ryba w cieście francuskim

proste, szybkie, zdrowe, smaczne, dla całej rodziny! Ryba w cieście francuskim to nie tylko ciasto francuskie, ale pełne gorące danie. Osiąga się to poprzez dodanie do nadzienia warzyw, które nadają rybom soczystość i smak. Ryby można gotować w pojedynczych porcjach lub w jednym dużym kawałku.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 10 g
tłuszcze 36 % 18 g
węglowodany 44 % 22 g
292 kcal
IG: 13 / 87 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić rybę w cieście francuskim? Przygotuj jedzenie. Możesz użyć ciasta jako gotowego zakupionego lub wykonanego samodzielnie. Wstępnie rozmrozić, jeśli ciasto zostało zamrożone. Każda czerwona ryba jest odpowiednia-łosoś, pstrąg, Ket, różowy łosoś. Weź gotowy filet lub sam pokrój rybę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj cebulę i cukinię, osusz i pokrój w cienkie plasterki. Zamiast cukinii możesz wziąć cukinię. Która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój filety rybne na porcje, zdejmij skórę. Sól, pieprz, zalać sokiem z cytryny. Możesz także dodać ulubione przyprawy i przyprawy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozwałkuj ciasto na posypanym mąką stole do grubości około 5 mm, a następnie pokrój w prostokąty. Połóż nadzienie na połowie prostokąta: warstwę cebuli, kilka plasterków cukinii i kawałek ryby. Wytnij drugą połowę ciasta nożem jak na zdjęciu i przykryj nadzienie. Ściśnij krawędzie i uszczelnij je widelcem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Uformuj w ten sposób wszystkie puste miejsca. Połóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ryba w cieście francuskim jest gotowa! Ciasto zarumieniło się i wyrosło, wygląda atrakcyjnie i apetycznie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podawaj ryby w cieście francuskim ze świeżymi warzywami, sosami, ziołami. Smacznego!

jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.

oprócz tego, co kupiłeś, możesz użyć własnego ciasta. Przepis na domowe ciasto francuskie do tego wypieku możesz wybrać w katalog .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cukinia - 16   kcal/100g
  • Czerwona ryba - 191   kcal/100g

Podobne przepisy