ciasto z mascarpone i truskawkami

najdelikatniejsze ciasto z ulubioną jagodą! Szalenie smaczne i piękne!
Lubov♀Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 45 % 17 g
węglowodany 45 % 17 g
235 kcal
IG: 28 / 0 / 72

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Robienie ciasta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Robienie galaretki z truskawek i brzoskwiń.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlać ciasto galaretki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Robienie kremu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

ubij jajka i cukier mikserem przez około 3 minuty, aż powstanie gęsta, kremowa masa. Kontynuując pracę miksera, Wprowadzamy sok pomarańczowy i olej słonecznikowy. Wlej proszek do pieczenia i mąkę i zagniataj ciasto, aż będzie gładkie. Dodaj chipsy czekoladowe. Ciasto natychmiast wlewa się do dzielonej formy, którą należy nasmarować olejem i posypać bułką tartą do panierowania. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Gotowość testu sprawdzamy drewnianym patyczkiem. Ostudzimy upieczoną podstawę i wokół niej ustawiamy pierścień na ciasta. Myjemy truskawki i usuwamy ogony, jedną trzecią z nich siekamy w blenderze na puree, a resztę drobno kroimy.

brzoskwinie wyjmujemy ze słoika i kroimy na małe kawałki. Z 500 ml soku z brzoskwiń ze słoika robimy galaretkę do nalewania zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Galaretkę mieszamy z kawałkami truskawek i brzoskwini. Wlej gotowe ciasto tą mieszanką i wyjmij do lodówki.

mascarpone miesza się z wanilią, granulowanym cukrem i puree truskawkowym. Krem powinien być bardzo gęsty, układamy go równą warstwą na wierzchu owoców. Ciasto wkładamy do lodówki. A przed podaniem udekoruj truskawkami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Brzoskwinie - 46   kcal/100g
  • Brzoskwinie w puszkach - 68   kcal/100g
  • Galaretka - 80   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Ser mascarpone - 412   kcal/100g

Podobne przepisy