ciasto rozpływające się w ustach

z prostych produktów, bujny, na świąteczny stół! Ciasto rozpływające się w ustach to połączenie wilgotnego biszkoptu z kwaśną śmietaną. Ciasta są bardzo porowate i delikatne, dobrze się nasycają, więc ciasto okazuje się niezwykle miękkie.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 23 % 12 g
węglowodany 70 % 37 g
268 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto rozpływające się w ustach? Najpierw upiecz biszkopt. Jak zrobić biszkopt? Odmierz wymaganą ilość kefiru, możesz wziąć dowolną zawartość tłuszczu. Dodaj do niego sodę. Wymieszaj i odstaw na bok, aby nastąpiła reakcja między kwasem a zasadą. Masa zacznie się lekko pienić i zwiększać objętość. Dlatego weź szklankę o wiele więcej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajka z cukrem za pomocą miksera, aż będą puszyste i lekkie. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Następnie dodaj dżem do miski. W tym przypadku mam borówkę brusznicową. Ale możesz użyć dowolnego, co najważniejsze, że nie ma w nim Kości. Bardzo smaczny jest biszkopt na dżemie z czarnej porzeczki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wlej masę kefirową do jajek i wymieszaj. Wsyp przesianą mąkę do ciasta i zagnieść ciasto. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowe ciasto wlać do wysmarowanego olejem naczynia do pieczenia (20-22 cm) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-50 minut. Sprawdź gotowość drewnianym patyczkiem-przyklej go na środku biszkoptu, powinien wyjść suchy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmij gotowy biszkopt z formy i ostudź. Zawiń go w folię spożywczą i wstaw do lodówki na noc. Ze względu na reakcję kefiru z sodą biszkopt jest bardzo delikatny i porowaty, więc trudno będzie go pokroić natychmiast po upieczeniu. W lodówce trochę się położy i zamarznie, dzięki czemu wygodniej będzie z nią pracować. Pokrój leżący biszkopt na 3 ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj nadzienie. Jak zrobić nadzienie? Na początek posiekaj orzechy włoskie ostrym nożem i smaż je przez kilka minut na gorącej, suchej patelni. Następnie wlej orzechy do osobnej miski i ostudź.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W przypadku kremu weź śmietanę o zawartości tłuszczu co najmniej 25% i połącz z cukrem pudrem. Ubij śmietanę w puszystą masę. Lepiej jest używać proszku, aby cukier nie chrupał w śmietanie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Biszkopt namoczyć trochę wodą lub syropem. Posmaruj ciasto obficie kwaśną śmietaną i posyp orzechami włoskimi. W ten sposób ułóż wszystkie ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Złóż ciasto, obficie pokrywając wierzch i boki kremem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Minimalnie udekoruj ciasto rozpuszczoną czekoladą. Włóż gotowe ciasto do lodówki na kilka godzin, aby było namoczone. Śmietana doskonale impregnuje wszystkie ciastka biszkoptowe, a gotowe ciasto po prostu rozpuści się w ustach. Miłego picia herbaty!

jeśli nie lubisz orzechów, możesz je wykluczyć z nadzienia. Ciasto nie będzie gorsze. Zamiast orzechów możesz dodać impregnację z dżemu. Spróbuj!

wszystkie sekrety robienia wysokiego, pięknego, bujnego biszkoptu  przeczytaj artykuł o cieście biszkopt .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy