paszteciki z rodzynkami

przepis jest bardzo prosty. Ciasta są po prostu cudowne! Placki z rodzynkami można przygotować na dowolnym cieście, nawet francuskim. Prawidłowo przygotowane wypieki są zawsze bardzo smaczne. Rodzynki są bardzo dobre dla organizmu. Dzieci bardzo go kochają. Świetna uczta na herbatę z rodziną i przyjaciółmi. Idealny na imprezę dla dzieci. Możesz podawać z herbatą, kawą i dowolnymi sokami i kompotami. A w letnie upały, jeśli takie ciasta są podawane z chłodnym mlekiem,polizasz palce!
luba60Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 11 % 7 g
węglowodany 77 % 51 g
296 kcal
IG: 2 / 10 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Fermentuj ciasto w zwykły sposób. Rozpuść suche drożdże w niewielkiej ilości mleka i Ciepłej Wody. Dodaj trochę cukru i mąki. Wymieszaj wszystko do konsystencji śmietany i podgrzej, aby przyspieszyć proces.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jaja kurze z odrobiną cukru na lekką pianę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozpuść dowolną margarynę do pieczenia na małym ogniu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Lepiej ugniatać ciasto w dużym rondlu lub wiadrze. Wlać margarynę, jajka, ciepłe mleko i wodę, dodać cukier, sól, wanilię, dodać olej roślinny i wszystko dobrze wymieszać, aż cukier się rozpuści. Zagniataj ciasto, aż zacznie pozostawać w tyle za rękami. Pozwól mu kilka razy wstać. Dobrze dopasowane ciasto powinno stać się miękkie i porowate.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sortuj rodzynki i dobrze spłucz.Wlać niewielką ilość wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez około pół minuty. Następnie spuść wodę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W rodzynkach na parze rozpuść miód i dodaj mąkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na małym ogniu doprowadzić masę do jednolitej konsystencji.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy ciasto jest dobrze dopasowane, formujemy placki z nadzieniem rodzynkowym. Ciasta można wyrzeźbić w dowolnym kształcie, który kochasz. Zarówno w formie zamkniętej, jak i otwartej.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż przygotowane placki na wysmarowanej blasze do pieczenia niezbyt ciasno do siebie, biorąc pod uwagę, że nadal będą rosły w piekarniku. Gdy placki lekko urosną, posmaruj ubitym jajkiem i włóż do piekarnika. Piec w temperaturze około 200C przez około 25 minut. (biorąc pod uwagę specyfikę piekarnika).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Tutaj mamy bardzo delikatne i pyszne ciasta. Wspaniała uczta na herbatę i ku uciesze dzieci!

im lepsze ciasto, tym delikatniejsze będzie ciasto. Paszteciki po prostu rozpłyną się w ustach. Aby przyspieszyć proces gotowania ciasta, ciasto można umieścić w" łaźni", jest znacznie szybsze. Nadzienie z rodzynek jest przygotowywane bardzo prosto, a smak jest niezwykle delikatny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy