ciasto rybne z łososiem z ciasta francuskiego

to delikatne ciasto będzie ozdobą świątecznego stołu! Ciasto okazuje się pachnące, delikatne, z chrupiącą skórką, a ciasto okazuje się bardzo satysfakcjonujące. Zamiast jednej całości możesz upiec wiele małych porcji ciast i na przykład zabrać ze sobą na piknik.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 10 g
tłuszcze 40 % 14 g
węglowodany 31 % 11 g
222 kcal
IG: 9 / 91 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki do nadzienia, potrzebujemy też ciasta francuskiego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj nadzienie. Na patelni roztop masło, dodaj warzywa i smaż pokrojoną w kostkę cebulę, aż będzie przezroczysta (około 3-4 minut na średnim ogniu).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas smażenia cebuli pokrój grzyby na talerze. Dodaj je do cebuli.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Smażyć, aż płyn z grzybów wyparuje.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj śmietanę i zagotuj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Szpinak (u mnie mrożony) kroimy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    I dodaj do grzybów. Doprowadzić do wrzenia. Dodaj sól i pieprz do smaku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jeśli nadzienie okazało się płynne, dodaj 1 łyżeczkę.mąka, dobrze wymieszaj, zagotuj i gotuj, aż zgęstnieje, wyłącz ogień i odłóż na bok, pozwól mu trochę ostygnąć.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podziel ciasto francuskie na 2 części. Jeśli pieczesz w formie, robimy jedną część nieco większą od drugiej, a jeśli tylko na blasze do pieczenia, możesz podzielić ją równo. Tak więc jedną część ciasta rozwałkowujemy na warstwę o grubości 3 mm i układamy w formie, aby zamknąć boki formy lub natychmiast ułożyć na blasze do pieczenia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podziel łososia na dwie równe części. Połóż połowę łososia na dnie, sól, pieprz do smaku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż nadzienie grzybowe na łososiu, jeśli nadal potrzebujesz czasu, aby je posolić.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    I przykryj drugą częścią ryby, ponownie posyp solą i pieprzem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przykryj nasze ciasto drugą częścią rozwałkowanego ciasta i ściśnij krawędzie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    W razie potrzeby ciasto można ozdobić, nie jestem wielkim mistrzem, więc wystarczyło mi na jedną różę z liśćmi i zrobiłem nacięcia na cieście na wierzchu, Nie wiem, czy jest to wyraźnie widoczne na zdjęciu, nie przecinamy ciasta, ale tylko lekko robimy wgniecenie, robimy to, aby wierzchołek nie odkształcił się zbytnio podczas pieczenia. W razie potrzeby smarujemy ciasto jajkiem, białkiem lub mlekiem lub w ogóle nie smarujemy.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pieczemy ciasto w piekarniku rozgrzanym do 190 C przez około 30 minut, aż będzie ładnie zarumienione. Ciasto lekko ostudzić i podawać.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Oto cięcie. W ciepłej formie trudno się kroi, ryba chce wyskoczyć z ciasta, ale w schłodzonej formie kroi się na równe kawałki. Ciasto jest pyszne jak ciepłe z piekarnika, pyszne schłodzone i pyszne podgrzane, ale nadal jest delikatniejsze zaraz po upieczeniu! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Łosoś na parze - 197   kcal/100g
  • Łosoś gotowany - 189   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 140   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g

Podobne przepisy