skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki do nadzienia, potrzebujemy też ciasta francuskiego.
Krok 2:
Przygotuj nadzienie. Na patelni roztop masło, dodaj warzywa i smaż pokrojoną w kostkę cebulę, aż będzie przezroczysta (około 3-4 minut na średnim ogniu).
Krok 3:
Podczas smażenia cebuli pokrój grzyby na talerze. Dodaj je do cebuli.
Krok 4:
Smażyć, aż płyn z grzybów wyparuje.
Krok 5:
Dodaj śmietanę i zagotuj.
Krok 6:
Szpinak (u mnie mrożony) kroimy.
Krok 7:
I dodaj do grzybów. Doprowadzić do wrzenia. Dodaj sól i pieprz do smaku.
Krok 8:
Jeśli nadzienie okazało się płynne, dodaj 1 łyżeczkę.mąka, dobrze wymieszaj, zagotuj i gotuj, aż zgęstnieje, wyłącz ogień i odłóż na bok, pozwól mu trochę ostygnąć.
Krok 9:
Podziel ciasto francuskie na 2 części. Jeśli pieczesz w formie, robimy jedną część nieco większą od drugiej, a jeśli tylko na blasze do pieczenia, możesz podzielić ją równo. Tak więc jedną część ciasta rozwałkowujemy na warstwę o grubości 3 mm i układamy w formie, aby zamknąć boki formy lub natychmiast ułożyć na blasze do pieczenia.
Krok 10:
Podziel łososia na dwie równe części. Połóż połowę łososia na dnie, sól, pieprz do smaku.
Krok 11:
Rozłóż nadzienie grzybowe na łososiu, jeśli nadal potrzebujesz czasu, aby je posolić.
Krok 12:
I przykryj drugą częścią ryby, ponownie posyp solą i pieprzem.
Krok 13:
Przykryj nasze ciasto drugą częścią rozwałkowanego ciasta i ściśnij krawędzie.
Krok 14:
W razie potrzeby ciasto można ozdobić, nie jestem wielkim mistrzem, więc wystarczyło mi na jedną różę z liśćmi i zrobiłem nacięcia na cieście na wierzchu, Nie wiem, czy jest to wyraźnie widoczne na zdjęciu, nie przecinamy ciasta, ale tylko lekko robimy wgniecenie, robimy to, aby wierzchołek nie odkształcił się zbytnio podczas pieczenia. W razie potrzeby smarujemy ciasto jajkiem, białkiem lub mlekiem lub w ogóle nie smarujemy.
Krok 15:
Pieczemy ciasto w piekarniku rozgrzanym do 190 C przez około 30 minut, aż będzie ładnie zarumienione. Ciasto lekko ostudzić i podawać.
Krok 16:
Oto cięcie. W ciepłej formie trudno się kroi, ryba chce wyskoczyć z ciasta, ale w schłodzonej formie kroi się na równe kawałki. Ciasto jest pyszne jak ciepłe z piekarnika, pyszne schłodzone i pyszne podgrzane, ale nadal jest delikatniejsze zaraz po upieczeniu! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Łosoś na parze - 197 kcal/100g
- Łosoś gotowany - 189 kcal/100g
- Łosoś świeży - 140 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g