skład / składniki
metoda gotowania
wlej wodę do miski, dodaj tam kefir i wymieszaj. Podgrzej trochę zawartość miski, aby kefir się nie rozwarstwiał.
suche drożdże rozpuścić w ciepłym kefirze z wodą, dodać sól.
w osobnym pojemniku przesiać dwa rodzaje mąki. Ciasto z mąki żytniej jest trochę kapryśne. Dlatego, aby ciasto pasowało szybciej, a chleb okazał się bardziej bujny, należy dodać mąkę pszenną.
wlej przesianą mąkę do miski z ciastem i dobrze wymieszaj łyżką.
przenieś ciasto z miski na stół lub drewnianą deskę posypaną mąką i zagniataj ciasto, aż nie będzie już lepkie i łatwo zwinie się w kulkę. W razie potrzeby dodaj mąkę.
po pierwszym ugniataniu przykryj ciasto czystym ręcznikiem kuchennym (aby ciasto nie tworzyło suchej skórki) i pozostaw w ciepłym miejscu minuty na 20.
następnie ponownie zagnieść ciasto, przykryć ręcznikiem i pozostawić na kolejne 10-15 minut.
uformuj ciasto w kształt chleba-nieregularne koło lub owal z nacięciami na górnej powierzchni.
ponownie przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw na półtorej godziny, aby pasowało. W tym czasie powinien się podwoić.
podczas gdy ciasto "odpoczywa", włącz piekarnik na 240 stopni.
wlej wodę do głębokiej blachy do pieczenia i umieść na dolnej warstwie piekarnika. Stworzy to efekt pary podczas pieczenia chleba i zapewni mu chrupiącą, cienką skórkę.
połóż papier do pieczenia na blasze do pieczenia, przenieś na nią wyrośnięte ciasto i włóż do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut.
następnie wyjmij pojemnik z wodą od dołu, obniż temperaturę piekarnika do 190 stopni i piecz chleb przez kolejne 40 minut.
Przenieś gotowy chleb na ruszt, ostudź i możesz go podać. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g