ciasto biszkoptowe z owocami

delikatny biszkopt i soczysty talerz owoców! Ciasto biszkoptowe z owocami to jeden z deserów, które zawsze kojarzą się ze świętem lub świętem. Ciasta biszkoptowe, przygotowane w klasyczny sposób, przekładane są zwiewnym kremem z bitej śmietany i kawałkami soczystych owoców. Przy każdej metodzie i opcji dekoracji ciasto będzie wyglądać elegancko. Jasny deser zajmie główne miejsce podczas picia herbaty.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 27 % 8 g
węglowodany 60 % 18 g
154 kcal
IG: 17 / 22 / 61

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto biszkoptowe z owocami? Składniki na biszkopt. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Przesiej mąkę z wanilią.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ostrożnie podziel jajka na żółtka i białka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij żółtka z połową cukru na maksymalnej prędkości miksera, aż będą gęste i lekkie. Zajmie to około 5-7 minut. Dokładnie umyj mikser, wytrzyj do sucha.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zacznij najpierw ubijać białka z minimalną prędkością miksera, aż osiągną miękkie szczyty. Stopniowo zwiększaj prędkość i bez zatrzymywania ubijania dodaj pozostały cukier małymi porcjami. Pod koniec ubijania dodaj szczyptę soli, aby białka były stabilne. Ubij białka na twarde szczyty. W odwróconej misce proteiny powinny być nieruchome.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do żółtek ułożyć 1/3 ubitych białek i delikatnie łopatką wymieszać masę ruchami od góry do dołu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przesiej przez sito połowę mąki zmieszanej z wanilią. Delikatnie wymieszaj. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ponownie wprowadź 1/3 ubitych białek, wymieszaj. Następnie przesiej pozostałą mąkę, wymieszaj. Resztę białek wprowadzić do ciasta i mieszać do uzyskania gładkości. Nie zapomnij o staranności i dokładności ruchów od góry do dołu, aby zachować strukturę białek i lekkość ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś ciasto do formy (Moja ma średnicę 22 cm), której spód przykryj naoliwionym pergaminem. Nie trzeba smarować boków formy, biszkopt, unosząc się, jakby przylgnął do ścian.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut, aż wyschnie. Pamiętaj, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Przez pierwsze 20 minut nie należy otwierać piekarnika, aby biszkopt się nie osiadł. Gotowy biszkopt jest całkowicie schłodzony w formie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Składniki na warstwy ciasta.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Owoce umyć, obrać, pokroić na małe kawałki, wymieszać.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W przypadku kremu wlej schłodzoną śmietanę do pojemnika, który również należy wcześniej schłodzić. Przy niskich obrotach miksera ubij śmietanę przez 3 minuty. Nie przestając ubijać, dodaj cukier puder zmieszany z wanilią. Ubijaj do miękkich szczytów przez kolejne 3 minuty. Gdy śmietana zacznie gęstnieć, przestań ubijać.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pokrój biszkopt ostrym nożem lub nitką na 3 ciasta.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Na płaskim talerzu pierwsze ciasto obficie przykryj bitą śmietaną.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Połóż połowę mieszanki owoców na śmietanie. Zrób to samo z drugim ciastem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Połóż trzecie ciasto na wierzchu. Przykryj wierzch i boki ciasta kremem.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Do dekoracji ciasta odpowiednie są dowolne miękkie i słodkie owoce do smaku.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Udekorowałem ciasto kiwi i pomarańczą, a boki posiekanymi migdałami. Gotowe ciasto moczyć w lodówce przez 5-6 godzin. Miłego picia herbaty!

do warstwy i dekoracji ciasta można użyć innej kombinacji owoców. Mogą to być dojrzałe gruszki, brzoskwinie w puszkach lub ananasy. Ważne jest, aby wszystkie owoce były miękkie, dojrzałe i niekwaśne.

wszystkie sekrety robienia wysokiego, pięknego, bujnego biszkoptu  przeczytaj artykuł o cieście biszkopt .

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Mandarynki - 33   kcal/100g
  • Mandarynki w puszkach - 40   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Kiwi - 48   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy