skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto rozpływające się w ustach? Najpierw upiecz biszkopt. Jak zrobić biszkopt? Odmierz wymaganą ilość kefiru, możesz wziąć dowolną zawartość tłuszczu. Dodaj do niego sodę. Wymieszaj i odstaw na bok, aby nastąpiła reakcja między kwasem a zasadą. Masa zacznie się lekko pienić i zwiększać objętość. Dlatego weź szklankę o wiele więcej.
Krok 2:
Ubij jajka z cukrem za pomocą miksera, aż będą puszyste i lekkie. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Następnie dodaj dżem do miski. W tym przypadku mam borówkę brusznicową. Ale możesz użyć dowolnego, co najważniejsze, że nie ma w nim Kości. Bardzo smaczny jest biszkopt na dżemie z czarnej porzeczki.
Krok 3:
Następnie wlej masę kefirową do jajek i wymieszaj. Wsyp przesianą mąkę do ciasta i zagnieść ciasto. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
Krok 4:
Gotowe ciasto wlać do wysmarowanego olejem naczynia do pieczenia (20-22 cm) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-50 minut. Sprawdź gotowość drewnianym patyczkiem-przyklej go na środku biszkoptu, powinien wyjść suchy.
Krok 5:
Wyjmij gotowy biszkopt z formy i ostudź. Zawiń go w folię spożywczą i wstaw do lodówki na noc. Ze względu na reakcję kefiru z sodą biszkopt jest bardzo delikatny i porowaty, więc trudno będzie go pokroić natychmiast po upieczeniu. W lodówce trochę się położy i zamarznie, dzięki czemu wygodniej będzie z nią pracować. Pokrój leżący biszkopt na 3 ciasta.
Krok 6:
Przygotuj nadzienie. Jak zrobić nadzienie? Na początek posiekaj orzechy włoskie ostrym nożem i smaż je przez kilka minut na gorącej, suchej patelni. Następnie wlej orzechy do osobnej miski i ostudź.
Krok 7:
W przypadku kremu weź śmietanę o zawartości tłuszczu co najmniej 25% i połącz z cukrem pudrem. Ubij śmietanę w puszystą masę. Lepiej jest używać proszku, aby cukier nie chrupał w śmietanie.
Krok 8:
Biszkopt namoczyć trochę wodą lub syropem. Posmaruj ciasto obficie kwaśną śmietaną i posyp orzechami włoskimi. W ten sposób ułóż wszystkie ciasta.
Krok 9:
Złóż ciasto, obficie pokrywając wierzch i boki kremem.
Krok 10:
Minimalnie udekoruj ciasto rozpuszczoną czekoladą. Włóż gotowe ciasto do lodówki na kilka godzin, aby było namoczone. Śmietana doskonale impregnuje wszystkie ciastka biszkoptowe, a gotowe ciasto po prostu rozpuści się w ustach. Miłego picia herbaty!
jeśli nie lubisz orzechów, możesz je wykluczyć z nadzienia. Ciasto nie będzie gorsze. Zamiast orzechów możesz dodać impregnację z dżemu. Spróbuj!
wszystkie sekrety robienia wysokiego, pięknego, bujnego biszkoptu przeczytaj artykuł o cieście biszkopt .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g