Kiriyoshki w domu

pyszna, niedroga przekąska do napojów chmielowych i sałatek. Kiriyoshki to krakersy z czarnego chleba, które są sprzedawane w każdym sklepie. Istnieje wersja, że Kirieshki pojawiły się w latach 90., kiedy kraj przeżywał kryzys, a ktoś zaproponował suszenie i sprzedaż krakersów. Ale w każdym razie teraz jest to dość popularna przekąska wśród miłośników piwa. A niektóre gospodynie domowe używają takich krakersów do robienia sałatek. Jednocześnie takie kiriyoshki są łatwe do przygotowania w domu, potrzebujesz tylko kilku składników i trochę czasu.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 20 % 11 g
węglowodany 71 % 40 g
288 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Brązowy chleb lepiej jest użyć wczorajszego, trochę wysuszonego, nie kruszy się podczas krojenia nożem. Pokrój chleb na cienkie plasterki o grubości nie większej niż 0,5 centymetra, aby chleb dobrze wyschł lub usmażył.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kromki chleba z kolei na cienkie słomki, ale możliwe są również małe kostki, ale o tym samym kształcie, dzięki czemu chleb wysycha równomiernie podczas suszenia. Kiriyoshki mają różne kształty: kwadratowe, okrągłe lub prostokątne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przyprawy: sól, czarny pieprz, papryka, czosnek w proszku-wymieszaj w misce. Dodaj oliwę z oliwek. W razie potrzeby zestaw przypraw można zmienić lub zmienić, w zależności od smaku i dostępności. Kto lubi ostrzejsze krakersy, może dodać szczyptę czerwonej mielonej papryki lub ostrej lub zestaw papryki, aby uzyskać więcej smaku. Kromki chleba wkładamy do miski z sosem i dobrze mieszamy, aby chleb był nasycony nadzieniem, ale robimy to ostrożnie, aby nie kruszyć chleba.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Grzanki można suszyć w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej. W razie potrzeby przykryj blachę do pieczenia lub formę ogniotrwałą pergaminem, ale opcjonalnie krakersy nie przykleją się do dna formy, ponieważ są nasączone olejem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Formę z krakersami wysyłamy do piekarnika na 10 minut. Podczas suszenia kilka razy wymieszaj krakersy na blasze do pieczenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie wyjmujemy je z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia, należy pamiętać, że gorące krakersy będą miękkie, aż ostygną, więc nie można ich trzymać, aż stwardnieją w piekarniku, w przeciwnym razie mogą się spalić i stać się gorzkie. Kirieshki są gotowe, podajemy je do stołu z zupą lub gorącą, lub wieczorem chrupamy na kanapie oglądając telewizję z domownikami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Chleb żytni formowany - 217   kcal/100g
  • Czarny chleb - 217   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g

Podobne przepisy