ciasto posypane twarogiem

bardzo proste, bardzo łatwe, bardzo smaczne! Pośpiesz się! W przypadku ciasta posypanego twarogiem nie trzeba wyrabiać ciasta. Jego spód i Góra to kruche okruchy, pomiędzy którymi znajduje się pyszne, delikatne nadzienie twarogowe! Bardzo proste i szybkie pieczenie! Nawet tylko opanowanie podstaw kulinarnych z łatwością sobie z tym poradzi.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 11 g
tłuszcze 32 % 18 g
węglowodany 48 % 27 g
312 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto z twarogiem? Odmierz potrzebne składniki na kruszonkę. Masło powinno być zamrożone, więc wyjmij je z zamrażarki tuż przed gotowaniem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę do odpowiedniej wielkości miski, aby mąka była puszysta. Dzięki temu okruchy piasku będą bardziej kruche.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połącz mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W suchej mieszance zetrzyj zamrożone masło na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zmiel zimne masło z mieszanką mąki rękami. Zrób to szybko, aby olej nie stopił się pod wpływem ciepła dłoni. Włóż okruchy piasku do lodówki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj nadzienie do ciasta. Weź twaróg miękki, bez twardych ziaren, niezbyt wilgotny, ale nie suchy. Cukier waniliowy można zastąpić wanilią (na czubku noża).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Aby nadzienie było delikatniejsze, zmiel twaróg w blenderze, dodając jajka, cukier i cukier waniliowy. Dodaj ilość cukru do smaku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Uzyskuje się jednorodną, gładką, delikatną masę twarogową.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj spód naczynia do pieczenia pergaminem. Mam średnicę formy 18 cm, lekko posmaruj ściany formy olejem roślinnym. Wyjmij okruchy piasku z lodówki, wlej około 3/4 do formy. Lekko naciskając, uformuj spód i boki ciasta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż nadzienie twarogowe, spłaszcz.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posyp nadzienie równomiernie pozostałymi kruszonkami piasku.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Piec ciasto w rozgrzanym piekarniku 180C przez 30-35 minut, aż lekko się zrumieni. Czas i tryb gotowania mogą być inne, skup się na cechach działania piekarnika. Schłodzić gotowe ciasto i wyjąć z formy.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pokrój ciasto & quot; posypka & quot; z twarogiem na porcje i podawaj. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy