skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto biszkoptowe z owocami? Składniki na biszkopt. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Przesiej mąkę z wanilią.
Krok 2:
Ostrożnie podziel jajka na żółtka i białka.
Krok 3:
Ubij żółtka z połową cukru na maksymalnej prędkości miksera, aż będą gęste i lekkie. Zajmie to około 5-7 minut. Dokładnie umyj mikser, wytrzyj do sucha.
Krok 4:
Zacznij najpierw ubijać białka z minimalną prędkością miksera, aż osiągną miękkie szczyty. Stopniowo zwiększaj prędkość i bez zatrzymywania ubijania dodaj pozostały cukier małymi porcjami. Pod koniec ubijania dodaj szczyptę soli, aby białka były stabilne. Ubij białka na twarde szczyty. W odwróconej misce proteiny powinny być nieruchome.
Krok 5:
Do żółtek ułożyć 1/3 ubitych białek i delikatnie łopatką wymieszać masę ruchami od góry do dołu.
Krok 6:
Przesiej przez sito połowę mąki zmieszanej z wanilią. Delikatnie wymieszaj. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta.
Krok 7:
Ponownie wprowadź 1/3 ubitych białek, wymieszaj. Następnie przesiej pozostałą mąkę, wymieszaj. Resztę białek wprowadzić do ciasta i mieszać do uzyskania gładkości. Nie zapomnij o staranności i dokładności ruchów od góry do dołu, aby zachować strukturę białek i lekkość ciasta.
Krok 8:
Przenieś ciasto do formy (Moja ma średnicę 22 cm), której spód przykryj naoliwionym pergaminem. Nie trzeba smarować boków formy, biszkopt, unosząc się, jakby przylgnął do ścian.
Krok 9:
Piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut, aż wyschnie. Pamiętaj, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Przez pierwsze 20 minut nie należy otwierać piekarnika, aby biszkopt się nie osiadł. Gotowy biszkopt jest całkowicie schłodzony w formie.
Krok 10:
Składniki na warstwy ciasta.
Krok 11:
Owoce umyć, obrać, pokroić na małe kawałki, wymieszać.
Krok 12:
W przypadku kremu wlej schłodzoną śmietanę do pojemnika, który również należy wcześniej schłodzić. Przy niskich obrotach miksera ubij śmietanę przez 3 minuty. Nie przestając ubijać, dodaj cukier puder zmieszany z wanilią. Ubijaj do miękkich szczytów przez kolejne 3 minuty. Gdy śmietana zacznie gęstnieć, przestań ubijać.
Krok 13:
Pokrój biszkopt ostrym nożem lub nitką na 3 ciasta.
Krok 14:
Na płaskim talerzu pierwsze ciasto obficie przykryj bitą śmietaną.
Krok 15:
Połóż połowę mieszanki owoców na śmietanie. Zrób to samo z drugim ciastem.
Krok 16:
Połóż trzecie ciasto na wierzchu. Przykryj wierzch i boki ciasta kremem.
Krok 17:
Do dekoracji ciasta odpowiednie są dowolne miękkie i słodkie owoce do smaku.
Krok 18:
Udekorowałem ciasto kiwi i pomarańczą, a boki posiekanymi migdałami. Gotowe ciasto moczyć w lodówce przez 5-6 godzin. Miłego picia herbaty!
do warstwy i dekoracji ciasta można użyć innej kombinacji owoców. Mogą to być dojrzałe gruszki, brzoskwinie w puszkach lub ananasy. Ważne jest, aby wszystkie owoce były miękkie, dojrzałe i niekwaśne.
wszystkie sekrety robienia wysokiego, pięknego, bujnego biszkoptu przeczytaj artykuł o cieście biszkopt .
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Mandarynki - 33 kcal/100g
- Mandarynki w puszkach - 40 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Kiwi - 48 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g