Pizza na piwie

pizza z grzybami na cienkim cieście wyrabianym na piwie. Ciasto na piwie zgodnie z tym przepisem jest szybko zagniatane, okazuje się, że jest jak ciastko, nie przylega do kształtu. Nadzienie może być inne, w tej wersji grzyb.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 7 g
tłuszcze 30 % 13 g
węglowodany 55 % 24 g
232 kcal
IG: 13 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do pizzy na piwie potrzebujemy piwa, margaryny, mąki i soli do ciasta, a także pomidorów, pieczarek, pomidorów, papryki i twardego sera do nadzienia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej mąkę i sól do miski, włóż do niej schłodzoną margarynę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmiel margarynę z mąką za pomocą tarki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Otrzymamy suchą mieszankę-kruszonkę margaryny i mąki, do której należy wlać schłodzone piwo.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto na piwie szybko zagniatamy, aby margaryna nie miała czasu się stopić.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie ciasto układamy na dnie dzielonej formy lub blachy do pieczenia. Wstępnie ciasto można rozwałkować wałkiem do ciasta, jak na ciasteczkach, ale nie jest to konieczne, można je rozprowadzić rękami bezpośrednio w formie, tworząc małe boki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie posmaruj warstwę ciasta pastą pomidorową.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pieczarki kroimy w talerze.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż płytki pieczarek na warstwie koncentratu pomidorowego.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie pokrój paprykę w pierścienie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż pierścienie słodkiej papryki na grzybach.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pokrój pomidory w cienkie plasterki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ułóż koła pomidorów na pierścieniach pieprzu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Twardy ser zetrzyj na grubej tarce.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posyp warstwę pomidorów startym serem na wierzchu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Włóż formę do pizzy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Gotową pizzę na piwie ostrożnie przenosimy z formy na płaskie naczynie i podajemy na gorąco.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Pokrój pizzę na porcje i ułóż na talerzach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Piwo jasne - 50   kcal/100g
  • Piwo bezalkoholowe - 33   kcal/100g
  • Mocne piwo - 150   kcal/100g
  • Piwo ciemne - 74   kcal/100g
  • Piwo - 50   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy