skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do ciasta wymieszaj mąkę i kakao.
Krok 2:
Dodaj proszek do pieczenia i dobrze wymieszaj.
Krok 3:
Przesiej mieszaninę.
Krok 4:
Podziel jajka na białka i żółtka.
Krok 5:
Ubij żółtka, aż będą puszyste.
Krok 6:
Nie przestając ubijać, partiami wprowadź proszek.
Krok 7:
Nie przestając ubijać, wprowadź jedno żółtko, za każdym razem dobrze mieszając.
Krok 8:
Nie przestając ubijać, włóż do ciasta mieszankę mąki i kakao. Ciasto jest gotowe.
Krok 9:
Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem, w razie potrzeby posmaruj masłem i wyłóż ciasto.
Krok 10:
Spłaszcz ciasto szpatułką i upiecz. Temperatura 180 stopni. Czas-od 10 do 15 minut.
Krok 11:
Usuń pergamin z gotowego ciasta i złóż ciasto na pół, wkładając wałek do ciasta zawinięty w wilgotny ręcznik.
Krok 12:
Lekko dociśnij i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 13:
Do impregnacji wlej wodę do rondla.
Krok 14:
Dodaj cukier do wody.
Krok 15:
Niech się zagotuje. Syrop jest gotowy.
Krok 16:
Dodaj koniak, gdy syrop ostygnie. Możesz wziąć wódkę, rum lub inny alkohol. Chociaż dzieciom zaleca się nie używać takiej impregnacji, we wszystkich ciastach GOST jest, jedliśmy takie ciasta przez całe dzieciństwo. Dlatego matki zdecydują, czy wziąć alkohol do impregnacji, czy nie.
Krok 17:
Aby zrobić krem, umieść mleko na kuchence i zagotuj.
Krok 18:
Dodaj okruchy orzechów do mleka i gotuj przez 1-2 minuty. Zachowaj część orzechów do dekoracji ciasta.
Krok 19:
Zdejmij z ognia i ostudź.
Krok 20:
Dodaj cukier puder do miękkiego masła.
Krok 21:
Ubij masło z proszkiem.
Krok 22:
Porcjami wprowadź masę orzechową do masła.
Krok 23:
Za każdym razem dobrze ubijaj. Wyjmij gotowy krem do lodówki na pół godziny.
Krok 24:
Posmaruj ciasto impregnacją.
Krok 25:
Rozłóż cały krem na cieście.
Krok 26:
Rozprowadź krem równomiernie na cieście, pozostawiając długie krawędzie wolne.
Krok 27:
Połóż banana na środku.
Krok 28:
Złóż ciasto na pół.
Krok 29:
Aby oblodzić, włóż czekoladę do miski.
Krok 30:
Dodaj miękkie masło do czekolady.
Krok 31:
Dodaj gorącą śmietanę.
Krok 32:
Umieść w łaźni parowej i ciągle mieszaj.
Krok 33:
Doprowadź mieszaninę do gładkości.
Krok 34:
Lukier jest gotowy.
Krok 35:
Przykryj ciasto lukrem.
Krok 36:
Udekoruj ciasto kruszonką orzechową lub według własnych upodobań.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g