skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pyszne ciasto kawowe? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki do ciasta zgodnie z listą. Weź mąkę najwyższej jakości. Kakao jest również pożądane wysokiej jakości, na przykład złota etykieta. Kakao niskiej jakości może chrupać zęby. Wskazane jest przyjmowanie oleju roślinnego bez smaku. Mam kukurydzę.
Krok 2:
Przesiej mąkę do miski. Dodaj cukier, kakao, sodę i sól.
Krok 3:
Wszystko dobrze wymieszaj trzepaczką.
Krok 4:
W innej misce połącz jajka, ciepłą kawę, mleko, olej roślinny i ekstrakt waniliowy. Ubij wszystko mikserem, aż będzie puszyste. Na powierzchni powinna pojawić się bujna piana powietrzna.
Krok 5:
Wlej ubite jajka do mieszanki mąki i wymieszaj trzepaczką, aż się połączą. Ciasto okaże się płynne z dużą ilością pęcherzyków powietrza.
Krok 6:
Rozłóż ciasto na dwóch identycznych foremkach (Ø 23-25 cm) wyłożonych pergaminem. Pożądane jest, aby formy nie były rozłączne, ponieważ ciasto może z nich wyciekać. Jeśli weźmiesz formy o mniejszej średnicy, ciasto będzie jeszcze wyższe.
Krok 7:
Umieść formy w piekarniku nagrzanym do 180°C i piecz przez 25-30 minut, aż wykałaczka wyschnie. Przez pierwsze 15-20 minut lepiej nie otwierać drzwi. Ważne jest, aby nie wysuszyć ciast.Powinny być elastyczne i lekko wilgotne. Jeśli twoje formy nie mieszczą się w piekarniku w tym samym czasie lub masz tylko jedną formę, tak jak ja, to w porządku. Możesz piec ciasta jeden po drugim. Ciasto nie stanie się z tego mniej przewiewne. Moje drugie ciasto wzrosło jeszcze lepiej niż pierwsze.
Krok 8:
Gotowe ciasta najpierw pozostaw do ostygnięcia w foremkach na 10 minut. Następnie wyjmij z formy i całkowicie ostudź. W razie potrzeby wyrównaj ciasta.
Krok 9:
Gdy ciasta ostygną, przygotuj krem. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki. Możesz zastąpić aromat waniliowy 1,5 łyżki. l cukier waniliowy
Krok 10:
Czekoladę połamać na kawałki, stopić i schłodzić do temperatury pokojowej.
Krok 11:
W misce ubij miękkie masło, aż będzie puszyste.
Krok 12:
Dodaj cukier puder i ubijaj przez kolejne 2 minuty, aż masa się rozjaśni.
Krok 13:
Dodaj rozpuszczoną czekoladę, kontynuując ubijanie śmietany z małą prędkością. Powinieneś uzyskać gładką, bujną masę.
Krok 14:
Połóż dolne ciasto na naczyniu i posmaruj je częścią kremu.
Krok 15:
Przykryj drugim ciastem i posmaruj kremem. Posmaruj również boki ciasta kremem.
Krok 16:
Pozostały krem przełożyć do torebki cukierniczej z dyszą & quot; zamknięta gwiazda" i na wierzch zrobić różyczki. Włóż ciasto na 1-2 godziny do lodówki, aby się zaparzyło i namoczyło. Smacznego!
wszystkie sekrety robienia wysokiego, pięknego, bujnego biszkoptu przeczytaj artykuł o cieście biszkopt .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Kawa naturalna, mielona - 201 kcal/100g
- Kawa - 94 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g