skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chleb z zielonej gryki bez drożdży? Przygotuj dla niego jedzenie. Zielona kasza gryczana to kasza gryczana, która nie została poddana prażeniu produkcyjnemu, dzięki czemu zachowane są w niej wszystkie przydatne składniki zbóż. Dlatego jest zielony. Zamiast nasion chia możesz wziąć zmielone nasiona lnu. Oprócz głównej kompozycji w chlebie można umieścić dowolne orzechy, nasiona i suszone owoce. Mam to nasiona słonecznika, dynie i rodzynki.
Krok 2:
Umyj kaszę gryczaną na sicie pod bieżącą zimną wodą. Napełnij go czystą zimną wodą i pozostaw na 3 godziny do spęcznienia. Możesz zostawić na dłuższy czas, moczyłem się przez całą noc.
Krok 3:
Opuchniętą kaszę gryczaną wrzuć na sito i jeszcze raz dobrze spłucz - zielona kasza gryczana po namoczeniu staje się trochę śliska. Pozostaw kaszę gryczaną na sicie na chwilę, aby szklanka miała nadmiar płynu.
Krok 4:
Nasiona chia zalać trzema łyżkami wody i odstawić na 5-10 minut.
Krok 5:
Zmiel kaszę gryczaną w dowolny dostępny sposób-Blender, stacjonarny lub zanurzeniowy, rozdrabniacz, Robot kuchenny. Nie rób masy całkowicie jednorodnej-niech pozostaną małe plamy ziaren gryki-chleb okaże się bardziej strukturalny.
Krok 6:
Dodaj spuchnięte nasiona chia, sodę, sól, ocet i olej do masy gryczanej. Wymieszać.
Krok 7:
Dodaj resztę dodatków. Jeśli wziąłeś orzechy i duże suszone owoce - suszone śliwki, suszone morele, daktyle - najpierw je posiekaj. Twarde suszone owoce lepiej namoczyć przez chwilę we wrzącej wodzie.
Krok 8:
Wymieszaj masę.
Krok 9:
Weź odpowiednie naczynie do pieczenia. Posmaruj go oliwą z oliwek. Jeśli jest jak mój, silikonowy, nie trzeba go smarować. Włóż do niego ciasto. Ten rozmiar jest za duży, chleb okazał się bardzo niski. W przypadku takiej formy zwiększ liczbę produktów o połowę lub weź mniejszą formę.
Krok 10:
Piecz chleb w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez około godzinę. Zrumieni się z góry. Skoncentruj się na swoim piekarniku. Mój miał 45 minut. Wyjmij gotowy chleb z formy, ostudź, a dopiero potem pokrój.
chleb okazał się podobny do chleba żytniego, tylko gęstszy i bez kwaśności. Ma bardzo przyjemny, lekki aromat gryki. Nasiona chleba najlepiej lekko usmażyć, podobnie jak orzechy.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615 kcal/100g
- Nasiona słonecznika - 560 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Suszone pestki dyni i dyni - 553 kcal/100g
- Pestki dyni - 556 kcal/100g
- Nasiona chia - 512 kcal/100g