ciasto kawowe

Piękny biszkopt czekoladowy na świąteczny stół! Przygotowanie ciasta kawowego nie jest tak trudne, jak się początkowo wydaje. Składa się tylko z dwóch składników: ciast biszkoptowych i kremu maślanego. Oba mieszają się bardzo szybko.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 29 % 20 g
węglowodany 62 % 43 g
371 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pyszne ciasto kawowe? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki do ciasta zgodnie z listą. Weź mąkę najwyższej jakości. Kakao jest również pożądane wysokiej jakości, na przykład złota etykieta. Kakao niskiej jakości może chrupać zęby. Wskazane jest przyjmowanie oleju roślinnego bez smaku. Mam kukurydzę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę do miski. Dodaj cukier, kakao, sodę i sól.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wszystko dobrze wymieszaj trzepaczką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W innej misce połącz jajka, ciepłą kawę, mleko, olej roślinny i ekstrakt waniliowy. Ubij wszystko mikserem, aż będzie puszyste. Na powierzchni powinna pojawić się bujna piana powietrzna.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej ubite jajka do mieszanki mąki i wymieszaj trzepaczką, aż się połączą. Ciasto okaże się płynne z dużą ilością pęcherzyków powietrza.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż ciasto na dwóch identycznych foremkach (Ø 23-25 cm) wyłożonych pergaminem. Pożądane jest, aby formy nie były rozłączne, ponieważ ciasto może z nich wyciekać. Jeśli weźmiesz formy o mniejszej średnicy, ciasto będzie jeszcze wyższe.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść formy w piekarniku nagrzanym do 180°C i piecz przez 25-30 minut, aż wykałaczka wyschnie. Przez pierwsze 15-20 minut lepiej nie otwierać drzwi. Ważne jest, aby nie wysuszyć ciast.Powinny być elastyczne i lekko wilgotne. Jeśli twoje formy nie mieszczą się w piekarniku w tym samym czasie lub masz tylko jedną formę, tak jak ja, to w porządku. Możesz piec ciasta jeden po drugim. Ciasto nie stanie się z tego mniej przewiewne. Moje drugie ciasto wzrosło jeszcze lepiej niż pierwsze.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe ciasta najpierw pozostaw do ostygnięcia w foremkach na 10 minut. Następnie wyjmij z formy i całkowicie ostudź. W razie potrzeby wyrównaj ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy ciasta ostygną, przygotuj krem. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki. Możesz zastąpić aromat waniliowy 1,5 łyżki. l cukier waniliowy

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Czekoladę połamać na kawałki, stopić i schłodzić do temperatury pokojowej.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W misce ubij miękkie masło, aż będzie puszyste.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj cukier puder i ubijaj przez kolejne 2 minuty, aż masa się rozjaśni.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj rozpuszczoną czekoladę, kontynuując ubijanie śmietany z małą prędkością. Powinieneś uzyskać gładką, bujną masę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Połóż dolne ciasto na naczyniu i posmaruj je częścią kremu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przykryj drugim ciastem i posmaruj kremem. Posmaruj również boki ciasta kremem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Pozostały krem przełożyć do torebki cukierniczej z dyszą & quot; zamknięta gwiazda" i na wierzch zrobić różyczki. Włóż ciasto na 1-2 godziny do lodówki, aby się zaparzyło i namoczyło. Smacznego!

wszystkie sekrety robienia wysokiego, pięknego, bujnego biszkoptu  przeczytaj artykuł o cieście biszkopt .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Kawa naturalna, mielona - 201   kcal/100g
  • Kawa - 94   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy