skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki.
Krok 2:
Fermentuj ciasto w zwykły sposób. Rozpuść suche drożdże w niewielkiej ilości mleka i Ciepłej Wody. Dodaj trochę cukru i mąki. Wymieszaj wszystko do konsystencji śmietany i podgrzej, aby przyspieszyć proces.
Krok 3:
Ubij jaja kurze z odrobiną cukru na lekką pianę.
Krok 4:
Rozpuść dowolną margarynę do pieczenia na małym ogniu.
Krok 5:
Lepiej ugniatać ciasto w dużym rondlu lub wiadrze. Wlać margarynę, jajka, ciepłe mleko i wodę, dodać cukier, sól, wanilię, dodać olej roślinny i wszystko dobrze wymieszać, aż cukier się rozpuści. Zagniataj ciasto, aż zacznie pozostawać w tyle za rękami. Pozwól mu kilka razy wstać. Dobrze dopasowane ciasto powinno stać się miękkie i porowate.
Krok 6:
Sortuj rodzynki i dobrze spłucz.Wlać niewielką ilość wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez około pół minuty. Następnie spuść wodę.
Krok 7:
W rodzynkach na parze rozpuść miód i dodaj mąkę.
Krok 8:
Na małym ogniu doprowadzić masę do jednolitej konsystencji.
Krok 9:
Gdy ciasto jest dobrze dopasowane, formujemy placki z nadzieniem rodzynkowym. Ciasta można wyrzeźbić w dowolnym kształcie, który kochasz. Zarówno w formie zamkniętej, jak i otwartej.
Krok 10:
Ułóż przygotowane placki na wysmarowanej blasze do pieczenia niezbyt ciasno do siebie, biorąc pod uwagę, że nadal będą rosły w piekarniku. Gdy placki lekko urosną, posmaruj ubitym jajkiem i włóż do piekarnika. Piec w temperaturze około 200C przez około 25 minut. (biorąc pod uwagę specyfikę piekarnika).
Krok 11:
Tutaj mamy bardzo delikatne i pyszne ciasta. Wspaniała uczta na herbatę i ku uciesze dzieci!
im lepsze ciasto, tym delikatniejsze będzie ciasto. Paszteciki po prostu rozpłyną się w ustach. Aby przyspieszyć proces gotowania ciasta, ciasto można umieścić w" łaźni", jest znacznie szybsze. Nadzienie z rodzynek jest przygotowywane bardzo prosto, a smak jest niezwykle delikatny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g