chleb z zielonej gryki bez drożdży

bezglutenowe, bez cukru, bez jajek i nabiału! Ten chleb z zielonej gryki bez drożdży nie wygląda jak znany wszystkim, ze zwykłej mąki-okazuje się gęstszy, z twardą skórką i miękiszem strukturalnym. Ale korzyści są w nim wielokrotnie większe! Jest to błonnik, witaminy i minerały. Przygotowanie jest proste i łatwe!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 12 g
tłuszcze 27 % 21 g
węglowodany 58 % 46 g
412 kcal
IG: 13 / 87 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić chleb z zielonej gryki bez drożdży? Przygotuj dla niego jedzenie. Zielona kasza gryczana to kasza gryczana, która nie została poddana prażeniu produkcyjnemu, dzięki czemu zachowane są w niej wszystkie przydatne składniki zbóż. Dlatego jest zielony. Zamiast nasion chia możesz wziąć zmielone nasiona lnu. Oprócz głównej kompozycji w chlebie można umieścić dowolne orzechy, nasiona i suszone owoce. Mam to nasiona słonecznika, dynie i rodzynki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj kaszę gryczaną na sicie pod bieżącą zimną wodą. Napełnij go czystą zimną wodą i pozostaw na 3 godziny do spęcznienia. Możesz zostawić na dłuższy czas, moczyłem się przez całą noc.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opuchniętą kaszę gryczaną wrzuć na sito i jeszcze raz dobrze spłucz - zielona kasza gryczana po namoczeniu staje się trochę śliska. Pozostaw kaszę gryczaną na sicie na chwilę, aby szklanka miała nadmiar płynu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nasiona chia zalać trzema łyżkami wody i odstawić na 5-10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zmiel kaszę gryczaną w dowolny dostępny sposób-Blender, stacjonarny lub zanurzeniowy, rozdrabniacz, Robot kuchenny. Nie rób masy całkowicie jednorodnej-niech pozostaną małe plamy ziaren gryki-chleb okaże się bardziej strukturalny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj spuchnięte nasiona chia, sodę, sól, ocet i olej do masy gryczanej. Wymieszać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj resztę dodatków. Jeśli wziąłeś orzechy i duże suszone owoce - suszone śliwki, suszone morele, daktyle - najpierw je posiekaj. Twarde suszone owoce lepiej namoczyć przez chwilę we wrzącej wodzie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj masę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Weź odpowiednie naczynie do pieczenia. Posmaruj go oliwą z oliwek. Jeśli jest jak mój, silikonowy, nie trzeba go smarować. Włóż do niego ciasto. Ten rozmiar jest za duży, chleb okazał się bardzo niski. W przypadku takiej formy zwiększ liczbę produktów o połowę lub weź mniejszą formę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piecz chleb w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez około godzinę. Zrumieni się z góry. Skoncentruj się na swoim piekarniku. Mój miał 45 minut. Wyjmij gotowy chleb z formy, ostudź, a dopiero potem pokrój.

chleb okazał się podobny do chleba żytniego, tylko gęstszy i bez kwaśności. Ma bardzo przyjemny, lekki aromat gryki. Nasiona chleba najlepiej lekko usmażyć, podobnie jak orzechy.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615   kcal/100g
  • Nasiona słonecznika - 560   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Suszone pestki dyni i dyni - 553   kcal/100g
  • Pestki dyni - 556   kcal/100g
  • Nasiona chia - 512   kcal/100g

Podobne przepisy