Pastroma z piersi kurczaka

pyszna i delikatna pasta z kurczaka spodoba się całej rodzinie! Pastroma to wspaniała alternatywa dla zakupionych kiełbas. Pastroma z piersi kurczaka jest delikatna, soczysta, pachnąca i po prostu bardzo smaczna. Cały proces gotowania jest dość prosty, a poza czasem marynowania wcale nie jest długi, ponieważ jest bardzo mało aktywnej pracy.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 11 g
tłuszcze 15 % 3 g
węglowodany 30 % 6 g
97 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pierwszą rzeczą jest przygotowanie składników do marynaty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej sól, cukier i wszystkie przygotowane przyprawy do miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej wodę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    I dokładnie wymieszaj, aby sól i cukier całkowicie się rozpuściły.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W powstałej marynacie opuść filet z kurczaka, przykryj miskę folią i wyślij pojemnik do lodówki na 10-12 godzin lub nawet na jeden dzień.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kiedy kurczak jest solony, możesz zacząć przygotowywać lukier.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wszystko jest bardzo proste:) łączymy sos sojowy, miód (jeśli masz kandyzowany, podgrzej go w kuchence mikrofalowej lub na kuchence do stanu płynnego), mieszankę przypraw (w razie potrzeby nie trzeba używać mieszanki, wystarczy wziąć tylko paprykę i ostrą paprykę), olej roślinny, musztardę, a także czosnek przepuszczony przez prasę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dokładnie wymieszaj i posmakuj, jeśli to konieczne, dostosuj smak. W zależności od smaku lukier może być słodszy, bardziej pikantny, pikantny itp.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Filet z kurczaka wyjmujemy z marynaty, myjemy pod bieżącą wodą i suszymy na ręczniku papierowym.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż filet do czystego pojemnika i napełnij lukrem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Kurczak jest dobrze masowany, pojemnik jest przykryty folią i wysyłany do lodówki na kilka godzin, ale w razie potrzeby można go zostawić na całą noc.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyjmujemy leżący filet z naszej glazury i mocno zawiązujemy nitką. Związałem oba filety razem, więc dostałem rolkę o imponujących rozmiarach, ale jeśli chcesz, możesz zawiązać każdy filet osobno.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przenosimy rolkę do naczynia do pieczenia (ja użyłam żeliwnej patelni ze zdejmowanym uchwytem).

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Włóż filet do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez około 45-55 minut, aż będzie gotowy (gotowość sprawdzamy przez nakłucie - sok powinien być przezroczysty lub sprawdzamy termometrem - powinien wynosić 70-75 C). Czas może się nieznacznie różnić w zależności od grubości kawałka. Po prostu bądź ostrożny i nie prześwietlaj go, w przeciwnym razie pastroma okaże się sucha.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Podczas pieczenia kilkakrotnie posmaruj pastę resztkami glazury.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Delikatna pasta z piersi kurczaka jest gotowa. Można go podawać zarówno w postaci jeszcze ciepłej, jak i całkowicie schłodzonej.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Musztarda gotowa - 418   kcal/100g

Podobne przepisy