skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Brązowy chleb lepiej jest użyć wczorajszego, trochę wysuszonego, nie kruszy się podczas krojenia nożem. Pokrój chleb na cienkie plasterki o grubości nie większej niż 0,5 centymetra, aby chleb dobrze wyschł lub usmażył.
Krok 2:
Kromki chleba z kolei na cienkie słomki, ale możliwe są również małe kostki, ale o tym samym kształcie, dzięki czemu chleb wysycha równomiernie podczas suszenia. Kiriyoshki mają różne kształty: kwadratowe, okrągłe lub prostokątne.
Krok 3:
Przyprawy: sól, czarny pieprz, papryka, czosnek w proszku-wymieszaj w misce. Dodaj oliwę z oliwek. W razie potrzeby zestaw przypraw można zmienić lub zmienić, w zależności od smaku i dostępności. Kto lubi ostrzejsze krakersy, może dodać szczyptę czerwonej mielonej papryki lub ostrej lub zestaw papryki, aby uzyskać więcej smaku. Kromki chleba wkładamy do miski z sosem i dobrze mieszamy, aby chleb był nasycony nadzieniem, ale robimy to ostrożnie, aby nie kruszyć chleba.
Krok 4:
Grzanki można suszyć w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej. W razie potrzeby przykryj blachę do pieczenia lub formę ogniotrwałą pergaminem, ale opcjonalnie krakersy nie przykleją się do dna formy, ponieważ są nasączone olejem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Formę z krakersami wysyłamy do piekarnika na 10 minut. Podczas suszenia kilka razy wymieszaj krakersy na blasze do pieczenia.
Krok 5:
Następnie wyjmujemy je z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia, należy pamiętać, że gorące krakersy będą miękkie, aż ostygną, więc nie można ich trzymać, aż stwardnieją w piekarniku, w przeciwnym razie mogą się spalić i stać się gorzkie. Kirieshki są gotowe, podajemy je do stołu z zupą lub gorącą, lub wieczorem chrupamy na kanapie oglądając telewizję z domownikami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Chleb żytni formowany - 217 kcal/100g
- Czarny chleb - 217 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g