skład / składniki
gotowanie krok po kroku
ubij jajka i cukier mikserem przez około 3 minuty, aż powstanie gęsta, kremowa masa. Kontynuując pracę miksera, Wprowadzamy sok pomarańczowy i olej słonecznikowy. Wlej proszek do pieczenia i mąkę i zagniataj ciasto, aż będzie gładkie. Dodaj chipsy czekoladowe. Ciasto natychmiast wlewa się do dzielonej formy, którą należy nasmarować olejem i posypać bułką tartą do panierowania. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Gotowość testu sprawdzamy drewnianym patyczkiem. Ostudzimy upieczoną podstawę i wokół niej ustawiamy pierścień na ciasta. Myjemy truskawki i usuwamy ogony, jedną trzecią z nich siekamy w blenderze na puree, a resztę drobno kroimy.
brzoskwinie wyjmujemy ze słoika i kroimy na małe kawałki. Z 500 ml soku z brzoskwiń ze słoika robimy galaretkę do nalewania zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Galaretkę mieszamy z kawałkami truskawek i brzoskwini. Wlej gotowe ciasto tą mieszanką i wyjmij do lodówki.
mascarpone miesza się z wanilią, granulowanym cukrem i puree truskawkowym. Krem powinien być bardzo gęsty, układamy go równą warstwą na wierzchu owoców. Ciasto wkładamy do lodówki. A przed podaniem udekoruj truskawkami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Brzoskwinie - 46 kcal/100g
- Brzoskwinie w puszkach - 68 kcal/100g
- Galaretka - 80 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Ser mascarpone - 412 kcal/100g