ciasto łezka słonia

nowe i popularne wśród mas ciasto! Gotuj i ty, na wakacje i tak po prostu. Ciasto łezka słonia to piękna bułka o oryginalnym designie. Nawiasem mówiąc, krem i ciasto można zmienić, ponieważ tego przepisu nie można nazwać klasycznym. Najprawdopodobniej okazało się to z powodu udanego błędu jakiejś gospodyni. I dzięki Bogu! To jest pyszne!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 32 % 18 g
węglowodany 61 % 35 g
308 kcal
IG: 6 / 14 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do ciasta wymieszaj mąkę i kakao.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj proszek do pieczenia i dobrze wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mieszaninę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podziel jajka na białka i żółtka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij żółtka, aż będą puszyste.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nie przestając ubijać, partiami wprowadź proszek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nie przestając ubijać, wprowadź jedno żółtko, za każdym razem dobrze mieszając.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nie przestając ubijać, włóż do ciasta mieszankę mąki i kakao. Ciasto jest gotowe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem, w razie potrzeby posmaruj masłem i wyłóż ciasto.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Spłaszcz ciasto szpatułką i upiecz. Temperatura 180 stopni. Czas-od 10 do 15 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Usuń pergamin z gotowego ciasta i złóż ciasto na pół, wkładając wałek do ciasta zawinięty w wilgotny ręcznik.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Lekko dociśnij i pozostaw do ostygnięcia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Do impregnacji wlej wodę do rondla.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj cukier do wody.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Niech się zagotuje. Syrop jest gotowy.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj koniak, gdy syrop ostygnie. Możesz wziąć wódkę, rum lub inny alkohol. Chociaż dzieciom zaleca się nie używać takiej impregnacji, we wszystkich ciastach GOST jest, jedliśmy takie ciasta przez całe dzieciństwo. Dlatego matki zdecydują, czy wziąć alkohol do impregnacji, czy nie.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Aby zrobić krem, umieść mleko na kuchence i zagotuj.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Dodaj okruchy orzechów do mleka i gotuj przez 1-2 minuty. Zachowaj część orzechów do dekoracji ciasta.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Zdejmij z ognia i ostudź.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Dodaj cukier puder do miękkiego masła.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Ubij masło z proszkiem.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Porcjami wprowadź masę orzechową do masła.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Za każdym razem dobrze ubijaj. Wyjmij gotowy krem do lodówki na pół godziny.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Posmaruj ciasto impregnacją.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Rozłóż cały krem na cieście.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Rozprowadź krem równomiernie na cieście, pozostawiając długie krawędzie wolne.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Połóż banana na środku.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Złóż ciasto na pół.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Aby oblodzić, włóż czekoladę do miski.

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Dodaj miękkie masło do czekolady.

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    Dodaj gorącą śmietanę.

  32. Krok 32:

    Krok 32.

    Umieść w łaźni parowej i ciągle mieszaj.

  33. Krok 33:

    Krok 33.

    Doprowadź mieszaninę do gładkości.

  34. Krok 34:

    Krok 34.

    Lukier jest gotowy.

  35. Krok 35:

    Krok 35.

    Przykryj ciasto lukrem.

  36. Krok 36:

    Krok 36.

    Udekoruj ciasto kruszonką orzechową lub według własnych upodobań.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy