bezglutenowe i bezmleczne ciasteczka

bardzo smaczne i zdrowe ciasteczka bezglutenowe. Nie wszyscy ludzie mogą jeść zwykłe wypieki. Ktoś, częściej dzieci, ma alergię na gluten lub nietolerancję laktozy zawartej w mleku. Ale to nie jest powód, aby odmawiać sobie lub dzieciom słodyczy. Wypróbuj ciasteczka bezglutenowe i bezmleczne!
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 28 % 19 g
węglowodany 65 % 44 g
354 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na BEZGLUTENOWE i bezmleczne ciasteczka. Zamiast mąki pszennej użyjemy ryżu i kukurydzy, zastąpimy tłuszcze mleczne rafinowanym olejem roślinnym. Ponieważ można stosować jajka w diecie bezglutenowej, dodamy je do ciasta na ciasteczka, ciasteczka będą bardziej maślane i miękkie. W razie potrzeby możesz użyć przypraw: cynamonu, imbiru lub goździków. Ale jeśli ciasteczka są przygotowywane dla małych dzieci, lepiej nie dodawać przypraw.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej całą mąkę do miski. Dodaj proszek do pieczenia, szczyptę soli. Pamiętaj, aby przesadzić mieszankę mąki i proszku do pieczenia! Teraz cukier do smaku. Cukier można zastąpić miodem lub stewią, jeśli nie ma alergii na te produkty, lub substytutem cukru, który nie boi się obróbki cieplnej. Do smaku można użyć orzechów włoskich.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej olej roślinny (każdy rafinowany olej bez wyraźnego smaku: kukurydza, słonecznik, warzywa) i wbij jajka. Wymieszaj ciasto. Autorzy niektórych przepisów na bezglutenowe ciasteczka zalecają dodanie gumy ksantanowej do ciasta, aby ciasto stało się gęste i trzymało się razem. Ale możesz się bez niego obejść, ponieważ sama mąka ryżowa zawiera wystarczającą ilość glutenu. Dodaj kilka łyżek wody do ciasta i zagniataj rękami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Otrzymasz elastyczne, miękkie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt ciasne, dodaj dodatkowe 1-2 łyżki oleju lub więcej, aż ciasto będzie elastyczne. Dodaj masło stopniowo, unikając nadmiaru, w przeciwnym razie gotowe ciasteczka będą maślane. Gdy tylko ciasto stanie się elastyczne, zwiń je w kulkę, pozwól mu leżeć trochę na stole, dosłownie przez kilka minut. Następnie rozwałkuj w warstwę o grubości około 0,5 centymetra.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Foremkami lub szklanką wycinamy ciasteczka z ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż go na blasze wyłożonej pergaminem. Piekarnik rozgrzewa się wcześniej do 210 stopni. Piec ciasteczka przez 15-20 minut, w zależności od grubości i wielkości ciasteczek, pracy piekarnika. Ciasteczka powinny lekko zarumienić się na zewnątrz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij ciasteczka z piekarnika, pozwól im trochę ostygnąć i podawaj. Ciasteczka są bardzo smaczne, chrupiące. Próbowałem odpowiedzieć na pytanie, jak upiec pyszne ciasteczka bezglutenowe? Napisz swoją opinię, dodaj raporty fotograficzne! Miłego picia herbaty!

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby ciasteczka były pyszne, nie ignoruj kroku przesiewania mieszanki mąki ryżowej i kukurydzianej oraz proszku do pieczenia. Jeśli sito nie jest bardzo małe, a sól jest średniej wielkości, tony na tym samym etapie można przesiać solą z mąką. Więc składniki są równomiernie rozłożone, a jakość gotowych ciasteczek znacznie wzrośnie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g
  • Mąka ryżowa - 356   kcal/100g

Podobne przepisy