domowe ciasteczka Oreo

niesamowicie delikatne i czekoladowe domowe ciasteczka! Domowe ciasteczka Oreo są niesamowicie smaczne, delikatne, chrupiące i bardzo czekoladowe, choć nawiasem mówiąc, czekoladowość będzie zależeć od proszku kakaowego. Ciasteczka same w sobie są bardzo proste do przygotowania, ale w okresie nienormalnego upału (miałem 36 C w cieniu za oknem podczas gotowania), trudno jest pracować z ciastem kruchym, ponieważ szybko mięknie i łatwo traci swój kształt z wysokich temperatur, więc jeśli jesteś również gorący, ale naprawdę chcesz smacznego, radzę ci schłodzić ciasto tak często, jak to możliwe w lodówce, ale najlepiej przygotować takie ciasteczka wieczorem, kiedy upał Z tej ilości składników dostałem 20 kanapek o średnicy około 5 cm gotowe ciasteczka należy przechowywać w lodówce w pojemniku z pokrywką.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 6 g
tłuszcze 29 % 24 g
węglowodany 63 % 52 g
435 kcal
IG: 4 / 2 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zróbmy test. Aby to zrobić, przygotuj składniki: miękkie masło, cukier puder, kakao w proszku, jedno jajko kurze, mąkę i proszek do pieczenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce połącz masło i cukier puder.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mikserem ubij masło przez kilka minut, aż będzie puszyste. Jednocześnie staramy się osiągnąć całkowite rozpuszczenie Pudu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj całe jajko.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    I ponownie dokładnie ubij wszystko.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W osobnym pojemniku połącz mąkę, proszek kakaowy i proszek do pieczenia, wymieszaj, aby uzyskać jednorodną mieszaninę. Nawiasem mówiąc, ponieważ mąka ma inną jakość, radzę najpierw odłożyć 50 g mąki i dodać ją, jeśli ciasto okaże się zbyt lepkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj suche składniki do kremowej masy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    I bardzo szybkimi ruchami zagniataj ciasto. Przez długi czas nie mieszamy ciasta, po prostu upewniamy się, że ciasto zbiera się w grudkę i to wszystko.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe ciasto jest przenoszone do torby lub zawijane w folię i wysyłane do lodówki na 1 godzinę lub dłużej, ciasto powinno dobrze ostygnąć.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umieść schłodzone ciasto na arkuszu pergaminu, przykryj je również papierem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    I między dwoma arkuszami pergaminu rozwałkuj ciasto na grubość 3-4 mm. w razie potrzeby możesz oczywiście rozwałkować ciasto, po prostu odkurzając powierzchnię mąką.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przenieś ciasto na blachę do pieczenia i wytnij z niego przyszłe ciasteczka. Mam też stemple do ciasta, więc zrobiłem pół ciasteczka kręcone.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Skrawki ciasta ostrożnie bierzemy, składamy je razem i ponownie zwijamy. Same ciasteczka są wysyłane bezpośrednio na blasze do lodówki ,aby dobrze się chwyciły (na tym etapie nie układałem ciasteczek na blasze do pieczenia, aby były jak najmniej zdeformowane, najwygodniej jest to zrobić po schłodzeniu).

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dobrze schłodzone ciasteczka układamy na blasze do pieczenia. W ten sposób tworzymy wszystkie ciasteczka. Nawiasem mówiąc, jeśli podczas pracy z ciastem zauważysz, że jest nadmiernie zmiękczony, wyślij go do lodówki na 15-20 minut. Przed pieczeniem wycięte ciasteczka należy schłodzić w lodówce przez 15-20 minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Piecz ciasteczka w piekarniku rozgrzanym do 180-200 przez około 8-10 minut. Gotowe ciasteczka przenosimy na ruszt lub po prostu na deskę i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Podczas gdy ciasteczka stygną, przygotuj krem. Do kremu weź miękkie masło, cukier puder i cukier waniliowy.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Najpierw w głębokiej misce ubij masło przez 1 minutę.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Dodaj do niego cukier puder i cukier waniliowy.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Ubij śmietanę, aż będzie puszysta i aż cukier puder całkowicie się rozpuści. Nasz krem jest gotowy.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Gotowe ciasteczka układamy parami.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Przenieś Krem do torby cukierniczej za pomocą okrągłej dyszy. Połowę ciastek pokrywamy warstwą kremu. Ilość kremu do gustu, ale jak dla mnie, Im więcej tym lepiej:) nawiasem mówiąc, krem można rozprowadzić zwykłą łyżką, jeśli nie ma torby pod pachami.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Przykryj nadzienie drugą połową ciasteczek. Gotowe ciasteczka są przenoszone do pojemnika z pokrywką i wysyłane do lodówki na 1 godzinę.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Domowe ciasteczka Oreo są gotowe!

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Ale takie ciasteczka są w środku. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy