skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zróbmy test. Aby to zrobić, przygotuj składniki: miękkie masło, cukier puder, kakao w proszku, jedno jajko kurze, mąkę i proszek do pieczenia.
Krok 2:
W misce połącz masło i cukier puder.
Krok 3:
Mikserem ubij masło przez kilka minut, aż będzie puszyste. Jednocześnie staramy się osiągnąć całkowite rozpuszczenie Pudu.
Krok 4:
Dodaj całe jajko.
Krok 5:
I ponownie dokładnie ubij wszystko.
Krok 6:
W osobnym pojemniku połącz mąkę, proszek kakaowy i proszek do pieczenia, wymieszaj, aby uzyskać jednorodną mieszaninę. Nawiasem mówiąc, ponieważ mąka ma inną jakość, radzę najpierw odłożyć 50 g mąki i dodać ją, jeśli ciasto okaże się zbyt lepkie.
Krok 7:
Dodaj suche składniki do kremowej masy.
Krok 8:
I bardzo szybkimi ruchami zagniataj ciasto. Przez długi czas nie mieszamy ciasta, po prostu upewniamy się, że ciasto zbiera się w grudkę i to wszystko.
Krok 9:
Gotowe ciasto jest przenoszone do torby lub zawijane w folię i wysyłane do lodówki na 1 godzinę lub dłużej, ciasto powinno dobrze ostygnąć.
Krok 10:
Umieść schłodzone ciasto na arkuszu pergaminu, przykryj je również papierem.
Krok 11:
I między dwoma arkuszami pergaminu rozwałkuj ciasto na grubość 3-4 mm. w razie potrzeby możesz oczywiście rozwałkować ciasto, po prostu odkurzając powierzchnię mąką.
Krok 12:
Przenieś ciasto na blachę do pieczenia i wytnij z niego przyszłe ciasteczka. Mam też stemple do ciasta, więc zrobiłem pół ciasteczka kręcone.
Krok 13:
Skrawki ciasta ostrożnie bierzemy, składamy je razem i ponownie zwijamy. Same ciasteczka są wysyłane bezpośrednio na blasze do lodówki ,aby dobrze się chwyciły (na tym etapie nie układałem ciasteczek na blasze do pieczenia, aby były jak najmniej zdeformowane, najwygodniej jest to zrobić po schłodzeniu).
Krok 14:
Dobrze schłodzone ciasteczka układamy na blasze do pieczenia. W ten sposób tworzymy wszystkie ciasteczka. Nawiasem mówiąc, jeśli podczas pracy z ciastem zauważysz, że jest nadmiernie zmiękczony, wyślij go do lodówki na 15-20 minut. Przed pieczeniem wycięte ciasteczka należy schłodzić w lodówce przez 15-20 minut.
Krok 15:
Piecz ciasteczka w piekarniku rozgrzanym do 180-200 przez około 8-10 minut. Gotowe ciasteczka przenosimy na ruszt lub po prostu na deskę i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Krok 16:
Podczas gdy ciasteczka stygną, przygotuj krem. Do kremu weź miękkie masło, cukier puder i cukier waniliowy.
Krok 17:
Najpierw w głębokiej misce ubij masło przez 1 minutę.
Krok 18:
Dodaj do niego cukier puder i cukier waniliowy.
Krok 19:
Ubij śmietanę, aż będzie puszysta i aż cukier puder całkowicie się rozpuści. Nasz krem jest gotowy.
Krok 20:
Gotowe ciasteczka układamy parami.
Krok 21:
Przenieś Krem do torby cukierniczej za pomocą okrągłej dyszy. Połowę ciastek pokrywamy warstwą kremu. Ilość kremu do gustu, ale jak dla mnie, Im więcej tym lepiej:) nawiasem mówiąc, krem można rozprowadzić zwykłą łyżką, jeśli nie ma torby pod pachami.
Krok 22:
Przykryj nadzienie drugą połową ciasteczek. Gotowe ciasteczka są przenoszone do pojemnika z pokrywką i wysyłane do lodówki na 1 godzinę.
Krok 23:
Domowe ciasteczka Oreo są gotowe!
Krok 24:
Ale takie ciasteczka są w środku. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g