skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto z twarogiem? Odmierz potrzebne składniki na kruszonkę. Masło powinno być zamrożone, więc wyjmij je z zamrażarki tuż przed gotowaniem.
Krok 2:
Przesiej mąkę do odpowiedniej wielkości miski, aby mąka była puszysta. Dzięki temu okruchy piasku będą bardziej kruche.
Krok 3:
Połącz mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, wymieszaj.
Krok 4:
W suchej mieszance zetrzyj zamrożone masło na grubej tarce.
Krok 5:
Zmiel zimne masło z mieszanką mąki rękami. Zrób to szybko, aby olej nie stopił się pod wpływem ciepła dłoni. Włóż okruchy piasku do lodówki.
Krok 6:
Przygotuj nadzienie do ciasta. Weź twaróg miękki, bez twardych ziaren, niezbyt wilgotny, ale nie suchy. Cukier waniliowy można zastąpić wanilią (na czubku noża).
Krok 7:
Aby nadzienie było delikatniejsze, zmiel twaróg w blenderze, dodając jajka, cukier i cukier waniliowy. Dodaj ilość cukru do smaku.
Krok 8:
Uzyskuje się jednorodną, gładką, delikatną masę twarogową.
Krok 9:
Przykryj spód naczynia do pieczenia pergaminem. Mam średnicę formy 18 cm, lekko posmaruj ściany formy olejem roślinnym. Wyjmij okruchy piasku z lodówki, wlej około 3/4 do formy. Lekko naciskając, uformuj spód i boki ciasta.
Krok 10:
Rozłóż nadzienie twarogowe, spłaszcz.
Krok 11:
Posyp nadzienie równomiernie pozostałymi kruszonkami piasku.
Krok 12:
Piec ciasto w rozgrzanym piekarniku 180C przez 30-35 minut, aż lekko się zrumieni. Czas i tryb gotowania mogą być inne, skup się na cechach działania piekarnika. Schłodzić gotowe ciasto i wyjąć z formy.
Krok 13:
Pokrój ciasto & quot; posypka & quot; z twarogiem na porcje i podawaj. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g