chleb żytni na kefirze

pachnący pyszny chleb DIY! Chleb żytni na kefirze jest ciemny o bogatym pikantnym smaku. Korzyści z chleba żytniego są niezaprzeczalne i niezaprzeczalne. Znając pewne subtelności, można go łatwo przygotować w domu i rozpieszczać bliskich pysznymi domowymi wypiekami.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 7 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 83 % 39 g
193 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

wlej wodę do miski, dodaj tam kefir i wymieszaj. Podgrzej trochę zawartość miski, aby kefir się nie rozwarstwiał.

suche drożdże rozpuścić w ciepłym kefirze z wodą, dodać sól.

w osobnym pojemniku przesiać dwa rodzaje mąki. Ciasto z mąki żytniej jest trochę kapryśne. Dlatego, aby ciasto pasowało szybciej, a chleb okazał się bardziej bujny, należy dodać mąkę pszenną.

wlej przesianą mąkę do miski z ciastem i dobrze wymieszaj łyżką.

przenieś ciasto z miski na stół lub drewnianą deskę posypaną mąką i zagniataj ciasto, aż nie będzie już lepkie i łatwo zwinie się w kulkę. W razie potrzeby dodaj mąkę.

po pierwszym ugniataniu przykryj ciasto czystym ręcznikiem kuchennym (aby ciasto nie tworzyło suchej skórki) i pozostaw w ciepłym miejscu minuty na 20.

następnie ponownie zagnieść ciasto, przykryć ręcznikiem i pozostawić na kolejne 10-15 minut.

uformuj ciasto w kształt chleba-nieregularne koło lub owal z nacięciami na górnej powierzchni.

ponownie przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw na półtorej godziny, aby pasowało. W tym czasie powinien się podwoić.

podczas gdy ciasto "odpoczywa", włącz piekarnik na 240 stopni.

wlej wodę do głębokiej blachy do pieczenia i umieść na dolnej warstwie piekarnika. Stworzy to efekt pary podczas pieczenia chleba i zapewni mu chrupiącą, cienką skórkę.

połóż papier do pieczenia na blasze do pieczenia, przenieś na nią wyrośnięte ciasto i włóż do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut.

następnie wyjmij pojemnik z wodą od dołu, obniż temperaturę piekarnika do 190 stopni i piecz chleb przez kolejne 40 minut.

Przenieś gotowy chleb na ruszt, ostudź i możesz go podać. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy