nie będzie potrzebna, ponieważ ciasto nie jest lepkie i nie przyklei się ani do stołu, ani do wałka do ciasta, chyba że bardzo go rozmrozisz. Długość prostokąta powinna być tego samego rozmiaru co kiełbasa. Wykonujemy pięć małych poziomych cięć z jednej strony (Jak Na zdjęciu), kładziemy kiełbasę na środku.
Krok 3:
Zamknij kiełbasę solidną krawędzią, a następnie szczelinową krawędzią. Robimy to z całym ciastem i wszystkimi kiełbaskami. W sumie otrzymasz cztery puste miejsca.
Krok 4:
Połóż kawałek pergaminu na blasze do pieczenia lub naczyniu do pieczenia, posmaruj go masłem i połóż na nim puste miejsca. Możesz piec bez pergaminu. Mój kształt jest mały, zmieściły się tylko dwie kiełbaski, więc upiekłam w dwóch seriach. Nasmaruj same puste miejsca ubitym jajkiem. Możesz użyć tylko żółtka, wtedy skórka okaże się ciemniejsza.
Krok 5:
Piec w piekarniku w 180 stopniach przez około 25-30 minut. Czas pieczenia różni się w zależności od piekarnika, więc nie przegap momentu, w którym kiełbaski się upieczą. W tym czasie ciasto wyrośnie i zrumieni się. Cięcia będą wyglądać bardzo pięknie. Wyjmujemy gotowe kiełbaski w cieście z piekarnika i podajemy do herbaty lub kawy - to zależy od Ciebie!
kiełbaski w cieście francuskim to pyszna przekąska z minimum składników.
można je łatwo przygotować na piknik lub wykorzystać jako przekąskę w pracy lub szkole. Są wygodne do zabrania ze sobą i wygodne do jedzenia.
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
oprócz tego, co kupiłeś, możesz użyć własnego ciasta. Przepis na domowe ciasto francuskie do tego wypieku możesz wybrać w ten katalog .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Kiełbaski "mleczne" - 266 kcal/100g
- Kiełbaski"ruskie" - 243 kcal/100g
- Kiełbaski wieprzowe - 324 kcal/100g
- Parówki konserwowe - 228 kcal/100g