skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Wiedeńskie ciasto wiśniowe? Przygotuj jedzenie. Masło wybierz naturalne, wysokiej jakości, bez tłuszczów roślinnych w kompozycji. Wyjmij go z lodówki z wyprzedzeniem, powinien stać się miękki na początku gotowania. Lepiej też wziąć jajka w temperaturze pokojowej — wtedy ciasto okaże się wspanialsze. Wiśnie nadają się zarówno świeże, jak i mrożone. Nie jest konieczne wstępne rozmrażanie.
Krok 2:
Włóż miękkie masło do miski i zacznij ubijać przy małych prędkościach miksera. Porcjami wsyp cukier do masła, ubijając go po każdym dodaniu. Powinieneś uzyskać bujną jasną masę.
Krok 3:
Bez przerywania ubijania wlej po jednym jajku do mieszanki olejowej. Wygodniej będzie to zrobić, dzieląc je na osobną miskę. Za każdym razem dobrze wymieszaj jajko z całkowitą masą. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
Krok 4:
Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do powstałej masy. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Wtedy ciasto okaże się przewiewne i dobrze wyrośnie podczas pieczenia.
Krok 5:
Za pomocą szpatułki wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie.
Krok 6:
Weź odpowiednie naczynie do pieczenia. Ciasto według tego przepisu okazuje się małe, wystarczyło mi Foremka o wymiarach 20 * 11 cm, nasmaruj formę kroplą oleju roślinnego. Wlej do niego ciasto, spłaszcz górę.
Krok 7:
Rozłóż wiśnie na wierzchu, topiąc je w cieście. Im więcej jagód zmieścisz, tym bardziej soczyste będzie ciasto.
Krok 8:
Umieść formę z ciastem w piekarniku nagrzanym do 180°C. Piec, aż lekko się zrumieni na wierzchu, około 30 minut. Następnie wyjmij formę z piekarnika bez wyłączania ciepła. Posyp ciasto płatkami migdałów.
Krok 9:
Włóż ciasto do piekarnika. Piec do miękkości, kolejne 10-15 minut. Sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem — powinien wyjść suchy ze środka. Upieczone ciasto całkowicie ostudzić i wyjąć z formy.
Krok 10:
Podawaj na stole posypanym cukrem pudrem. Smacznego!
ważne! Rozmiar formy powinien odpowiadać liczbie składników. Jeśli nie masz kształtu o średnicy odpowiedniej do przepisu lub chcesz upiec ciasto lub ciasto o większym lub mniejszym rozmiarze, wykonaj prawidłowe obliczenia i nie popełnij błędu, artykuł o tym pomoże, jak wybrać kształt o pożądanej średnicy .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Płatki migdałów - 650 kcal/100g