skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pierwszą rzeczą jest przygotowanie składników do marynaty.
Krok 2:
Wlej sól, cukier i wszystkie przygotowane przyprawy do miski.
Krok 3:
Wlej wodę.
Krok 4:
I dokładnie wymieszaj, aby sól i cukier całkowicie się rozpuściły.
Krok 5:
W powstałej marynacie opuść filet z kurczaka, przykryj miskę folią i wyślij pojemnik do lodówki na 10-12 godzin lub nawet na jeden dzień.
Krok 6:
Kiedy kurczak jest solony, możesz zacząć przygotowywać lukier.
Krok 7:
Wszystko jest bardzo proste:) łączymy sos sojowy, miód (jeśli masz kandyzowany, podgrzej go w kuchence mikrofalowej lub na kuchence do stanu płynnego), mieszankę przypraw (w razie potrzeby nie trzeba używać mieszanki, wystarczy wziąć tylko paprykę i ostrą paprykę), olej roślinny, musztardę, a także czosnek przepuszczony przez prasę.
Krok 8:
Dokładnie wymieszaj i posmakuj, jeśli to konieczne, dostosuj smak. W zależności od smaku lukier może być słodszy, bardziej pikantny, pikantny itp.
Krok 9:
Filet z kurczaka wyjmujemy z marynaty, myjemy pod bieżącą wodą i suszymy na ręczniku papierowym.
Krok 10:
Włóż filet do czystego pojemnika i napełnij lukrem.
Krok 11:
Kurczak jest dobrze masowany, pojemnik jest przykryty folią i wysyłany do lodówki na kilka godzin, ale w razie potrzeby można go zostawić na całą noc.
Krok 12:
Wyjmujemy leżący filet z naszej glazury i mocno zawiązujemy nitką. Związałem oba filety razem, więc dostałem rolkę o imponujących rozmiarach, ale jeśli chcesz, możesz zawiązać każdy filet osobno.
Krok 13:
Przenosimy rolkę do naczynia do pieczenia (ja użyłam żeliwnej patelni ze zdejmowanym uchwytem).
Krok 14:
Włóż filet do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez około 45-55 minut, aż będzie gotowy (gotowość sprawdzamy przez nakłucie - sok powinien być przezroczysty lub sprawdzamy termometrem - powinien wynosić 70-75 C). Czas może się nieznacznie różnić w zależności od grubości kawałka. Po prostu bądź ostrożny i nie prześwietlaj go, w przeciwnym razie pastroma okaże się sucha.
Krok 15:
Podczas pieczenia kilkakrotnie posmaruj pastę resztkami glazury.
Krok 16:
Delikatna pasta z piersi kurczaka jest gotowa. Można go podawać zarówno w postaci jeszcze ciepłej, jak i całkowicie schłodzonej.
Krok 17:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Musztarda gotowa - 418 kcal/100g